Bloedbroeders: de 8 beste film- en televisievampiers aller tijden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Bloedbroeders: de 8 beste film- en televisievampiers aller tijden

Bloedbroeders: de 8 beste film- en televisievampiers aller tijden

|
|

Laatste update:

Dankzij series als The Vampire Diaries en The Originals zijn vampiers weer terug van (nooit helemaal) weggeweest. Wij doken de geschiedenis in op zoek naar de beste bloedzuigers ooit!

In oktober gaat Legacies van start, de tweede spin-off van de hitserie The Vampire Diaries. Hierin speelt Danielle Rose Russell opnieuw de rol van Hope Mikaelson, de dochter van een vampier. Afgaande op de trailer belooft Legacies een kruising te worden tussen Twilight en X-Men. Het bewijst dat mensen ruim 120 jaar na het verschijnen van het Bram Stokers roman Dracula nog steeds gefascineerd zijn door deze bloeddorstige wezens. Grijp je crucifix en neem een hap knoflook, want hij hebben onze favoriete vampiers voor je op een rijtje gezet!

Dracula (1931)

Vooruit, Max Schreck speelde al in 1922 een doodenge vampier in de Duitse horrorklassieker Nosferatu, eine Symphonie des Grauens. Maar het is Bela Lugosi die filmgeschiedenis schreef als de eerste echte Dracula-acteur. Hij speelde de bloeddorstige graaf eerder op Broadway en kreeg op basis hiervan ook de hoofdrol in de gelijknamige horrorfilm uit 1931. Met zijn mysterieuze accent, zwarte cape en hypnotiserende blik was Lugosi een voorbeeld voor de talloze acteurs die daarna de rol zouden spelen van de oppervampier.

Dracula (1958)

Bijna 30 jaar na de eerste Dracula-verfilming kroop Christopher Lee in de bleke huid van de charismatische bloedzuiger. Hierin komt hij oog in oog te staan met vampierjager Van Helsing (gespeeld door Peter Cushing). Ondanks dat de boomlange acteur slechts zeven minuten in beeld is, maakte hij een onuitwisbare indruk. In totaal maakte de Britse horrorstudio Hammer nog zes vervolgen met Lee in de titelrol. Fun fact: zowel Lee als Cushing zouden jaren later hun opwachting maken in het Star Wars-universum!

Dracula (1992)

Na verschillende vampierhits in de 80’s, zoals The Lost Boys en Fright Night, keerden de bloedzuigers in de jaren 90 terug naar hun roots in Bram Stoker’s Dracula. In deze stijlvolle horrorfilm van Francis Ford Coppola (The Godfather) wordt de titelrol gespeeld door Gary Oldman (The Dark Knight). Hij heeft het voorzien op Mina Murray (Winona Ryder), de verloofde van Jonathan Harker. Laatstgenoemde wordt gespeeld door Keanu Reeves, hoewel de regisseur zelf liever Johnny Depp had gezien.

Santanico Pandemonium

Een vampierfilm zo wild als een metalconcert, laat dat maar aan Quentin Tarantino en Robert Rodriguez over. In From Dusk Till Dawn moeten twee criminele broers (George Clooney en Tarantino zelf) het opnemen tegen een stel bloeddorstige bikers in een sleazy striptent genaamd de Titty Twister. Het bloedbad wordt ingeleid door een onweerstaanbare Salma Hayek als de verleidelijke vampier Santanico Pandemonium. Daar zouden gewone stervelingen ook best hun tanden in willen zetten! In de gelijknamige televisieserie zou Santanico worden gespeeld door Eiza González (Baby Driver).

Blade

Het is alweer 20 jaar geleden dat Blade voor het eerst in de bioscopen verschenen. In deze gelijknamige verfilming van de Marvel-strips speelt Wesley Snipes de meedogenloze vampierjager Blade. Dat hij zelf half vampier is, maakt hem alleen maar sterker! LL Cool J was de eerste keus voor de titelrol, maar gelukkig ging actieheld Wesley Snipes met de eer aan de haal. De bloederige openingsscène waarin Blade losgaat in een nachtclub vol vampiers, zou nu ondenkbaar zijn in een Marvel-film!

Spike

Vrouwen hebben nu eenmaal een zwak voor foute mannen… en vampiers! En dus is het geen wonder dat de rebelse Spike (gespeeld door James Marsters) al snel uitgroeide tot een van de populairste vampiers aller tijden. Deze geblondeerde vampier was niet alleen te zien in Buffy the Vampire Slayer, maar ook in de spin-off Angel. Er is momenteel een nieuwe versie van Buffy in de maak en de acteur heeft al aangegeven dat hij graag opnieuw in het leren jasje van Spike kruipt!
Bloedbroeders: de 8 beste film- en televisievampiers aller tijden

Eli

Van alle vampiers in deze lijst, is Eli waarschijnlijk de minst bekende. Dat is best jammer, want wie Eli heeft gezien in Let The Right One In zal haar niet snel vergeten. In deze sfeervolle horrorfilm uit Zweden sluit de verlegen Oskar (Kåre Hedebrant ) vriendschap met zijn mysterieuze buurtmeisje Eli (Lina Leandersson). Oskars nieuwe vriendinnetje draagt echter een duister geheim met zich mee... In 2010 later verscheen een redelijk geslaagde Hollywood-remake met Chloë Grace Moretz (Carrie) in de rol van de jonge vampier.

Edward Cullen

Hate it or love it, Edward Cullen heeft zijn plek dubbel en dwars verdiend in deze lijst. Acteur Robert Pattinson stond als Edward model voor de talloze hopeloos romantische vampiers die na de Twilight-films zouden verschijnen. De eerste film in de reeks kostte 37 miljoen dollar om te maken, maar bracht het tienvoudige op aan de bioscoopkassa’s. Wat je ook van Twilight mag denken, het is aan deze filmserie te danken dat series als The Vampire Diaries en The Originals groen licht hebben gekregen!

Zie ook:

Lees verder