De Top 25 beste familiefilms ooit

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De Top 25 beste familiefilms ooit

De Top 25 beste familiefilms ooit

|
|

Laatste update:

Sommige films hebben een speciaal plekje in ons hart. Die ademen nostalgie, zijn spannend, avontuurlijk én roepen allerlei mooie herinneringen op. We hebben het natúúrlijk over de beste familiefilms ooit! Wij zetten de 25 toppers voor je op een rij.

Zin in meer best-of-lijstjes? Check hier onze artikelen over de allerbeste romcoms, actiefilms én animatiefilms.

25. The BFG

Kindervriend Roald Dahl mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met de beste familiefilms ooit. En daarom gooien we The BFG, oftewel de Grote Vriendelijke Reus, er meteen in. Deze hartverwarmende film draait om de ontluikende vriendschap tussen het Britse weesmeisje Sophie en de reus, die in tegenstelling tot zijn soortgenoten géén kids eet. Misschien een beetje overweldigend voor de allerkleinste koters, maar meesterregisseur Steven Spielberg maakt het nooit écht eng zodat je deze lekker met de hele fam kunt kijken. 

24. The Princess Bride

Een schoolziek jochie wil liever tv-kijken terwijl hij ‘ziek’ thuisblijft van school en heeft dus géén zin in zijn opa die hem een of ander sprookjesboek komt voorlezen. Begrijpelijk. Opa doet het echter toch en neemt zijn kleinzoon én ons mee in een vrij klassiek liefdesverhaal. Een prinses die voor een stalknecht valt, maar moet trouwen met een of andere adellijke hotemetoot. Ja, ja, klinkt vrij standaard. Maar de knorrige kleinzoon is uiteindelijk helemaal overtuigd en datzelfde geldt voor jou wanneer je The Princess Bride kijkt! 

23. The Witches

De duistere fantasy-comedy The Witches is… eigenlijk best eng! Toch past 'ie in de lijst met de beste familiefilms ooit. Deze Roald Dahl-verfilming bereikte de status van cult-familiefilm en dat is niets voor niets. Het verhaal, over het jongetje Luke dat het samen met zijn oma opneemt tegen een groep heksen, zit vol zwarte humor, horror-momentjes en een fantastische Anjelica Huston als opperheks. En laten we vooral poppenmeester Jim Henson niet vergeten. Die verzorgde de fantastische special effects. Er is ook een nieuwe versie met Anne Hathaway uitgekomen vorig jaar en die kan je ook thuis kijken. Maar wij geven toch ietsje de voorkeur aan de klassieke versie. 

22. Toy Story

De allereerste Toy Story-film zorgde in 1995 voor een ware revolutie en mag niet ontbreken bij de beste familiefilms ooit. Het was namelijk de eerste volledig computergeanimeerde film. Oké, oké, als je ‘m nu terugkijkt ogen die revolutionaire graphics misschien niet meer zo baanbrekend, maar wat overblijft is nog steeds dé verfilming van iedere kinderfantasie. Speelgoed dat tot leven komt. Waanzinnig. Inmiddels kunnen we ons geen leven zonder Woody en Buzz meer voorstellen. En dat geldt waarschijnlijk óók voor jou. 

21. The Goonies

The Goonies is een hyperactieve jaren 80-topper en bleek de springplank voor Hollywoodsterren Josh Brolin en Sean Astin. Ook is de Steven Spielberg-invloed – hij trad op als schrijver – erg zichtbaar. Het verhaal is namelijk erg hoopgevend en leunt op de oprechte relaties tussen de hoofpersonen (tieners ‘The Goonies’ die op zoek gaan naar een waardevolle schat) en de slechteriken (de dievegge Mama Fratelli). Een van haar zoons, de zwaar misvormde Lotney, ontpopt zich tot een wildcard door zich tegen zijn moeder te keren en de Goonies te helpen. Deze film is tijdloos en nog altijd even energiek. 

