Rutger Hauer Soldaat van Oranje

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rutger Hauer Soldaat van Oranje

Rutger Hauer op 75-jarige leeftijd overleden na kort ziekbed

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Acteur Rutger Hauer is na een kort ziekbed overleden. De acteur is 75 jaar oud geworden. Hauer overleed afgelopen vrijdag (19 juli) in het Friese dorpje Beetsterzwaag. De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden. De familie van Hauer laat weten dat ze in besloten kring afscheid hebben genomen.

De indrukwekkende carrière van Rutger Hauer 

Rutger Hauer was een van onze bekendste acteurs. Hij begon zijn carrière eind jaren zestig met stukken van Shakespeare en Vondel bij de Noorder Compagnie. Daarna werd hij gespot voor de hoofdrol in de serie Floris. Zijn grote doorbraak kwam in 1973 met Turks Fruit. Daarna betekende Soldaat van Oranje (1977) zijn ticket naar Hollywood. Aldaar werd Hauer wereldwijd beroemd met rollen in onder meer Blade Runner, The Hitcher, Nighthawks en Escape from Sobibor. Jongere lezers kunnen hem ook kennen van de HBO-serie True Blood. Hij won onder meer een Golden Globe, twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award.

Rutger Hauer wilde een verschil maken in de wereld

Alhoewel Rutger Hauer een begenadigd acteur was, was dat lang niet het belangrijkste in zijn leven! Hij was namelijk vooral enorm begaan met de wereld om hem heen. Zo heeft zich intensief ingezet voor onder meer het Rode Kruis, het Aidsfonds en zijn eigen Rutger Hauer Starfish Association. Zijn familie laat weten dat het zijn levensmissie was "om een verschil te kunnen maken in de wereld". In de afgelopen jaren zette de acteur ook een filmschool op, initieerde hij een masterclass voor jonge talenten op het International Filmfestival Rotterdam en schreef hij een autobiografie. Hauer was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De films van Rutger Hauer

Reacties op het overlijden van Rutger Hauer

Inmiddels hebben verschillende vrienden en bekenden van Rutger Hauer gereageerd op zijn overlijden. Turks Fruit-collega Monique van de Ven geeft aan dat ze niet kan bevatten dat Hauer is overleden. De twee zijn altijd vrienden gebleven. Van de Ven bewonderde de liefde voor zijn vrouw Ineke, zijn compassie voor mensen, zijn nieuwsgierigheid en zijn levensdrift. Ook Paul Verhoeven gaat Hauer enorm missen. De regisseur laat weten dat hij met het overlijden van Hauer zijn "alter ego verloren" is. De twee werkten onder meer samen aan Floris en Soldaat van Oranje.

Lees verder