Waarom Lovecraft Country je nieuwe horror-obsessie is!

Lovecraft Country

In Lovecraft Country strijden walgelijke monsters en meedogenloos racisme om een plek in de spotlight: wat is de grootste horror? We zetten op een rijtje waarom je deze nieuwe serie op Ziggo Movies & Series XL moet checken!

Om goed te begrijpen waar Lovecraft Country om draait, is het van belang om even stil te staan bij waar de serie zijn naam vandaan haalt. Lovecraft Country is gebaseerd op het werk van de legendarische horrorauteur H.P. Lovecraft (1890 - 1937). De Amerikaan was een fantastisch schrijver, maar hield er (zelfs voor die tijd!) bijzonder racistische ideeën op na. Ook in zijn spookverhalen zijn het steevast zwarte mensen, Aziaten, of Duitse en Ierse immigranten (en een verdwaalde Nederlander!) die bovennatuurlijke verschrikkingen veroorzaken. Lovecraft geloofde dat alleen Amerikanen van Engelse afkomst beschaafd waren, en de rest nét iets beter dan beesten.

Omstreden horrorlegende

De sluimerende, dreigende horror die Lovecraft bedacht bevat allerlei vreemde wezens, waarvan de mensheid niet eens weet dat ze bestaan. Vergeten goden, monsters uit de ruimte en oeroude, ondergrondse beschavingen houden zich verborgen; wachten op het juiste moment om hun gruwelen op de mens los te laten. Veel verhalen beginnen met een licht ongemak, dat steeds sterker en onheilspellender wordt: de spanning wordt telkens ondraaglijker, totdat hij explodeert in een mallemolen van bloed, bizarre wezens, onbegrijpelijke rituelen en monsters uit andere dimensies.

Niemand is veilig

Af en toe stuit een arme sukkelaar per ongeluk op zo’n luguber geheim, wat hem vaak zijn leven kost of in elk geval zijn geestelijke gezondheid. De mens is een speelbal van het onverschillige heelal; alles wat we weten is niet waar; en als je niet uitkijkt word je het slachtoffer van één of ander walgelijk monster of gestoorde sekte. Gezellig! Lovecraft Country is gemaakt voor HBO, en zoals je waarschijnlijk wel weet kijkt men daar daar niet op een ranzige verschrikking meer of minder.

De boeken van Lovecraft worden vaak gezien als onverfilmbaar, ook vanwege de denkbeelden van de schrijver, en hoewel men het soms probeert zijn er nog maar weinig films en series op Lovecrafts werk gebaseerd. Lovecraft Country zet juist een groepje zwarte Amerikanen in het middelpunt van Lovecrafts wereld, en draait de xenofobie van de spookverhalen op een slimme manier om!

Het verhaal van Lovecraft Country

Jonathan Majors (The Last Black Man in San Francisco, Da 5 Bloods) speelt Atticus Freeman, die een brief krijgt van zijn vader en naar hem op zoek gaat in het landelijke Massachussetts. Als kleine jongen was hij een nerd die de horrorverhalen van Lovecraft verslond. Als hij terugkeert uit de Korea-oorlog is hij een boom van een kerel, en niet zo snel meer onder de indruk van geweld en bloedvergieten. Zijn pa (Michael K. Williams uit The Wire, Boardwalk Empire) praat al jaren niet meer met hem, omdat 'Tic' zijn leven waagde in de oorlog, voor een land dat niets geeft zijn zwarte inwoners. Als zijn vader verdwijnt, en kort daarna een rare brief stuurt vertrekt Atticus naar Massachussetts; de staat waar veel verhalen van H.P. Lovecraft zich afspelen.

De reis is gevaarlijk: hoewel veel kleine stadjes onderweg er gezellig uitzien, zijn ze niet veilig voor zwarte reizigers. Gelukkig moet Atticus' oom (Courtney B. Vance, American Crime Story) óók die kant op. Hij verzorgt een reisgids die veilige stopplekken voor zwarten bevat, en is een ervaren reiziger. Tot slot gaat Tic's jeugdvriendin Leti mee (Jurnee Smollett, Birds of Prey, True Blood). Niet per se omdat ze veel zin heeft, maar omdat ze door haar activisme voor burgerrechten ruzie heeft met haar hele familie.

De makers van Get Out doen mee

Lovecraft Country zit barstensvol horror, maar voegt nóg een ijzingwekkend element toe: het onversneden racisme waar de Freemans mee te maken krijgt, als zwarte mensen in de jaren 50. Als de afzichtelijke monsters niet achter Atticus aan zitten, dan dreigt hij wel gelyncht te worden door zijn eigen buren. Het reisbureau van Atticus’ oom George verzorgt veilige reizen voor zwarte Amerikanen, als ze het diep racistische Zuiden van de VS moeten doorkruisen. De bekende dramedy Green Book (die in 2018 de Oscar voor Beste Film won) heeft hier ook sterke elementen van. Het thema van discriminatie en racisme werd op HBO vorig jaar al gekruist met superhelden, in het sublieme Watchmen.

Horror met een twist!

Racisme zit in de verhalen van Lovecraft ingebakken, en Lovecraft Country zet dit slim op zijn kop. Voor de zwarte hoofdpersonen zijn de slijmerige monsters alleen maar een éxtra dreiging: levensgevaarlijk, maar niet per se angstaanjagender dan een racistische sheriff die redenen probeert te verzinnen om je dood te schieten.

De link tussen racisme en horror werd eerder al gelegd in de films Get Outen Us, van schrijver/regisseur Jordan Peele. Het is niet toevallig dat Peele als producer bij Lovecraft Country actief is (hij werkt trouwens ook aan een sequel op Candyman!). Hetzelfde geldt voor J.J. Abrams, die als bedenker van LOST óók niet vies is van wat mysterie. De serie is geschreven door Misha Green, verantwoordelijk voor het slavernijdrama Underground.

Lovecraft Country op Ziggo

Lovecraft Country is gemaakt voor HBO en is te zien via Ziggo Movies en Series XL. De eerste aflevering staat nu online, en tot en met 19 oktober verschijnt elke maandag een nieuwe episode. Mocht je nog twijfelen, lees dan onze recensie over Lovecraft Country. Het zou zonde zijn als we aan het einde van het jaar moeten concluderen dat het één van de beste series is die niemand heeft gezien!