20. Jumanji

Vergeet (voor heel even) de twee recente Jumanji-films met The Rock en Kevin Hart. Legende Robin Williams stal namelijk (voor de zoveelste keer) iedereens hart met de eerste Jumanji-film uit 1995 en die is zéker nog het kijken waard. Zijn personage Alan wordt op jonge leeftijd het Jumanji-bordspel ingeslurpt en komt er zesentwintig jaar later (!) pas uit. Samen met twee nieuwsgierige kids en het meisje (inmiddels vrouw) waarmee hij vroeger het spel speelde, probeert Alan voor eens en voor altijd te ontsnappen aan de jungle. Deze hoort absoluut bij de beste familiefilms ooit. 

19. Inside Out

Inside Out is een moderne Pixar-klassieker van jewelste! De hartverwarmende film vertelt over het meisje Riley dat opeens moet dealen met een flinke verandering in haar leven: een verhuizing. We krijgen in Inside Out een inkijkje in haar brein en zien hoe de levende emoties Vreugde, Angst, Woede, Droefheid en Walging Riley door dit oerwoud van moodswings proberen te loodsen. Het eindresultaat is hilarisch, herkenbaar en ontroerend. Voor jong én oud. 

18. School of Rock

Jack Black speelt in School of Rock één van zijn beste rollen tot nu toe. Zijn personage, de niet zo succesvolle gitarist Dewey, staat voor de uitdaging van zijn leven. Hij begeleidt stiekem een groep scholieren in de voorbereidingen op Battle of the Bands en vormt een krankzinnig rockbandje met de studenten. En iedereen kan zich wel herkennen in één van de jongeren. Dat maakt, samen met het charisma en de muzikale skills van Jack, van School of Rock een moderne klassieker.

17. Homeward Bound: The Incredible Journey

Homeward Bound: The Incredible Journey, oftewel de meest emotionele roadtrip die je ooit gaat zien. De mix van doggies Shadow en Chance, de een oud en wijs en de ander jong en onbezonnen, is perfect. De snobistische kat Sassy maakt het geheel af. Waar het over gaat? De drie huisdieren denken dat hun baasjes voorgoed weg zijn (ze zijn op vakantie) en beginnen een epische roadtrip om ze weer terug te vinden. Het einde laat je janken van geluk. Een pareltje in de beste familiefilms ooit-lijst.

16. Pinocchio

Al vanaf minuut één weet je dat je met Pinocchio iets wonderbaarlijks aan het kijken bent. En dat komt vooral door Jiminy Crickets openingsnummer 'When You Wish Upon A Star'. Nog steeds één van de beste, meest hoopgevende Disney-songs aller tijden. Die verbindt iedereen van elke leeftijd met zijn opbeurende boodschap. Het verhaal over Geppetto en zijn tot leven gewekte pop ken je door en door, maar staat na al die jaren nog steeds als een huis!  En dan weet je dat het een échte klassieker is. Hier gaan we op ons 91ste nog naar kijken – dat weten we zeker! 

15. Matilda

Rebelse gezinsklassieker over het geniale meisje Matilda dat door alles en iedereen – van haar ouders tot de intens irritante schooldirectrice – wordt dwarsgezeten. Wanneer ze per toeval ontdekt dat ze véél meer in haar mars heeft, draait ze de rollen om en slaat ze keihard terug naar de haters. Genieten! Leuk detail: Matilda is geregisseerd door acteur Danny DeVito. 

14. Back To The Future

De ultieme Hollywood-topper Back To The Future ademt één en al familie en past daarom perfect in onze lijst met de beste familiefilms ooit. Het draait namelijk allemaal om Marty McFly, een jongen die door een uitvinding van zijn vriend Doc Brown (een tijdreis-auto) per ongeluk in het jaar 1955 belandt. Daar maakt hij echter zo’n indruk op zijn toekomstige moeder, dat hij zijn eigen bestaan in gevaar brengt wanneer ze langzaam maar zeker steeds meer voor hém valt in plaats van zijn toekomstige vader. Marty’s race tegen de klok om zijn vader en moeder te koppelen is hilarisch, ontroerend, vol actie en spannend én spectaculair tegelijk. 

