Matthijs van Nieuwkerk, De Wereld Draait Door

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Matthijs van Nieuwkerk, De Wereld Draait Door

DWDD stopt: alles dat je moet weten

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

De Wereld Draait Door, het kijkcijferkanon dat al 15 seizoenen lang de vooravond domineert, stopt! Ondanks dat De Telegraaf afgelopen week nog uit goede bronnen vernomen had dat Matthijs zou doorgaan met DWDD, stopt het programma toch echt. Wij zetten alles dat je moet weten over dit grote DWDD-nieuws op een rijtje.

Wanneer stopt De Wereld Draait Door?

Op 27 maart is de laatste uitzending van het programma dat 15 seizoenen lang de vooravond vult. We kunnen dus nog zo’n anderhalve maand kijken naar de tv-hit.

Gaat iemand anders De Wereld Draait Door presenteren?

Nee, het programma stopt er helemaal mee. Er is dus ook geen andere presentator (of presentatieduo) die het programma overneemt. Het is écht over en uit voor DWDD.

Waarom stopt het?

Presentator Matthijs van Nieuwkerk laat weten een andere kant op te willen gaan: “nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen.” DWDD is zo onlosmakelijk verbonden met Matthijs dat BNNVARA besluit om het programma niet door te zetten zonder hem. Zonder Matthijs geen DWDD!

Komt dit plotseling of waren er al tekenen?

Zo plots komt het nieuws niet uit de lucht vallen. Tv-journalist Angela de Jong voorspelde het zelfs al en ook Matthijs hintte veel naar een stop van het programma. In 2016 stopte bovendien de hoofdredacteur van DWDD, Dieuwke Wynia. Omdat Matthijs regelmatig meldde dat hij zou stoppen met het programma als Dieuwke wegging, was het toen al een onzekere tijd voor DWDD. Toch heeft hij het nog 4 jaar volgehouden zonder haar.

Wat gaat Matthijs nu doen?

Voor het grote(re) geld lijkt Matthijs niet te gaan, hij vertrekt niet naar de commerciële omroep maar heeft voor drie jaar bijgetekend bij BNNVARA. Hij “gaat voor de omroep vanaf januari 2021 een lange reeks zaterdagavondprogramma’s maken,” meldt de zender in een persbericht.

DWDD stopt: alles dat je moet weten

Over zijn salaris is niets bekendgemaakt, maar de presentator zou dit natuurlijk niet doen als er geen lekkere loonstrook aan vastzit. Het salaris van de presentator is altijd een veelbesproken onderwerp en toen het kabinet zich ermee ging bemoeien werd vastgesteld dat hij niet meer mag verdienen dan de balkenendenorm (€228.599). BNNVARA heeft daar nooit achtergestaan en voor collega Jeroen Pauw hebben ze bijvoorbeeld bedacht zijn productiemaatschappij in te huren voor Op1, zodat hij niet op de loonlijst staat en de balkenendenorm kan omzeilen. Er wordt al gespeculeerd over een soortgelijke situatie voor Matthijs. Uiteindelijk zal de DWDD-presentator nu minder gaan werken voor ongeveer hetzelfde geld, wordt verwacht.

Wat voor programma Matthijs precies gaat maken is nog niet bekend, maar ex-hoofdredacteur Dieuwke staat in ieder geval open voor een nieuwe samenwerking: “zolang hij DWDD blijft maken nog niet, maar zodra hij daarmee stopt, hoop ik van harte dat wij weer gaan samenwerken.

DWDD stopt: alles dat je moet weten

Wat komt er in plaats van DWDD?

De omroepbazen zijn as we speak bezig met het ontwikkelen van een nieuw programma dat op het tijdslot van DWDD zal worden uitgezonden. Hoe dat eruit gaat zien of wie ze daarvoor gaan strikken is nog niet bekend. Voor elk programma zal het lastig zijn om “een van de grootste successen uit de vaderlandse televisiegeschiedenis” op te volgen.

Heeft Matthijs van Nieuwkerk al gereageerd?

De DWDD-presentator kijkt vol trots terug op het programma: “DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen. We hebben in die dagelijkse driekwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst.”

DWDD stopt: alles dat je moet weten

Hoe lang is DWDD op tv geweest?

Het programma heeft er 15 seizoenen opzitten: op 10 oktober in 2005 werd de eerste aflevering uitgezonden. De tv-hit heeft dus 15 jaar lang mogen bestaan. In het begin wisselde Matthijs de presentatie af met Francisco van Jole, maar hij trok zich eind 2005 terug.

Kan de publieke omroep het succes van DWDD evenaren?

Het is moeilijk, maar niet onmogelijk! Toen Jeroen Pauw stopte met zijn latenight talkshow, bedacht NPO Op1: een talkshow met elke avond een ander presentatieduo. Het nieuwe format is een flink succes en de vraag is of ze ook zoiets kunnen bedenken voor het tijdslot van DWDD. Zouden ze nu ook een publieke talentenjacht houden in hun zoektocht naar een vervanger voor Matthijs van Nieuwkerk? Makkelijk zal het in ieder geval niet worden om het legendarische programma op te volgen.

Lees verder