Twilight (2008)

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Twilight (2008)

We keken alle Twilight-films achter elkaar (en dit gebeurde er)

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Twilight bracht tienermeiden tot tranen, terwijl ze meewarig bekeken werden door fantasy- en filmliefhebbers. Was deze hysterie terecht? We onderzoeken het door alle vijf de Twilight-films achter elkaar te kijken!

Tussen 2008 en 2012 verschenen maar liefst vijf films over de hyperpopulaire Twilight-boeken van Stephenie Meyers. Bella Swan (Kristen Stewart) wordt verliefd op de mysterieuze vampier Edward Cullen (Robert Pattinson), maar heeft óók warme gevoelens voor weerwolf Jacob (Taylor Lautner).

We keken alle Twilight-films achter elkaar (en dit gebeurde er)

In de hoogtijdagen werd vaak meewarig naar de Twilight-films gekeken, en al helemaal naar de obsessieve fans ('Twi-hards') die spontaan flauwvielen als ze de namen van Robert Pattinson of Taylor Lautner hoorden. Dat neemt niet weg dat de films samen 3,3 miljard dollar in het laatje brachten, tegen een budget van ongeveer 400 miljoen (voor alle films samen!). Absurde cijfers! Sommige hoofdrolspelers konden zelf óók slecht omgaan met de druk... Pattinson noemde Twilight "een boek dat eigenlijk nooit had moeten verschijnen."

Nu Netflix alle Twilight-films online heeft staan, had ik geen excuus meer om dit fenomeen te blijven ontkennen. Hoe erg kan het nu helemaal zijn? Ik dook vol overgave in Twilight, en verdween tot aan mijn adamsappel in een wereld vol vampieren, weerwolven, vurige blikken en… gezeur. We gaan er vol voor, en we accepteren geen namaak!

Twilight

We beginnen de Twilight Saga in de woestijn van Phoenix, waar Bella zich gereedmaakt om te verhuizen. Haar moeder is getrouwd met een honkballer, en die reist veel. Daarom sturen ze Bella naar haar vader in Forks, in de regenachtige staat Washington. Bella heeft er geen zin in, haar vader heeft er geen zin in en ík heb er geen zin in. Kristen Stewart doet haar best om zo levensmoe mogelijk te kijken, en het fletse kleurenpalet maakt Twilight niet uitnodigend voor het oog.

Op haar nieuwe school is iedereen meteen geïnteresseerd in Bella, al is volstrekt onduidelijk waarom. Ze wordt snel vriendinnen met Anna Kendrick. Ik dacht meteen: “Aha, dat is overduidelijk een vampier!” Dit bleek niet te kloppen... Anna Kendrick heeft gewoon best wel grote tanden.

We keken alle Twilight-films achter elkaar (en dit gebeurde er)

Bella is Heel Bijzonder

Wat verder opvalt is dat iedereen in Forks aan de prozac lijkt te zitten. Bella kijkt de hele film uit haar ogen alsof ze geen idee heeft waar ze is. Dat schept een band, want ik heb geen idee waar ik naar zit te kijken. Edward Cullen redt het leven van Bella, door een slippende auto kapot te stompen. Bella googelt er even op los en ontdekt dat de hunk een echte vampier is!

Bella wordt meteen verliefd op deze bovennatuurlijke bad boy, en hij vindt háár ook enorm aantrekkelijk. Bella’s bloed ruikt naar een soort Chanel voor vampieren, én Edward kan haar gedachten niet lezen. Dit is niet omdat Bella nergens aan denkt (ook al kijkt ze wel de hele tijd zo uit haar ogen), maar Bella is gewoon Heel Bijzonder.

Edward waarschuwt Bella de hele tijd dat het supergevaarlijk is om rond te hangen met vampiers. Ze kunnen hun bloeddorst niet altijd bedwingen, zijn megasterk, en dan is er nog allemaal politieke vampierenbullshit met een stel bejaarde figuren in Italië. Hierdoor wil Bella… juist nóg liever bij Edward blijven.

