Er zijn al meer Terminator-films dan we nodig hebben! Welk deel is het best? En het slechtst?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Er zijn al meer Terminator-films dan we nodig hebben! Welk deel is het best? En het slechtst?

¡Hasta la vista! Alle Terminator-films gerankt

|
|

Laatste update:

Vóór we genieten van Terminator: Dark Fate is het niet vermijden dat we alle voorgaande delen eens even lekker ranken! Je kunt de toekomst niet ontlopen toch? Of wel? Man, dankzij Terminator: Genisys zijn we helemaal in de war...

Het idee achter The Terminator is even eenvoudig als doeltreffend. Skynet, een computerprogramma dat bedoeld is om de vrede op aarde te bewaren, wordt zelfbewust. Wetenschappers proberen het netwerk stil te leggen, wat Skynet ziet als een poging om een oorlog te beginnen. Skynet komt tot de conclusie dat de gehele mensheid moet sterven om oorlog uit te roeien, en lanceert een lading kernbommen.

The Terminator

De mensheid sterft niet helemaal uit: een groep overlevenden vecht in de toekomst tegen Skynet en zijn leger dodelijke robots. Skynet kan de mensen niet helemaal verslaan en stuurt daarom een killer-robot terug in de tijd om rebellenleider John Connor (of zijn moeder Sarah) te vermoorden. De rebellen sturen op hun beurt een ‘redder’ naar het verleden. Een mens, zoals in The Terminator, of een robot die opnieuw geprogrammeerd is.

Het uitgangspunt is tof en slim, maar heeft verder weinig om het lijf. Na The Terminator en Terminator 2: Judgment Day bleven er een heleboel vragen over… De fout die de opvolgers van regisseur James Cameron maakten is mogelijk dat ze het allemaal een beetje té serieus maakten. Dat de filmrechten op The Terminator een paar keer van eigenaar verwisselden maakte de situatie er niet echt beter op…

De tijdlijn van de serie is inmiddels al zó vaak veranderd dat je bijna een master-diploma nodig hebt om alles te begrijpen!

5 - Terminator 3: Rise Of The Machines

Terminator 3 is nog maar een paar minuten bezig en we worden al getrakteerd op het dieptepunt van de filmreeks. Een futuristische moordrobot die haar borsten opblaast.

Tegenover deze waanzin stelt Terminator 3 wél een goede en hilarische shoot-out op een begraafplaats, of all places!

Het einde van Terminator 3 maakt Terminator 1 en 2 grotendeels ongedaan: de nucleaire apocalypse vindt alsnóg plaats, wat een gave shocker is, maar ook heel dom: wie probeert nou de twee beste films uit zijn eigen reeks uit te wissen? Rise Of The Machines is tegelijkertijd weer te lollig, waardoor je afvraagt wat voor film je nou aan het kijken bent.

4 - Terminator: Salvation

Het duurde even, maar in plaats van wéér een robot terug in de tijd te sturen bedacht het hyperintelligente Skynet een plan om John Connor in de toekomst te vermoorden! Christian Bale deed echt zijn best om zijn rol goed te spelen (en schold uit frustratie minutenlang zijn collega’s uit in een beruchte video), maar er zat geen bijzonder goed verhaal in Salvation.

Wat de film wél goed deed was laten zien hoe verschrikkelijk de toekomstige oorlog tegen de robots was. Arnold Schwarzenegger was tijdens de opnames gouverneur en kon dus niet meedoen aan de film. Dus maakten ze hem maar na met computerbeelden.

3 - Terminator Genisys

Genisys was redelijk moeilijk om te volgen. Skynet verandert in Matt Smith, die van John Connor (Jason Clarke) óók een Terminator maakt. Ze reizen terug in de tijd, maar de helden Sarah Connor, de T-800-robot en Kyle Reese (de vader van John Connor) reizen óók naar de toekomst.

Achter de schermen was het ook drama. De regisseur had te veel hooi op zijn vork genomen, en hoofdrolspeler Emilia Clarke zei later dat ze blij was dat er geen vervolg op Genisys kwam. De film heeft wél mooie actie en een paar verschrikkelijk mooie stunts.

Terminator Genisys was eigenlijk bedoeld als een reboot van de serie, die zwalkend vooruit bleef kruipen en zijn eigen verhaallijn op bizarre manieren wijzigde. Hoewel de film het niet echt slecht deed in de bioscoop viel het resultaat erg tegen. Vanwege concurrentie van Jurassic World, maar ook omdat er geen touw meer aan Terminator was vast te knopen.

Aangezien Terminator: Dark Fate de échte reboot is (Genisys wiste een gedeelte van de Terminator-films uit de tijdlijn) is de opzet toch min of meer geslaagd. Onbedoeld…

2 - The Terminator

The Terminator (1984) was de film die reeks begon. Hij was goedkoop, gewelddadig, keihard en maakte diepe indruk op het publiek. Schwarzenegger blonk uit als wereldvreemde moordrobot (mede dankzij zijn accent) waarmee niet te onderhandelen viel, en die bíjna niet te stoppen was.

The Terminator knalt liever een heel politiebureau overhoop dan dat hij een half uurtje wacht bij de receptie!

Dat Kyle Reese (Michael Biehn) de vader van John Connor blijkt te zijn was destijds nog een mindfuck van jewelste. Voor het vervolg kreeg James Cameron een behoorlijk budget, waarmee hij pas écht uit kon pakken.

1 - Terminator 2: Judgement Day

In Terminator 2: Judgment Day gingen alle remmen los! Cameron schetste een verschrikkelijk beeld van de toekomst; Linda Hamilton was vastbesloten om strijdend ten onder te gaan als de keiharde Sarah Connor; en de lummelige John Connor (Edward Furlong) kreeg op jonge leeftijd een harde wake up call! Zijn toekomstige versie stuurde de bad guy uit de eerste film terug naar het verleden om zichzelf te redden van een nóg dodelijker model, de intimiderende Robert Patrick.

De actie was geweldig, de achtervolgingsscènes loeispannend en de kwikachtige verschijning van de T-1000-Terminator één van de beste special-effects ooit. Zelfs Guns ’n Roses (toen eventjes de coolste band op aarde) werd gevraagd voor de soundtrack. Uiteindelijk stemden ze in, na een etentje met Schwarzenegger zelf!

Het geweld in de film werd wel een beetje teruggeschroefd, maar het resultaat was absoluut niet voor kinderen geschikt.

Terminator: Dark Fate?

De nieuwste Terminator-film draait al bijna in de bioscoop en wil dolgraag terug naar zijn roots: The Terminator en Terminator 2. Volgens de eerste berichten is regisseur Tim Miller daar bijzonder goed in geslaagd! De special-effects vinden we eerlijk wél dubieus.

Lees verder