5 Redenen waarom Green Book nu al een omstreden Oscarwinnaar is

Veronica Superguide logo
5 Redenen waarom Green Book nu al een omstreden Oscarwinnaar is

5 Redenen waarom Green Book nu al een omstreden Oscarwinnaar is

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Doorgaans is het zo dat een film die voor opschudding zorgt geen kans maakt op een Oscar voor Beste Film.  De leden van de Academy houden zich liever wars van controverse, en stemmen op een veiligere film. Green Book, dat dit jaar de Oscar voor Beste Film won, is echter een uitzondering. De film had de afgelopen weken al heel wat boze reacties losgemaakt, maar wist er toch met de Prijzen voor Beste Film, Beste Scenario én Beste Mannelijke Bijrol vandoor te gaan.

De film zou volgens critici last hebben van een “blanke redder”-complex

Green Book vertelt het waargebeurde verhaal van de donkere pianist Don Shirley (Mahershala Ali) en zijn chauffeur Tony ‘Lip’ Vallelonga (Viggo Mortensen), die in de jaren '60 samen door de zuidelijke Staten van Amerika trekken, waar racisme welig tiert. De film behandelt het onderwerp van racisme, maar veel Amerikaanse critici vinden dat de film dit onderwerp niet op de juiste manier belicht: de donkere man heeft hier namelijk een blanke man nodig om hem te redden.

Volgens de familie van Don Shirley klopt er geen bal van

Meerdere familieleden van hoofdpersoon Don Shirley hebben zich uitgesproken tegen de film. Volgens hen klopt er namelijk niets van het verhaal. Een neef en een broer van Shirley noemden de film een “Symphonie van Leugens”.

Viggo kwam onhandig uit de hoek

Het hielp al niet echt dat de familie van Shirley de film veroordeelde, maar hoofdrolspeler Viggo Mortensen gooide vervolgens nog wat olie op het vuur door de beschuldiging van shirley's familie van de hand te wijzen als “onrechtvaardig” en “oneerlijk”. Ook nam hij tijdens een vraag en antwoordsessie na afloop van een vertoning van Green Book het n-woord in de mond, wat in Amerika absoluut not done is.

Scenarist Nick Vallelonga blijkt een ontzettend foute baas

Green Book is geschreven door de daadwerkelijke zoon van Viggo’s personage Tony ‘Lip’ Vallelonga. En nu heeft deze meneer Vallelonga dan een mooi verhaal over verdraagzaamheid geschreven, zijn eigen meningen zijn er een stuk minder tolerant op. Sterk nog, hij bleek best wel een rechtse lul. Zo doken er oude tweets op van deze Trump-supporter waarin hij de president gelijk gaf met zijn complottheorie over feestende moslims in New York na de aanslagen van 11 september 2001. Nu deze in het openbaar zijn gekomen zegt hij natuurlijk “Sorry sorry ik had het nooit zo bedoeld” maar het geeft Green Book toch wel een naar bijsmaakje. Des te meer omdat Mahershala Ali zelf moslim is.

There's Something About Peter Farrelly

Wie 25 jaar geleden na het zien van Dumb & Dumber de zaal uit zou zijn gelopen en zou hebben geroepen “de regisseur van deze film gaat ooit nog eens een Oscar voor Beste Film winnen”, die zou ofwel heel hard uitgelachen zijn, ofwel meteen opgenomen zijn in een gesticht. Maar toch heeft Peter Farrelly, die samen met zijn broer Bobby verantwoordelijk was voor deze van platte en nog plattere grappen aan elkaar geplakte komedie, nu dus gewoon een Oscar voor Beste Film in de wacht gesleept als regisseur van Green Book. Na de Golden Globes kwam een oud interview boven water waarin Peter Farrelly vertelde dat hij tijdens de opnames van There's Something About Mary in 1998 (ook al zo'n subtiele komedie) regelmatig voor de gein zijn Kleine Peter tevoorschijn haalde. Zeker in het #MeToo-tijdperk zou je denken dat de Oscarkansen voor Green Book hierna verkeken waren, maar toch heeft de film Oscarfavorieten Roma en The Favourite verslagen in de categorie waar het allemaal om draait: die van Beste Film.

Lees verder