13. Incredibles 2

De superheldenfamilie uit The Incredibles zorgde door hun eerlijke imperfecties en liefde voor elkaar al voor een haast perfecte Pixar-film. Wonder boven wonder komen Bob, Helen, Violet, Dash én Jack-Jack Parr veertien jaar ná het origineel nog beter tot hun recht. De beelden zijn betoverend mooi en het verhaal voelt modern en progressief. De strubbelingen, ongemakken en irritaties die de personages meemaken, voelen herkenbaar. En de actie? Die is echt next level en voelt als een niet te stoppen raket! 

12. The Chronicles of Narnia

Of eigenlijk The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, gebaseerd op schrijver C.S. Lewis’ bekende boekenreeks. Wie herinnert zich niet dat magische moment waarop Lucy Pensive voor het eerst Narnia betreedt via de kledingkast? Zo wonderlijk. Zo spannend. Vervolgens leerden we ook nog de machtig mythische leeuw Aslan kennen en hoopten we vurig dat de Pensive-kids die vervelende White Witch zouden klappen. Je begrijpt het: we vinden Narnia nog altijd even speciaal en twijfelden dan ook niet om 'm op te nemen in de lijst met de beste familiefilms ooit.

11. Stand By Me

Stephen King-verhalen draaien bijna altijd om buitenbeentjes en vriendschappen en de verfilming Stand By Me (het boek heet anders, namelijk ‘The Body’) vangt dat sentiment vrij goed. We volgen vier jonge vrienden die allemaal hun eigen problemen en onzekerheden voelen. Ze gaan op een ontroerende en levensbepalende roadtrip die hen dichter bij elkaar én bij zichzelf brengt. De aanleiding? Een vermeend lijk dat de jongens maar al te graag willen opsporen. Ondanks die lugubere premisse toch een topper binnen de lijst met de beste familiefilms ooit.

10. The NeverEnding Story

Oké, The NeverEnding Story is misschien een tikkie te eng voor de jongste familieleden. Toch staat deze cultfilm – een echte 80s-Klassieker – jaren na dato nog altijd als een huis en mag 'ie niet ontbreken bij de beste familiefilms ooit. Het gaat over de kracht van fantasie en wat er kan gebeuren wanneer we die niet meer de vrije loop laten. Onderweg komen we een aantal jeugdtrauma’s tegen, zoals de verschrikkelijke verdrinkingsdood van paard Artax. Gelukkig staan daar personages als Bastiaan en held Atreyu tegenover. En we maakten kennis met de wonderlijke wereld van Fantasia, inclusief de meest bijzondere wezens zoals de vliegende ‘hond-draak’ Falkor.

9. Hook

De tweede Robin Williams-film in deze lijst: Hook! In deze epische klassieker van Steven Spielberg speelt Robin een opgegroeide Peter Pan die niets meer herinnert van zijn tijd in Neverland. Tinker Bell sleurt ‘m mee terug naar het magische land wanneer Captain Hook – fantastisch gespeeld door Dustin Hoffman – Peters kinderen ontvoert. De kracht van verbeelding en fantasie kwam zelden zó goed naar voren als in deze film.

8. Hugo

Martin Scorsese die een familievriendelijke film maakt? Ja, inderdaad. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. In het wonderschone Hugo gooit Mr. Maffia het over een andere boeg. Dit is een betoverende en tegelijkertijd spannende film voor jong en oud. We volgen weesjongen Hugo die op het treinstation van Parijs woont. Hij sleutelt aan de opwindautomaat van zijn overleden vader en ontdekt dat er een mysterieus verband bestaat tussen diens overlijden, zijn humeurige buurman, de eigenaar van de speelgoedwinkel en een hartvormig slot waarvoor geen sleutel lijkt te bestaan. Of… toch wel?

