In memoriam: van deze sterren namen we in 2018 afscheid

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
In memoriam: van deze sterren namen we in 2018 afscheid

In memoriam: van deze sterren namen we in 2018 afscheid

|
|

Laatste update:

2018 is bijna voorbij, en het nieuwe jaar dient zich aan. We staan even stil bij de film- en televisiesterren die ons dit jaar verlaten hebben...

In 2018 namen we afscheid van Teletubbies-icoon Tinkywinky, althans: de acteur die hem speelde. Simon Shelton raakte na een flink avondje stappen in Liverpool onderkoeld, en werd de volgende dag levenloos aangetroffen op straat.

Reg Cathey werd bekend als de aardige ‘Freddy’ die Kevin Spacey in House Of Cards van de beste spareribs voorziet. Hij overleed begin dit jaar aan longkanker. Postuum was de acteur nog te zien in het tweede seizoen van Luke Cage, als Lukes vader.

Frasier

John Mahoney was het grootste deel van zijn carrière toneelacteur in Chicago. Door zijn rol als Martin Crane in de succesvolle comedy Frasier, werd hij toch wereldberoemd. Mahoney overleed na een fikse strijd met keelkanker; hoewel hij medisch gezien genezen was, was zijn gezondheid zo verslechterd dat hij uiteindelijk niet meer herstelde.

Er hing een flinke gevangenisstraf boven het hoofd van Glee-ster Mark Salling, die Puckerman speelde, maar hij besloot die niet af te wachten. Vlak voordat hij veroordeeld zou worden voor het bezit van kinderporno, pleegde de acteur zelfmoord.

Parts Unknown

Verne Troyer, bekend als Mini-Me uit de Austin Powers-films, was één van de kleinste mensen op aarde. De acteur worstelde al lange tijd met alcoholverslaving, en dronk zichzelf in april van dit jaar hoogstwaarschijnlijk dood.

Kok/documentairemaker Anthony Bourdain beroofde zichzelf ook van het leven. Door zijn imago als levensgenieter was de hele wereld zeer geschokt door zijn overlijden.

Burt Reynolds

Richard ‘Old Man’ Harrison overleed dit jaar aan Parkinson, nadat hij jarenlang een hoofdrol had in de reality-serie Pawn Stars. Door zijn ziekte was hij de laatste jaren minder vaak te zien, maar de chagrijnige oude vrek was nog steeds een publiekslieveling.

Burt Reynolds begon zijn televisiecarrière door voor een paar tientjes door een glazen ruit te springen! Al snel kreeg hij kleine televisierolletjes, en stootte hij na een rol in Gunsmoke door naar het grote scherm. Zijn hoogtepunt beleefde hij in 1977 met Smokey And The Bandit, maar na een lange carrièredip was hij met Boogie Nights (1997) weer helemaal hot. De acteur had eigenlijk een rol in Quentin Tarantino’s Once Upon A Time In Hollywood, maar overleed helaas aan een hartaanval.

RIP Hershel

De naam William Goldman zegt je misschien niet zoveel, maar hij was een bekend scenarist. Hij was o.a. verantwoordelijk voor Butch Cassidy & The Sundance Kid, All The Presidents Men én het bizarre sprookje The Princess Bride. Goldman overleed op 87-jarige leeftijd aan kanker, gecombineerd met een longontsteking.

Scott Wilson, bekend als Hershel Greene uit The Walking Dead, overleed in oktober. Wilson leed al langere tijd aan leukemie, en overleed vlák nadat zijn opnames voor het laatste seizoen TWD waren afgelopen.

Comicslegende

Stephen Hillenburg, het duivelse genie achter het irritante zeewezen Spongebob Squarepants overleed in november aan de gevolgen van ALS.

Marvel-pater familias Stan Lee overleed in november aan een hartaanval, waarschijnlijk veroorzaakt door een longontsteking. Lee was lange tijd de drijvende kracht achter Marvel Comics, dat tegenwoordig het ene bioscoopsucces na het andere viert. Excelsior!

Dag lieve mensen

Februari 2018 betekende het einde voor de Grande Dame van de Nederlandse televisie: Mies Bouwman. De bijna altijd goedgemutste presentatrice was decennialang een bekend gezicht op de nationale televisie. Zelfs ná haar officieuze pensioen in 1993 was Bouwman nog vrij regelmatig te zien op het scherm. Op het Gouden Televizier-Ring Gala bracht Ali B. een gevoelig eerbetoon aan de omroeplegende. Hij (en wij!) hielden het bijna niet droog!

Ben Hulsman, oftewel opa Willem Bol uit Oppassen!!!, overleed in maart 2018. In april overleed ook Fred Vaassen, die in dezelfde serie de grofgebekte ‘Tering’ Harry Stevens speelde.

Shireen Strooker werd het bekendst als Tante Truus in de serie Ti Ta Tovenaar. Daarnaast was ze veel te zien op het toneel, en regisseerde ze stukken voor Het Nationale Toneel. Strooker overleed in april, op 82-jarige leeftijd.

Sitcomlegendes

In september overleed Sjoukje Hooymaayer, de hoofdrolspeelster uit de legendarische comedyserie Zeg ‘ns Aaa, na een slepende ziekte. Haar collega Manfred de Graaf, die ook al een tijdlang ongeneeslijk ziek was, verloor zijn strijd in november.

Eerder dit jaar organiseerde Veronica Magazine een castreünie van Zeg ‘ns Aaa, waar beide acteurs nog in te zien waren.

Zéér recent ontviel ons de GTST-alumnus Dave Mantel, op slechts 37-jarige leeftijd. De acteur (GTST, Onderweg Naar Morgen, Dokter Tinus) stierf begin december een natuurlijke dood.

Laten we hopen dat het in het staartje van 2018 hierbij blijft. Bedankt voor alle mooie momenten!

Lees verder