Joaquin Phoenix

Veronica Superguide logo
Joaquin Phoenix

De 7 beste rollen van de interessantste acteur ooit: Joaquin Phoenix (en zijn 3 slechtste)

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Wie houdt er nu niet van Joaquin Phoenix? De interessantste acteur van zijn generatie heeft een aantal zeer memorabele rollen op zijn cv staan. Het was zodoende ook een makkie om zijn zeven beste rollen in dit toplijstje op een rijtje te zetten.

De beste rollen van Joaquin Phoenix

1. The Master

In The Master zien we Joaquin Phoenix als veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Hij vindt het lastig het gewone leven weer op te pakken. Dan verschijnt Philip Seymour Hoffman, een spirituele leider, die Phoenix onder zijn hoede neemt. Beide heren zetten geweldige rollen neer, maar het is wat ons betreft vooral Phoenix die de show steelt.

2. Her

Veel series en films schetsen een niet zo rooskleurig beeld van de toekomst. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Black Mirror. Her is in dat opzicht anders. Geen moordlustige robots of horror Virtual Reality. Toch komt Joaquin Phoenix deze film niet geheel zonder kleerscheuren door... Hij wordt namelijk echt verliefd op zijn virtuele assistent. Maar of die gevoelens wederzijds zijn?

De 7 beste rollen van de interessantste acteur ooit: Joaquin Phoenix (en zijn 3 slechtste)

3. Gladiator

Drie weken geleden voegde Netflix Gladiator toe aan zijn aanbod. Dezelfde avond kropen wij meteen voor de tv. De keren dat wij deze absolute classic al zagen, is niet meer op de vingers van twee handen te tellen. We krijgen echter nooit genoeg van Joaquin Phoenix als keizer Commodus. Vergeet Russell Crowe, Phoenix is de echte ster van Gladiator!

4. Walk the Line

Joaquin Phoenix is inmiddels overladen met nominaties. Voor het merendeel van alle rollen in dit lijstje werd hij genomineerd voor Golden Globes, bijvoorbeeld ook voor de hierboven genoemde films The Master, Her en Gladiator. Nog maar één keer mocht hij het beeldje echt mee naar huis nemen. Dat was natuurlijk voor zijn rol als Johnny Cash in Walk the Line.

De 7 beste rollen van de interessantste acteur ooit: Joaquin Phoenix (en zijn 3 slechtste)

5. Quills

De beruchte schrijver Markies de Sade is opgesloten in een gesticht. Op die manier hoopt keizer Napoleon te voorkomen dat de markies zijn aanstootgevende literatuur kan publiceren. Op slinkse wijze weet hij zijn manuscripten echter alsnog naar buiten te smokkelen. Aan het hoofd van het gesticht staat onze Joaquin Phoenix, die als priester toch niet geheel vroom blijkt...

6. The Village

Onze nummer zes in dit toplijstje met de beste films van Joaquin Phoenix is misschien een beetje controversieel. Toch hebben wij enorm genoten van The Village. Zeker de eerste keer dat we de film zagen, waren we enorm onder de indruk van de plottwist aan het einde. PS Signs is ook lang niet zo slecht als veel mensen je willen doen geloven...

7. You Were Never Really Here

We begonnen en eindigen dit rijtje met beste films van Joaquin Phoenix met een getraumatiseerde veteraan. In You Were Never Really Here dealt de acteur met zijn trauma door vermiste meisjes op te sporen. Dat klinkt een beetje als een "dertien in een dozijn"-premisse, maar deze film blijft je nog dagen achtervolgen. En dat is geheel te danken aan filmmaker Lynne Ramsay én aan steracteur Phoenix.

De 7 beste rollen van de interessantste acteur ooit: Joaquin Phoenix (en zijn 3 slechtste)

De slechtste rollen van Joaquin Phoenix

8. Space Camp

Space Camp was de eerste echte film waarin Joaquin Phoenix een rol scoorde. Je vindt hem in de credits echter nog terug onder zijn eerdere acteerpseudoniem Leaf Phoenix. Ligt het aan de acteur dat Space Camp zo'n flop werd? Nee, niet per se. De simpele jeugdfilm is in zijn geheel simpelweg niet om over naar huis te schrijven.

9. Ladder 49

We hebben geen idee waarom Joaquin Phoenix ooit getekend heeft voor Ladder 49. De rol van brandweerman is enorm saai en ligt mijlenver van de interessante films die de acteur meestal uitkiest. Ladder 49 is een dusdanig cliché, dat ook Phoenix de boel niet kan redden...

10. 8MM

Ook in de pulpfilm 8MM voelt Joaquin Phoenix enorm misplaatst. Van de man met de duizend kapsels (a.k.a. Nicolas Cage) verwachten we eigenlijk niet anders, maar waarom de interessantste acteur van zijn generatie na het lezen van het script alsnog een handtekening zette onder dit project is ons een compleet raadsel...

De 7 beste rollen van de interessantste acteur ooit: Joaquin Phoenix (en zijn 3 slechtste)

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: een van de volgende projecten van Joaquin Phoenix wordt Joker. Een paar weken geleden mochten we de eerste trailer aanschouwen. Wij zijn er nu al heilig van overtuigd dat we op 3 oktober een nieuwe beste rol van de acteur aan dit toplijstje mogen toevoegen!

Lees verder