Avengers: Endgame streeft Avatar (eindelijk) voorbij

Avengers: Endgame is eindelijk de succesvolste film ooit!

Stop maar mensen! Niet meer naar Avengers: Endgame gaan; de film is bijna drie maanden na de première de succesvolste film ooit.

Toen Endgame als een Formule 1-wagen wegstoof na de première, was het enthousiasme bijzonder groot. De film zou wel eens de succesvolste ooit kunnen worden, met een opbrengst hoger dan Avatar.

Endgame was na twee weken al de op één na succesvolste film, waarna een lange, laaaaaange reis volgde naar de nummer 1-spot. Na pakweg tweeënhalve maand in de bioscoop was Avatar nog steeds niet ingehaald, waarna Marvel besloot om de film ‘opnieuw’ uit te brengen, met een paar halfbakken ‘deleted scenes’ om nog wat extra geld binnen te harken.

Avatar versus Avengers: Endgame

De opzet slaagde, waardoor Endgame (van Disney) nu bovenaan het lijstje staat, vóór Avatar (20th Century Fox, dus inmiddels ook Disney), Titanic (20th Century Fox, dus Disney), Star Wars: The Force Awakens (Disney) en Avengers: Infinity War (Disney). Gelukkig, want we vermoeden dat Marvel anders Phase 4 van het Marvel Cinematic Universe zou uitstellen ‘tot Endgame verdomme de nummer 1 is, verdomme!’

Hoewel het een bizarre prestatie is, is het nieuwe record nominaal gebroken. Oftewel: als je puur naar het aantal dollars kijkt. Als je inflatie meerekent, dan is Gejaagd Door De Wind (1939) met afstand het succesvolst, met een opbrengst van ruim 3,7 miljard dollar. Avengers: Endgame staat in dat lijstje op de vijfde plaats, na Star Wars, Titanic en Avatar.

Het is bijna onmogelijk dat Endgame nog een plek stijgt: het gat met Star Wars is bijna 300 miljoen. Of Marvel moet nog héél veel scènes met een Incredible Hulk van piepschuim hebben liggen.