Tijdens een potje honkbal met Edwards vampierenfamilie verschijnen er ineens vampieren die wél mensenbloed drinken. Eentje ervan achtervolgt Bella over de hele wereld, maar het is niet helemaal duidelijk waarom. Maakt ook niet uit: de Cullens vermoorden de asociale vampier; zijn vriendin zweert wraak.

Bella vond het allemaal zó spannend dat ze voortaan eeuwig wil leven als vampier, samen met Edward. Edward vindt dit een bijzonder slecht idee, maar als kijker voelen we de bui al hangen. Bella blijft gewoon weer nét zo lang zeuren tot Ed haar uit wanhoop haar zin geeft!

Vragen na het zien van Twilight

 • Edward Cullen is supersterk en snel. Doet hij op school alles s u p e r l a n g z a a m, zodat hij niet opvalt?
 • Hoe zou een vampier als Dracula omgaan met de claimerige Bella?
 • Waarom kijkt iedereen alsof ze niet in deze film willen zitten?
 • Moet ik hierna echt nog vier Twilight-films kijken?

Twilight: New Moon

Bella’s vriend Jacob is ineens supergespierd en agressief! Als Edward het uitmaakt met Bella, nadat ze weer eens bijna opgegeten werd, is de tiener máándenlang van slag. Ze negeert iedereen, verwaarloost haar vrienden en familie, en wil eigenlijk niet meer leven.

Ze vindt troost bij Jacob, maar eigenlijk houdt ze hem min of meer aan het lijntje. Als Bella gevaarlijke capriolen uithaalt verschijnt de ‘geest’ van Edward om haar te waarschuwen. Omdat dit de enige manier is waarop ze Edward kan zien, gaat ze júíst gevaarlijk doen!

Jacob blijkt ondertussen een soort weerwolf: de leden van zijn indianenstam krijgen magische krachten als er vampiers in de buurt zijn. Jacob doet net alsof Bella dood is, waardoor Edward zelfmoord wil plegen. Dat is nog niet zo makkelijk als je een bovennatuurlijke killer bent! Hij is van plan zijn kleren uit te trekken op een drukke plek, zodat zijn huid gaat glanzen. Als mensen dat zien weet iedereen dat vampiers bestaan (?) en zal de machtige Voltari-clan hem doden.

Bella reist de halve wereld over en komt nét op tijd om Edward te redden. De Voltari willen hem tóch doden, omdat hij Bella heeft verteld over vampiers, maar hij mag blijven leven als Bella óók in een bloedzuiger veranderd wordt. Bella krijgt wéér haar zin, want Bella is Heel Bijzonder. Edward wil dat Bella met hem trouwt vóór ze een vampier wordt, maar Bella blijft gewoon doorzeuren.

Mijn vrouw is ondertussen op zolder de was aan het opvouwen, omdat de films “Niet om aan te zien" zijn. Ik zet door; hoe kan ik anders?

Vragen na het zien van Twilight: New Moon

 • Het belangrijkste wat Bella doet is af en toe bloeden, wat voor superveel problemen zorgt.
 • Moeten we sympathie hebben voor Bella? Het is écht een vervelende, egocentrische dame.
 • Is er in de wereld van Twilight geen glitter? Is een glinsterende, naakte man écht het bewijs dat vampiers bestaan?
 • Ik hoop dat dit de slechtste Twilight-film is, want anders wordt deze marathon héél zwaar.
 • Er wordt echt héél veel gezeurd in deze films, hè? Af en toe is er een spannende vampierenvechtscène, en daarna wordt er weer drie kwartier moeilijk gedaan.

Twilight: Eclipse

Oh jee! De vampierenvriendin van de bad guy uit de eerste Twilight-film is terug! Ze verandert de halve bevolking van Seattle in vampiers om wraak te nemen op de familie Cullen. Bella blíj́ft zeuren dat ze een vampier wil worden (hoe houdt Edward dit vol? Hoe houd ík dit vol?).

Jacob en Edward blijven ruziemaken, omdat Bella Jacob óók leuk vindt. Bella is Heel Bijzonder, want door haar gemiep ontstaat er eindelijk een alliantie tussen de weerwolven en de vampieren. Bella doet ook de hele tijd neerbuigend tegen Jacob omdat haar vampierenvrienden supersterk zijn. “Pas je op, Jacob? Doe je voorzichtig?” Bitch, Jacob is een weerwolf van twee meter!