7. My Neighbor Totoro

Studio Ghibli’s My Neighbor Totoro is één van de meest pure en wonderschone familiefilms ever en was dan ook een no brainer voor onze 'de beste familiefilms ooit'-lijst. Het verhaal is op zich vrij simpel. We volgen kids Mei en Satsuki die samen met hun vader naar het Japanse platteland verhuizen, terwijl hun moeder in het ziekenhuis ligt. De meisjes ontdekken echter vriendelijke geesten in en rondom hun huis, waaronder de grote grijze kat Totoro. Die nemen hen vervolgens mee op een adembenemende fantasiereis die ze alle ellende even doet vergeten. Van oma’s tot neefjes en van ouders tot jongvolwassenen; My Neighbor Totoro laat niemand onberoerd.

6. Home Alone

Home Alone roept waarschijnlijk ook bij jou allerlei herinneringen op aan kerstavonden met je familie. Lekker op de bank, warme chocomel erbij en genieten maar. Alleen al daarom moet hij gewoon in de lijst met de beste familiefilms ooit. Voor de zoveelste keer kijken hoe Kevin, per ongeluk in de steek gelaten door zijn ouders, het opneemt tegen de inbrekers? Never gets old. Qua nostalgie gaat er bijna niets boven dit avontuur.

5. Spirited Away

In het Oscar-winnende Spirited Away, van de befaamde Japanse animatiestudio Studio Ghibli, belandt de 10-jarige Chihiro per ongeluk in een geestenwereld waar een grote boze heks, Yubaba, het voor het zeggen heeft en zonder pardon haar ouders in varkens verandert. Chihiro moet noodgedwongen in het badhuis van de heks werken, maar gelukkig is niet iedereen in deze magische, prachtig vormgegeven wereld kwaadaardig. Zelfs bij de tiende keer kijken ontdek je nieuwe, adembenemende details. Spirited Away is van pure meesterklasse. 

4. Toy Story 4

Niemand had ooit gedacht dat een verhaal over een stel speelgoedpoppen maar liefst vier delen zou krijgen. Maar… here we are. En wat zijn we blij met Toy Story 4. Deze derde sequel stelt diepe existentiële levensvragen. Wat doet speelgoed wanneer het geen kind ‘bedient’? Is er een leven buiten het ‘dienen’ van kids? Als klap op de vuurpijl ontmoeten we Forky, een tot leven gewekte spork die denkt dat hij afval is. Volwassen thema’s, verhaallijnen en oprechte emotie gehuld in de allermooiste animaties van de bovenste Pixar-plank. Een ultiem familieavontuur dat je niet snel gaat vergeten.

3. E.T. the Extra-Terrestrial

E.T. phone home! Ah, wanneer we aan Steven Spielbergs meesterwerk denken, komen er allerlei wholesome herinneringen naar boven over één van zijn puurste films. Deze revolutionaire Hollywood-klassieker liet ons kennismaken met het eenzame jongetje Elliot, dat de lieve alien E.T. ontmoet en probeert te beschermen tegen de Amerikaanse overheid. Wat volgt is een tijdloos vriendschapsverhaal waar we nog steeds van genieten.

2. Paddington 1 & 2

We smokkelen Paddington 1 én 2 gewoon mee als één film in de lijst met de beste familiefilms ooit want we konden gewoonweg niet kiezen. Deze twee recente verfilmingen van de boeken over Beertje Paddington zijn niet alleen wonderschoon – het bevat ook een hartverwarmende boodschap over acceptatie en het vinden van een familie. In Paddingtons geval: het Brown-gezin in Londen, die het avontuur van hun leven in huis halen. Dit marmeladeverslaafde beertje sluit je in je hart en laat je nooit meer gaan.

1. De Harry Potter-films

Eigenlijk is er maar één filmreeks die meteen in je opkomt wanneer je denkt aan de beste familiefilms ooit: Harry Potter. Deze acht magische meesterwerkjes bezitten werkelijk waar álles dat je verwacht van een familiefilm. Avontuur, ontluikende (liefdes)relaties, zinderende spanning, een topcast waar iedereen zich wel op een of andere manier mee kan identificeren, af en toe een welgemeende traan en… nou ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Harry Potter-films zijn niet leeftijdsgebonden en betoverden zowat elke generatie die er maar bestaat. Daar nemen wij onze heksenhoed voor af!

Lees verder