Harry Potter familiefilms

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Harry Potter familiefilms

De 10 beste films uit de 00’s!

|
|

Laatste update:

Na de redelijk onbezorgde jaren 90 waren de 00’s een hard gelag! De aanslagen op de Twin Towers, de ‘War on Terror’, De Toppers… dit was geen decennium dat gezellig voortkabbelde. We kijken naar tien van de beste films uit de 00’s!

10. Gladiator

2000

De 00’s begonnen spectaculair op filmgebied met Gladiator! De Romeinse generaal Maximus (Russell Crowe) wordt aangewezen als opvolger van keizer Marcus Aurelius, maar daar is zijn zoon Commodus (Joaquin Phoenix) niet zo blij mee. Hij probeert Maximus uit de weg te ruimen, maar hij ontsnapt en wordt verkocht als gladiator. Met zijn ervaring als soldaat vecht hij zich een bloederig pad terug naar Rome om wraak te nemen.

Gladiator is enorm spectaculair, Crowe geweldig als de ervaren gladiator Maximus en Phoenix is de absolute ster als de verraderlijke Commodus. We weten niet hóé, maar schijnbaar wordt er momenteel gewerkt aan een vervolg op het historische spektakel.

9. Lost In Translation

2003

Oud-Hollywood-ster Bob (Bill Murray) neemt in Tokyo een whisky-reclame op als schnabbel, en raakt in Japan helemaal van het padje. Hij verstaat niemand, begrijpt de cultuur totaal niet en verpietert in zijn luxe hotelkamer. Als hij Charlotte (Scarlett Johansson) ontmoet, een jonge studente die met haar man mee op reis is, zoeken de twee elkaar steeds vaker op. Met z’n tweeën valt er in elk geval nog wat lol te beleven in een vreemde stad.

Hoe meer Bill en Charlotte met elkaar praten, des te duidelijker wordt het dat ze allebei onzeker zijn over hun bestaan, ondanks het leeftijdsverschil.

8. Juno

2007

Tiener Juno (Ellen Page) raakt onbedoeld zwanger van haar scharrel Paulie (Michael Cera) en twijfelt of ze baby moet houden. Ze ontmoet een aardig stel dat een kindje wil adopteren, maar hoe dichterbij de baby komt, des te onzekerder worden ze over hun plannen.

Juno behandelt behoorlijk zware thema’s, maar op een luchtige manier, zonder een bepaald standpunt in te nemen. De personages zijn allemaal (betrekkelijk) normaal en hebben geldige redenen om zich tegen Juno’s zwangerschap aan te bemoeien. Juno is een film over wat het betekent om volwassen te worden; ook al is het misschien vroeger dan je eigenlijk zou willen. Juno was ook de doorbraakrol van Ellen Page, die in Hard Candy al een sterke indruk maakte.

7. Brokeback Mountain

2005

Heath Ledger en Jake Gyllenhaal zijn in Brokeback Mountain twee cowboys, die romantische gevoelens voor elkaar ontwikkelen. Het conservatieve platteland is echter fel tegen homoseksualiteit, waardoor het onmogelijk is om deze in het openbaar uit te dragen. Verscheurd tussen hun liefde én de angst voor ontdekking proberen ze in het geniep een relatie op te bouwen.

Brokeback Mountain veroorzaakte een schokgolf onder conservatieve Amerikanen (homoseksuele cowboys!?) en maar weinig acteurs durfden hun vingers aan de film te branden. Brokeback Mountain had eigenlijk de Oscar voor Beste Film moeten winnen, maar verloor uiteindelijk van Crash.

6. Pirates Of The Caribbean

2003 - 202?

Tegenwoordig is Pirates Of The Caribbean een geliefde, succesvolle filmreeks maar eigenlijk is dat een behoorlijke verrassing. De film werd (losjes) gebaseerd op een pretparkattractie, had cultacteur Johnny Depp in een dragende rol, en piratenfilms waren al járen uit de mode.

Disney maakte zich veel zorgen over deze blockbuster: deed Depp niet te raar? Was het budget niet véél te hoog? De risico’s bleken het achteraf gelukkig waard: Pirates Of The Caribbean werd een enorm succesvolle, léuke avonturenfilmreeks. Na Dead Men Tell No Tales (2017) leek de rek er een beetje uit, waardoor er nu gewerkt wordt aan een reboot. Of de controversiële Depp nog terugkeert als Jack Sparrow is nog onduidelijk…

5. The Dark Knight

2008

Er zijn héél goede Batman-films gemaakt en er waren er een paar om te huilen. The Dark Knight valt in de eerste categorie, en hoe! Christian Bale is een geloofwaardige(!) Batman, die het opneemt tegen zijn aartsvijand The Joker (een fenomenale Heath Ledger). De film is duister, enorm spannend, en de scheidslijnen tussen tussen de helden en schurken zijn bijzonder vaag.