Na úrenlang gezeur van Bella wordt er eindelijk eventjes gevochten. De wolven en vampieren slachten het leger stoute vampieren makkelijk af, maar dan komen de Volturi weer tevoorschijn. “Waarom is Bella nog geen vampier!?” Eindelijk, éindelijk stemt Bella toe: ze gaat trouwen met Edward!

Hebben de makers Bella expres irritant gemaakt, zodat tienermeiden denken: “Edward, Jacob! Ik ben véél leuker dan die stomme Bella! Kies mij!”?

Vragen na het zien van Twilight: Eclipse

 • Eclipse kent een paar actiescènes, maar er wordt vooral gepráát over allerlei gevaarlijke dingen.
 • Er wordt ook veel gepraat over hoe moeilijk alles is. Bella en Edward zien overal problemen, en als ze er niet zijn, dan bedenken ze er wel een paar ter plekke.
 • Tot nu toe viel de Twilight-reeks (redelijk) mee, maar het wordt nu echt vermoeiend.
 • Het constante gezeur van Bella was al moeilijk te verkroppen, maar in Eclipse bereikt het een nieuw dieptepunt.
 • Zouden mijn collega's het merken als ik nu stop met Twilight kijken?

De slechtste film op Netflix ooit is…meer

Twilight: Breaking Dawn - Part 1

Okee, Edward en Bella gaan trouwen, hoera! Bella vertelt nog even aan Jacob dat ze seks wil hebben met Edward vóór ze zelf in een vampier verandert. Waarom vertel je dit, Bella? WTF?

Na de bruiloft volgen we de Cullens op huwelijksreis (echt!), en zien we dat Edward het huwelijksbed sloopt met zijn krachtige vampierenpenis. Natuurlijk is er weer een probleem (Edwards superkrachten bezorgen Bella blauwe plekken tijdens de seks), maar Heel Bijzondere Bella vindt het niet erg.

Wat ze wél erg vinden is dat Bella zwanger blijkt, en de foetus (na twee weken al!) zijn moeder in elkaar schopt. Bella wordt snel zwakker, maar toch is haar zwangerschap waarschijnlijk het hoogtepunt van de Twilight-reeks. De vampieren bespreken bloedserieus een vampierenbaby-abortus; Edward leest de gedachten van zijn ongeboren kind terwijl het in de buik zit én hij voert een keizersnede uit met zijn tanden! Met zijn fucking tanden!

Inmiddels kijk ik al acht uur naar Twilight, en deze absurde scènes zorgen ervoor dat ik er nog maar een béétje spijt van heb. Nou ja, nog steeds best veel, maar minder dan eerst.

Jacob en zijn weerwolvenvrienden willen de baby van Edward en Bella vermoorden, omdat het een misdaad is tegen de natuur. De baby is een oerlelijke computeranimatie, maar dat bedoelen de weerwolven niet. Zodra Jacob de baby ziet wordt hij op magische wijze met haar verbonden, zodat hij alleen nog maar voor haar wil zorgen! De andere weerwolven (en ik ook, eerlijk gezegd) zijn hiervan zó in de war dat ze vluchten.

Bella overleed tijdens de bevalling, en aan het slot van de film opent ze haar ogen als vampier! Zou het gezeur nu dan eindelijk stoppen? We weten allemaal het antwoord…

Vragen na het zien van Breaking Dawn - Part 1

 • Konden ze niet een normale baby gebruiken?
 • Hoe werkt een vampierenhuwelijk bij de burgerlijke stand? Kunnen vampieren ook voor de kerk trouwen?
 • Moeten vampierenbaby’s ook naar het consultatiebureau?
 • Waarom doe ik mezelf dit aan?
 • Als ik sterf tijdens het kijken naar Twilight, kom ik dan terug als vampier?

Twilight: Breaking Dawn - Part 2

Mijn lichaam doet pijn van vermoeidheid en ergernis. Als een vampier die een maand niet gedronken heeft, snak ik naar het einde van deze Twilight-marathon. Het tempo van de films ligt laag, er wordt alleen maar geklaagd (terwijl ík zou moeten klagen), en deze filmreeks is absoluut niet geschikt om te bingen.

