Matthijs van Nieuwkerk

Veronica Superguide logo
Matthijs van Nieuwkerk

BNNVARA: “Geef Matthijs van Nieuwkerk zijn hoge salaris”

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Peter Koelewijn

Matthijs van Nieuwkerk is de bestbetaalde presentator van de NPO en dat is veel mensen bij de overheid al lange tijd een doorn in het oog. Binnen de publieke omroep mag straks geen enkele presentator meer verdienen dan 194.000 euro per jaar (beter bekend als de balkenendenorm). De DWDD-ster zit daar met 363.000 euro dik boven en volgens BNNVARA mediadirecteur Gert-Jan Hox moet dat zo blijven.

In het AD zegt Hox dat hij bang is dat Matthijs anders in de armen van John de Mol rent of iemand anders bij de commerciële omroep. "Ik zou willen dat een aantal uitzonderingen gehandhaafd wordt. De kans bestaat dat we Matthijs kwijtraken. Dat is een grote zorg.''

Geïrriteerd

Hox is geïrriteerd over de eeuwige discussie en zegt dat de DWDD-presentator zich er ook over opwindt. "Hij kiest voor de koers om daar telkens niet op te reageren en dat siert hem, maar hij voelt het wel. Het zit hem dwars.''

Na 2 weken DWDD terugverdiend

Bijna 2 keer de balkenendenorm zou heel redelijk zijn voor een tv-maker van Matthijs van Nieuwkerk’s kaliber, legt Hox uit. "Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld (via de STER). Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform." Verder vindt hij Matthijs een “harde werker en een fenomenale presentator”.

Matthijs van Nieuwkerk

De Wereld Draait Door na 2020

Het te hoge salaris van Matthijs viel kortgeleden nog onder een uitzonderingsregel voor uitzonderlijke talenten. Die regel is nu ook afgeschaft dus Matthijs zal flink moeten inleveren bij z’n volgende contractverlenging. Die staat gepland voor zomer 2020. Zien we hem dan een ‘Twan Huysje’ doen en vertrekken naar de commerciëlen?

Lees verder