Het Marvel Cinematic Universe harkt momenteel al het geld ter wereld binnen, maar voor veel comics-fans telt The Dark Knight nog steeds als de beste superheldenfilm ooit.

4. Pan’s Labyrinth

2006

Regisseur Guillermo del Toro combineert een sinistere sprookjeswereld met de keiharde realiteit in het fascistische Spanje van generaal Franco. De jonge Ofelia is de dochter van een falangistisch officier, die rebellen probeert uit te roeien in de omliggende heuvels. Ofelia vlucht in haar fantasie, waar ze magische sprookjeswezens ontmoet. Ofelia denkt dat ze een sprookjesprinses is en krijgt van een faun opdrachten om dit te bewijzen.

Het verhaal klinkt misschien nogal kinderachtig, maar de sprookjeswezens zien er bijzonder luguber uit. Daarnaast wordt de strijd tegen de lokale rebellen op zéér wrede wijze gevoerd. Pan’s Labyrinth is een sprookje, maar wél voor volwassenen.

3. No Country For Old Men

2007

In deze beroemde ‘western-thriller’ van de gebroeders Coen vindt Josh Brolin een koffertje met geld tussen de lijken van drugscriminelen. Hij ruikt een buitenkansje en gaat ermee vandoor. Dan verschijnt er ineens een psychopathische moordenaar (Javier Bardem) die het geld terug wil. Tommy Lee Jones speelt de lokale sheriff die niets meer begrijpt van het extreme geweld waar hij mee te maken krijgt.

No Country For Old Men is onheilspellend, ontzettend spannend en het kat- en muisspel tussen Brolin en Bardem is adembenemend. Toevallige gebeurtenissen en verschrikkelijke wreedheid dansen een tango zoals we die kennen van de Coens. No Country For Old Men betekende de doorbraak van Javier Bardem in Hollywood: we zouden hem later terugzien in o.a. Skyfall én Pirates Of The Caribbean.

2. Harry Potter

2001 - 2011

In 2001 maakten we kennis met de bebrilde tovenaarsleerling Harry Potter, althans op het witte doek. Het verhaal van Harry begon als een ontdekkingstocht door de wereld van de tovenarij en magie, die op geweldige wijze werd neergezet.

De films werden door de jaren heen steeds ‘duisterder’, waardoor ze eigenlijk met de kijkers ‘meegroeiden’. Erg slim, want zo bleven jongeren geboeid tot en met Harry Potter And The Deathly Hallows Part II.

De Harry Potter-reeks is fantastisch, maar kent wel een paar zwakkere puntjes. Belangrijke gebeurtenissen uit de boeken werden soms genegeerd, en omdat de films gemaakt werden door verschillende regisseurs is de reeks niet altijd even toonvast. Dit doen de sterren uit de populaire filmreeks tegenwoordig!

1. The Lord Of The Rings

2001 - 2003

Peter Jackson leurde al jaren met een filmtrilogie over de beroemde Lord Of The Rings-boeken van J.R.R. Tolkien. Filmstudio’s waren huiverig om dit megaproject (300 miljoen dollar) te financieren, maar achteraf had iedereen spijt!

Het verhaal van Tolkien (ontdaan van alle verhandelingen over dwergengrammatica en elvenpoëzie) stond natuurlijk al als een huis, en de geweldige cast, schitterende muziek en fenomenale special-effects maakten het fantasy-epos dé films van de vroege zero’s.

The Lord Of The Rings-trilogie bevat een paar verouderde computergraphics, maar verder is de reeks van een tijdloze klasse. Anno 2020 blijven ze fier overeind, en we stellen ons voor dat we over 20 jaar met Kerst nog steeds naar Aragorn, Frodo, Legolas, Sam en Gandalf loeren!

De 00’s

Het maken van een selectie uit een heel decennium is enorm lastig, en natuurlijk vallen er een heleboel geweldige films af. De jaren 0 brachten ons verder nog gave films als Avatar, The Departed, Memento, 28 Days Later, Kill Bill, en ga zo nog maar een tijdje door!

Welke films hadden volgens jou niet misstaan in de lijst?

Lees verder