The Lion King, meeste bioscoopbezoekers

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Lion King, meeste bioscoopbezoekers

Top 10: films met de meeste bioscoopbezoekers in NL ooit

|
|

Laatste update:

Op 7 september 1907 opende de allereerste bioscoop in Nederland. Sinds die tijd zagen we het ene pareltje na het andere en de ene mislukking na de ander (we noemen: Cats) verschijnen. Maar welke films wisten nu de allermeeste bezoekers te trekken? We zochten het voor je uit.

10. Fanfare (1958)

De jongere generatie zal misschien nog nooit van deze film gehoord hebben: Fanfare kwam namelijk in 1958 uit, maar het is met ruim 2,6 miljoen bezoekers toch echt, op de nummer vier uit dit rijtje na, de succesvolste Nederlandse film aller tijden. De film draait om (hoe kan het ook anders?) een Fanfare, die mee wil doen aan een concours. Tijdens de voorbereiding breekt er echter een ruzie uit tussen twee muzikanten. Als gevolg daarvan wordt de vereniging verdeeld in twee kampen die beide een gooi doen naar de winst.

9. West Side Story (1962)

Een paar jaar later zag de musicalfilm West Side Story (1962) voor het eerst het levenslicht. Deze film wordt door velen nog altijd gezien als 'de beste musical ooit' en het is dan ook niet zo gek dat 2,7 miljoen mensen de film in eerste instantie zagen. De vergelijking met Romeo en Juliet komt bij dit verhaal niet uit de lucht vallen. Tony en Maria, die in New York wonen, zitten middenin een benderuzie. Tony hoort bij de Jets en Maria's broer bij de Sharks. Weet hun liefde te overwinnen als de situatie verergert? Wie geen genoeg van dit verhaal krijgt, heeft geluk: de opnames van de remake zitten erop en de planning is dat de film eind 2020 verschijnt (als dat überhaupt doorgaat vanwege het coronavirus).

8. Dr. Zhivago (1966)

We maken opnieuw een sprong in de tijd, dit keer naar 1966: in dat jaar kwam Dr. Zhivago uit, de verfilming van het in de Sovjet-Unie verboden boek van Boris Pasternak. En die uitgave heeft de makers geen windeieren gelegd: de film won namelijk maar liefst 5 Oscars en wist net iets meer dan 2,7 miljoen mensen naar de bioscoop te trekken. De andere prijzen gingen naar de film die op nummer één in dit rijtje staat, maar daarover later meer... Dr. Zhivago draait om Yuri Zhivago en Tonya Gromeko, die elkaar op jonge leeftijd ontmoeten. Ze trouwen en het lijkt eind goed, al goed totdat Yuri tijdens de Eerste Wereldoorlog de mooie Lara leert kennen. Ze worden hevig verliefd, maar hun affaire wordt bruut verstoord door de Russische Revolutie.

7. The Guns of Navarone (1961)

Op nummer zeven met bijna 3 miljoen bezoekers staat de film The Guns of Navarone uit 1961. Deze Brits-Amerikaanse film neemt de kijker mee terug naar de Tweede Wereldoorlog, waarin zes soldaten de opdracht krijgen om tegen elke prijs de enorme Duitse kanonnen op het Griekse eiland Navarone te vernietigen. Maar zo makkelijk is dat niet: de kanonnen zijn namelijk in een onneembare rots gebouwd en controleren een strategische zeestraat in de Egeïsche zee.

6. The Lion King (2019)

Het verhaal van The Lion King is in diverse vormen gegoten, maar het is de film uit 2019 die als geduchte outsider een plekje in de Top 10 heeft bereikt. Grappig detail: de film uit 1995 stond op plaats tien (met bijna 2,6 miljoen bezoekers), maar die is er door de remake (met meer dan 3 miljoen bezoekers) uitgekickt. In Nederland was dit dan ook de succesvolste film van 2019 (en dat terwijl Avengers: Endgame de succesvolste film wereldwijd was). Wij houden in ons kikkerlandje nu eenmaal van Simba en Nala. Al vinden de tekenaars van de originele film de remake maar lelijk.

5. Gone with the Wind (1939)

De meeste mensen die dit artikel lezen, waren nog niet eens geboren toen Gone with the Wind in 1939 uitkwam. Maar het zou ons niets verbazen als je deze klassieker ooit wel hebt gezien. Het verhaal neemt de kijker mee terug naar 1861, wanneer de zestienjarige Scarlett haar liefde verklaart aan Ashley, die zelf verloofd is met Melanie. Hij kan haar liefde daarom ook niet beantwoorden. Kort nadien trouwen Ashley en Melanie, terwijl Scarlett trouwt met Melanies broer Charles. Maar blijft hun liefde standhouden als Charles naar het front vertrekt?

4. Turks Fruit (1972)

De inmiddels overleden Rutger Hauer en Monique van de Ven speelden in de succesvolste Nederlandse film ooit: Turks Fruit van regisseur Paul Verhoeven met maar liefst 3,3 miljoen bioscoopbezoekers. De jonge beeldhouwer Erik leidt een turbulent liefdesleven tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. De twee trekken zich niets aan van de eventuele commentaren op hun huwelijk en beleven de zomer van hun leven. Totdat Olga zich terugtrekt en zich plots raar begint te gedragen. Erik doet er alles aan om haar terug te krijgen, maar stuit op haar louche vriend. Maar dan komt Olga in het ziekenhuis te liggen... 

3. Titanic (1998)

De film Titanic mocht dan minder opgebracht hebben dan Avengers: Endgame, maar die laatste film staat niet in ons rijtje en Titanic wel degelijk. Met 3,4 miljoen bezoekers in Nederland heeft de film zelfs een plek in de Top 3 bereikt. En moeten we nog uitleggen waarover deze film gaat? We zeggen alleen: Kate Winslet, Leonardo diCaprio, een zinkend schip, een drijvend vlot (dat makkelijk voor twee personen was), heel wat doden en vergeet 'MY HEART WILL GO ON' niet. 

2. Irma la Douce (1963)

Op de tweede plaats staat de romcom uit 1963 getiteld Irma la Douce met in de hoofdrollen Jack Lemmon en Shirley MacLaine. Jack speelt Nestor, een voormalig politieman die verliefd wordt op een prostituee. Hij kan het alleen niet verdragen dat zij het bed deelt met meerdere mannen en bedenkt daarom een geniaal plan om haar voor zichzelf te houden. Meer dan 3,6 miljoen bioscoopbezoekers in Nederland zagen direct of dat plan succesvol was.

1. The Sound of Music (1965)

Met bijna 4 miljoen bezoekers destijds staat de film The Sound of Music met stip op nummer één in dit lijstje met bestbezochte films. We vermoeden dat bijna iedereen deze film over de familie Von Trapp die in de oorlog Oostenrijk wil ontvluchten, inmiddels wel heeft gezien (en zo niet: vooral nog eens doen!). In 1966 wist deze film maar liefst 5 Oscars binnen te slepen: voor beste regisseur, beste montage, beste filmmuziek, beste film en beste geluid. We zijn benieuwd hoelang het nog duurt voordat deze film in Nederland van zijn troon wordt gestoten. 

Lees verder