The Wheel of Time: alles dat je moet weten

Door Redactie
The Wheel of Time serie
© Amazon Prime Video / Jan Thijs

Het is een soort Lord of the Rings meets Game of Thrones: de nieuwe serie The Wheel of Time, binnenkort te zien op Amazon Prime Video. Wij vertellen je alles dat je moet weten voordat je de fantasyserie gaat kijken!

Releasedatum The Wheel of Time

Was jij ook zo iemand die in een zwart gat belandde na het einde van Game of Thrones? Met jou vele anderen! Streamingdiensten probeerden deze leegte dan ook op te vullen. Zo was er Netflix met The Witcher en HBO kwam met His Dark Materials en werkt aan een prequel van GoT. En nu is er dan The Wheel of Time van Amazon Prime Video. Zet maar vast in je agenda: vanaf 19 november kun je de eerste drie afleveringen streamen. Daarna verschijnt er elke week een nieuwe episode. In totaal zijn er acht afleveringen en we weten nu al dat er in elk geval nog een tweede seizoen zal volgen. Natuurlijk hebben ze ook alvast een vette trailer de wereld in geslingerd om de spanning lekker op te bouwen.

Gebaseerd op (14!) boeken

De epische fantasy-reeks is ontsproten uit het brein van schrijver Robert Jordan. Hij begon in 1984 met het schrijven van The Eye of the World, het eerste deel van de boekenserie. Oorspronkelijk zouden er zes delen moeten komen, maar dat werden er uiteindelijk 14 (en daarnaast nog een prequel). Jordan overleed in 2007, na boek nummer 11. De laatste drie delen werden, onder het toeziend oog van zijn weduwe en met behulp van notities van Jordan zelf, afgeschreven door Brandon Sanderson in 2013. De boekenreeks is in totaal meer dan 90 miljoen keer over de toonbanken gegaan en is daarmee één van de populairste ter wereld geworden. Nou kun je natuurlijk alle 14 boeken nog ‘even’ gaan lezen als je dat nog niet hebt gedaan, maar je kunt ook gewoon dit artikel verder lezen, dan ben je ook genoeg op de hoogte. 

Het (ingewikkelde) verhaal

Een verhaal dat 14 boeken beslaat en maar liefst 2782 (!) genaamde personages heeft, is natuurlijk niet even in een paar zinnetjes uitgelegd. Maar we proberen het zo kort mogelijk te houden! In de fantasy-wereld van The Wheel of Time staat Moriaine Damodred centraal. Zij is lid van een machtige organisatie van magiërs, de Aes Sedai, die alleen uit vrouwen bestaat. Eén van de taken van de Aes Sedai is het opsporen van mannen die ook magie kunnen gebruiken. Lang geleden werd deze namelijk aangetast door de slechte Dark One. Daarnaast trekt ze met vijf jonge mannen en vrouwen de wereld rond, omdat ze gelooft dat één van hen de reïncarnatie is van een machtige kracht: de Dragon Reborn. Een profetisch figuur die lang geleden verantwoordelijk was voor ‘het breken van de wereld’ en die nu de wereld zal redden, of juist vernietigen.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

De cast van The Wheel of Time (mét een Nederlander!)

Je zag haar al even in het filmpje hierboven: niemand minder dan Rosamund Pike speelt de rol van Moriaine in The Wheel of Time. Zij was eerder te zien in onder andere Gone Girl naast Ben Affleck en in Jack Reacher met Tom Cruise.

Verder zullen Game of Thrones­-fans Michael McElhatton herkennen van zijn rol als Roose Bolton. En liefhebbers van horror kunnen Zoë Robins kennen van de Black Christmas remake uit 2019. Verder komen we niet echt bekende namen tegen in de cast. Maar wat toch ook wel erg tof is: ‘onze eigen’ Josha Stradowski heeft ook een rol in The Wheel of Time!

Hij zal het personage Rand Al’Thor gaan spelen, één van de vijf die op pad gaat met Moriaine. Je kunt Josha kennen van SpangaS, of van de serie Hoogvliegers, over Nederlandse straaljagerpiloten. 

Reacties van de fans op The Wheel of Time

Als een boekenreeks zó geliefd is, is het natuurlijk altijd spannend wat de reacties van de die-hard fans zullen zijn. Een rondje Twitter leert ons dat die er over het algemeen zin in hebben! Al is het natuurlijk altijd even afwachten tot de serie daadwerkelijk te zien is.

Om de buzz nog wat op te voeren deed het officiële Twitter-account van de serie nog iets leuks voor de fans: ze dropten puzzelstukjes in hun DM’s, die ze vervolgens met elkaar deelden om uiteindelijk tot een nieuwe poster te komen. Goeie wheel of marketing!

Omcirkel 19 november dus in je agenda, want dan begint The Wheel of Time te draaien met de eerste drie afleveringen op Amazon Prime Video! Nog meer fantasy? Check dan hier alles wat je moet weten over het tweede seizoen van The Witcher! En volgend jaar kunnen we ein-de-lijk gaan genieten van het nieuwe seizoen Stranger Things. Bereid je hier alvast voor op seizoen 4!