Harry Potter-moe? Check deze 8 alternatieven!

Harry Potter

Heb je alle Harry Potter- en Fantastic Beasts-films al zó vaak gezien dat je ze inmiddels kunt dromen? Dan wordt het tijd om eens een paar alternatieven te zoeken. Deze 8 sprookjesachtige fantasyfilms, bijvoorbeeld!

1. The Chronicles Of Narnia

The Chronicles Of Narnia is de beroemde high-fantasyreeks gebaseerd op het werk van C.S. Lewis. Met name de eerste film, The Lion, The Witch And The Wardrobe, was een klinkend succes. De latere twee films deden het minder goed, waardoor het vierde deel The Silver Chair werd uitgesteld. Het lijkt er nu op dat deze Narnia-reeks niet meer wordt afgemaakt: Netflix gaat de serie totaal rebooten!

2. The Witches

Heksen bestaan en hebben in The Witches werkelijk een grafhekel aan kinderen! Ze proberen uit alle macht manieren te vinden om al die kleine zeikerds over de kling te jagen. De jongen Luke en zijn oma ontdekken een groep heksen en proberen hun snode plannetjes te stoppen. De film is natuurlijk gebaseerd op het werk van kinderboekenschrijver Roald Dahl. In de bioscoop werd de film geen groot succes, maar The Witches is nog altijd erg geliefd. Er komt zelfs een remake aan!

Roald Dahl zelf moest trouwens niets hebben van deze film omdat het einde een stuk anders is dan het boek dat hij schreef.

3. Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children

Kinderen met speciale superkrachten worden ondergebracht bij de liefdevolle maar stoere Miss Peregrine (Eva Green). De wereld is niet klaar voor deze vreemde kids, dus worden ze opgevangen in een landhuis dat een kruising is tussen Zweinstein en de speciale mutantenschool uit X-Men.

Kort na het verschijnen werd deze film ‘de nieuwe Harry Potter’ benoemd, maar vooralsnog is er nog geen sequel aangekondigd…

4. The Spiderwick Chronicles

Een gezin trekt in een oud landhuis waar het niet pluis is. Hun overleden grootvader maakte een encyclopedie met allerlei informatie over toverwezens, en nu proberen bloeddorstige aardmannetjes deze geheimen te stelen!

De actie is (een stuk) minder grootschalig dan in de Harry Potter-reeks, maar al met al is het een zeer aardige, spannende film!

5. Lemony Snicket’s A Series Of Unfortunate Events

Als de ouders van Violet, Klaus en Sunny overlijden worden de kinderen bij hun oom Olaf in huis geplaatst. Deze wil alleen maar het familiefortuin erven en probeert zijn nichtjes en neefje op onopvallende wijze te laten ‘verongelukken’. Veel magische elementen zitten er niet in Lemony Snicket, maar de avonturenfilm is grappig én spannend.

Het verhaal van de Baudelaires en hun strijd tegen hun sneaky oom Olaf is trouwens ook te zien als Netflix-serie. Die is nog een stuk beter dan de film!

6. Pan’s Labyrinth

Het jonge meisje Ofelia woont met haar moeder en fascistische stiefvader Vidal in een landhuis op het Spaanse platteland. Vidal is bezig met het terroriseren van de regio en probeert verzetsstrijders uit te roeien. Ofelia wordt benaderd door een toverfee, en wil bewijzen dat ze eigenlijk een magische prinses is. Dat kan, maar daarvoor moet ze wel een paar doodenge proeven doorstaan.

Pan’s Labyrinth bevat een paar gruwelijk enge monsters, om nog maar te zwijgen over een paar bloederige martelscènes, maar is een beeldschoon volwassen sprookje.

7. Percy Jackson

Tiener Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is: de zoon van de Griekse zeegod Poseidon. Zijn klasgenoten blijken ook allemaal afstammelingen van het klassieke pantheon, en worden op school klaargestoomd voor een (semi-)goddelijk leven. Totdat Zeus ineens komt klagen dat zijn bekende bliksem gestolen is en Percy tot hoofdverdachte bombardeert. Percy en zijn vrienden beginnen een magische reis om zijn onschuld te bewijzen. Percy Jackson: Lightning Thief kreeg een paar jaar later nog een vervolg, getiteld: Sea Of Monsters.

Fans van de Percy Jackson-boeken waren helaas niet te spreken over de films, omdat de verhaallijnen en personages wel érg afweken van het boek. Als je de fantasyverhalen niet gelezen hebt, maakt dat natuurlijk geen bal uit en heb je een paar bijzonder aardige, magische films voor de boeg!

8. Into The Woods

Into The Woods is een magisch sprookjesverhaal, in de vorm van een musical. Sprookjesmagie is natuurlijk wel wat anders dan de tovenaars in Harry Potter (en niet iedereen zal van de liedjes houden), maar als je daar even voorbij kijkt, dan is de film een absolute aanrader.

De film heeft een sterrencast met o.a. Anna Kendrick, Chris Pine, Johnny Depp, James Corden én Meryl Streep. Er zijn reuzen, toverfeeën, moord, doodslag en… Johnny Depp in een dierenkostuum. Het... is weer eens wat anders dan een grot.