Joaquin Phoenix Joker 2019 film

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Joaquin Phoenix Joker 2019 film

Joker: 7 dingen die je moet weten voor je hem ziet

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Wacht! Voordat jullie donderdag allemaal massaal naar de bios rennen voor dit 'Oscar-waardige meesterwerk', willen we graag nog wat cruciale details over deze nieuwe Joker-film delen. Met deze zeven dingen in je achterhoofd kun je straks namelijk extra genieten van de DC-film met Joaquin Phoenix als de Joker.

1. Joker zonder Batman

Deze Joker-film laat ons het achtergrondverhaal van de 'Clown Prince of Crime' zien. In de hoofdrol Joaquin Phoenix als Arthur Fleck, een getroebleerde komiek, die uiteindelijk de aartsvijand van Batman zal worden. Deze Joker-film moet het echter zonder de 'Caped Crusader' stellen! Joker richt zich namelijk echt op het ontstaan van de Joker. Wel zien we een hele jonge Bruce Wayne, lang voordat hij Batman wordt. Check die eerste trailer nog maar eens, waarin Arthur en Bruce kort te zien zijn voor het Wayne-landhuis.

2. Joaquin Phoenix zag Thomas Wayne niet zitten

Regisseur Todd Phillips neemt dus niet helemaal afscheid van de Batman-formule. Zo zien we ook vader Thomas Wayne terug in Joker. "Gotham is de weg kwijtgeraakt", zegt hij in een tv-uitzending die door Arthur wordt bekeken. "Wat voor lafaard zou iets doen dat zo koudbloedig is? Iemand die zich verstopt achter een masker." De familie Wayne is dus altijd al een onderdeel van Arthurs leven geweest. Dat had Joaquin Phoenix (volgens IndieWire) in eerste instantie echter liever anders gezien! Philips verklaarde dat als volgt: "Het zou gemakkelijker voor hem zijn geweest als de film ‘Arthur’ had geheten. ... Op de lange termijn snapte hij het echter en waardeerde hij de toevoeging zelfs.”

Joker: 7 dingen die je moet weten voor je hem ziet

3. Joker is een standalone-film

Ondanks de mogelijkheid die het DC-universum biedt om films aan elkaar te koppelen, is Joker een op zichzelf staande film. Dat betekent dat het verhaal en de personages alleen relevant zijn voor deze ene film. Misschien liet het succes van Wonder Woman DC Films beseffen dat het beter is om zich op één personage tegelijk te concentreren... Wonder Woman maakte echter nog wel steeds deel uit van hetzelfde gedeelde universum. Dat geldt dus niet voor Joker, die bijvoorbeeld ook niet verbonden is met Jared Leto's Joker in Suicide Squad.

4. Jared Leto is nog steeds Joker in het DCEU

En nu we het toch over hem hebben... De release van Joker betekent niet het einde voor Jared Leto. Zoals gezegd heeft Joker, als een op zichzelf staande film, geen invloed op Suicide Squad 2. Goed nieuws voor Leto!

Joker: 7 dingen die je moet weten voor je hem ziet

5. Joker haalt inspiratie uit Martin Scorsese-films

Ondanks dat hij niet direct betrokken is bij de productie of regie van de film, is Joker toch zeker wel geïnspireerd door filmmaker Martin Scorsese. Sterker nog: regisseur Todd Phillips is een groot bewonderaar van Scorsese en heeft hem zelfs het script opgestuurd. Joker belooft aan te voelen als eerbetoon aan films als Taxi Driver, Raging Bull en The King of Comedy.

6. Leonardo DiCaprio was eerste keus voor Joker

Omdat Martin Scorsese in eerste instantie werd genoemd als regisseur van deze Joker-film, was het natuurlijk ook niet verwonderlijk dat de naam van Leonardo DiCaprio de ronde deed. De geruchtenmolen vertelde ons dat DC hoopte dat Scorsese zijn oude kameraad DiCaprio mee kon 'lokken' naar de wereld van de comic-verfilmingen. In 2018 werd echter duidelijk dat Joaquin Phoenix (a.k.a. een van de interessantste acteurs ooit!) de rol van de Joker gescoord had.

Joker: 7 dingen die je moet weten voor je hem ziet

7. Het budget van Joker is veel kleiner

De grote studio's geven met gemak honderden miljoenen dollars uit voor een nieuwe superheldenfilm. De Joker-film moet het echter doen met een 'schamel' productiebudget van 55 miljoen dollar. Dat is minder dan de helft van wat werd uitgegeven aan Batman v Superman en Justice League. Die twee films presteerden echter behoorlijk onder de maat... Zou less dan toch echt more blijken te zijn?

Joker draait vanaf donderdag 3 oktober in de bioscoop.

Lees verder