Ik haat mezelf vanwege mijn stomme ideeën, ik háát de filmmakers omdat dit verhaal makkelijk in drie films verteld kon worden, maar bovenal haat ik Bella. Kortom: de sfeer zit er lekker in! Op naar de laatste Twilight-film (en mijn verlossing).

De vampiers liepen de afgelopen vier films te klagen dat het superzwaar is om een vampier te worden. Nieuwe vampiers zijn ultra-agressief, proberen iedereen op te eten en willen alleen maar knokken. Dit wordt duidelijk als Bella wakker wordt als vampier. Ze begint hysterisch te gillen en… oh nee, er is helemaal niks aan de hand. Bijzondere Bella is metéén de perfecte vampier! Ze was al immuun voor vampierenkrachten en nu kan ze anderen óók beschermen.

Bella is wel meteen pislink omdat Jacob voor eeuwig verbonden is met haar dochter. Ze noemt het ziek, maar onthoud: deze vrouw noemde haar eigen kind 'Renesmee'.

Renesmee wordt gespot door een andere vampier, die boos is dat de Cullens omgaan met weerwolven. Hierdoor komen de Volturi in actie, die Renesmee als een grote bedreiging zien. Zeggen ze, want eigenlijk willen ze gewoon de Cullens doodmaken. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk willen ze Edwards zus Alice ontvoeren omdat ze in de toekomst kan kijken.

De Cullens verzamelen al hun vrienden, zodat ze tegen de Volturi kunnen zeggen dat Renesmee niet gevaarlijk is. Op het laatste moment is er een megaveldslag, maar... die gebeurt niet echt. Alice laat aan de leiders van de Volturi zien wat er gebeurt áls ze zouden gaan vechten. Aangezien de Volturi bijna allemaal het loodje leggen, blazen ze het gevecht af. Zelfs de 'final battle' is dus eigenlijk een domper.

Hierna getuigen Edward en Bella dat ze elkaar voor altijd zullen liefhebben. Om precies te zijn, doen ze dit in een flashback waarin het verhaal van de hele reeks kort wordt samengevat! Gelukkig won mijn zelfbeheersing het van mijn gebrek aan zelfbeheersing, en wierp ik mijn bordje paprikachips niet door de televisie.

Alice ziet dat Jacob en baby Renesmee in de toekomst verkering krijgen (WTF!?) en… daarna gebeurde er waarschijnlijk nooit meer iets spannends. Het maakt ook niet uit… ik ben vrij! Al met al is Breaking Dawn - Part 2 één van de leukere Twilight-films, hoewel de lat niet heel hoog ligt.

Vragen na Twilight: Breaking Dawn: - Part 2

 • Wat dacht ik precies toen ik een Twilight-marathon ging doen?
 • Kan ik me nog om laten scholen?
 • Hoe lang duurt het tot ik hiervan hersteld ben?
 • Zou ik liever een vampier zijn of een weerwolf?
 • Hee, met de wallen onder mijn ogen ben ik net Edward Cullen!

#TeamEdward of #TeamJacob?

Anno 2021 is toch vrij lastig te zien waarom Twilight zo’n gigantisch succes is geworden. Tegelijkertijd is de beroemde haat voor de filmreeks ook nogal overdreven. Het is een beetje makkelijk (en flauw!) om lullig te doen over een filmreeks die populair is/was onder jonge meiden.

Dat gezegd hebbende kan ik niemand een Twilight-marathon aanraden, en verdienen meiden beter entertainment dan dit.

Na rondvraag op de Superguide-redactie bleek een meerderheid van de redactie #TeamEdward, maar ik vraag me af of dit de juiste vraag is om te stellen. Kunnen Edward en Jacob niet beter samen een duo vormen zonder de depressief kijkende, egoïstische, zeurende, liegende, Heel Bijzondere Bella?

Ben je benieuwd hoe het tegenwoordig gaat met de cast van Twilight? Hier vind je wat Bella, Edward en Jacob tegenwoordig uitspoken.

Lees verder