De top 25 beste animatiefilms ooit

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De top 25 beste animatiefilms ooit

De top 25 beste animatiefilms ooit

|
|

Laatste update:

Van anime tot musical en van sprookjes tot stop-motion-pareltjes: animatiefilms zijn extreem veelzijdig én oogstrelend mooi. Maar wat zijn nu de échte pareltjes van dit wonderschone genre? Wij zetten de beste animatiefilms ooit voor je op een rij!

25. Your Name

Onze lijst met de beste animatiefilms ooit begint bij Your Name, een heerlijk complexe, hyper-gedetailleerde Japanse film die uitgroeide tot de best verdienende anime-film aller tijden. En dat is niet gek. Het is een universeel liefdesverhaal, maar dan over twee jongeren, Mitsuha en Taki, die door een geniale, sci-fi-achtige twist in elkaars lichamen terechtkomen. Ze communiceren met elkaar via briefjes en helpen de ander met relaties en populariteit op school. Maar dan komt Taki er langzaam maar zeker achter dat er iets vreemds aan de hand is met Mitsuha.

24. Frozen

Je kunt het kapotgedraaide nummer 'Let It Go' waarschijnlijk niet meer horen. Maar als je die irritatie eventjes weglaat, blijft er iets meesterlijks over dat niet mag ontbreken als je aan de beste animatiefilms ooit denkt. Frozen is op en top Disney. Werkelijk alles zit erin: een magische sprookjessetting, mysterieuze wezens en een flinke dosis musical. En dat Elsa géén man nodig heeft om een Disney-prinses te kunnen zijn, is een fijne bijkomstigheid.

23. Fantasia

Disney’s mijlpaal in animatie móet natuurlijk in deze lijst. Het vooroorlogse Fantasia is tot op de dag van vandaag een magistrale animatie-meesterwerk. En dat is bijna net zo wonderlijk als de film zelf. Het is namelijk een vrij unieke mix tussen sprankjes live-action-stukjes met een concertorkest én wonderschone animaties die perfect aansluiten op de bombastische muziek. In één woord adembenemend.

22. The Nightmare Before Christmas

Het bizar goede The Nightmare Before Christmas moet ook zeker bij de beste animatiefilms ooit. Deze parel draait om de plaatselijke held van Halloween Town, Jack Skellington. Per ongeluk komt hij terecht in Christmas Town. Bedolven onder de kerstsfeer besluit hij dat Halloween Town óók Kerst moet gaan vieren, maar het draait uit op een gevaarlijk fiasco. Regisseur Tim Burton trad dit keer op als schrijver en het voelt allemaal lekker luguber, twisted en baanbrekend. Een echte animatiefilm on acid.

21. Up

Pixars Up zorgde misschien wel voor de eerste filmtranen bij menig kind. Maar ook volwassenen pinkten waarschijnlijk een traantje weg bij deze eerlijke animatiefilm met een belangrijke rol voor de dood. En ook: het leven ná de dood. De knorrige bejaarde ballonenverkoper Carl leeft in het verleden na de dood van zijn vrouw. Wanneer de jonge padvinder Russel op zijn pad komt, zweeft Carl letterlijk het avontuur tegemoet, op weg naar de droomlocatie die hij en zijn vrouw ooit hadden bedacht. Kan hij zijn leven weer zin geven?

20. The Incredibles 2

De superheldenfamilie uit The Incredibles zorgde door hun eerlijke imperfecties en liefde voor elkaar al voor een haast perfecte Pixar-film. Wonder boven wonder komen Bob, Helen, Violet, Dash én Jack-Jack Parr veertien jaar ná het origineel nog beter tot hun recht. De beelden zijn betoverend mooi en het verhaal voelt modern en progressief. En de actie? Die is echt next level en voelt als een niet te stoppen raket!

19. Ratatouille

Geanimeerd eten zag er nog nooit zó verrukkelijk uit! Pixars Ratatouille laat je zowaar meeleven met een rioolrat genaamd Remy. Hij wil niets liever dan chef-kok worden en nestelt zich in de kokshoed van sloeber Linguini, de zoon van wijlen chef Auguste Gusteau (Remy’s grote held). Wat volgt is een culinair avontuur door Parijs vol hartstochtelijke chefs, eten om je vingers bij af te likken en een innemend verhaal over vriendschap, vergiffenis en tweede kansen. Hoort absoluut bij de beste animatiefilms ooit.

18. Inside Out

Inside Out is een moderne Pixar-klassieker van jewelste! De hartverwarmende film vertelt over het meisje Riley dat opeens moet dealen met een flinke verandering in haar leven: een verhuizing. We krijgen in Inside Out een inkijkje in haar brein en zien hoe de levende emoties Vreugde, Angst, Woede, Droefheid en Walging Riley door dit oerwoud van moodswings proberen te loodsen. Het eindresultaat is hilarisch, herkenbaar en ontroerend.

17. Coco

Coco mag ook niet ontbreken bij de beste animatiefilms ooit. Deze instant klassieker speelt zich af in Mexico tijdens Dia de los Muertos, een Mexicaanse feestdag waarop de doden geëerd worden. De Pixar-film draait om het 12-jarige jongetje Miguel dat ervan droomt om muzikant te worden. Het probleem is echter dat hij uit een familie komt die muziek al generaties lang verboden heeft! Om zichzelf te bewijzen - en zijn familiegeschiedenis te achterhalen - betreedt Miguel het dodenrijk... wat resulteert in een bijna perfecte film over familiebanden die zelfs de meest verstokte chagrijn een traantje laat wegpinken.

16. Akira

Akira is misschien wel de eerste volwassen anime-film die ook buiten Japan een groot publiek bereikte en die mijlpaal levert 'm een plek op in onze lijst met de beste animatiefilms ooit. We dompelen ons onder in Neo-Tokyo, een dystopische versie van de miljoenenmetropool. De cyberpunk-setting is grauw, guur, maar bevat tegelijkertijd ook veel leven door de flitsende en bloederige actiescènes. Het verhaal focust op motorbende-leider Kaneda en zijn jeugdvriend Tetsuo, die telekinetische superkrachten ontwikkelt en een spoor van chaos en vernieling achterlaat. Is hij nog te redden?

15. Finding Nemo

Jááá, Finding Dory was óók heel goed. Zeker. Toch gaan we voor zijn tijdloze voorganger Finding Nemo. Die heeft de geweldige klasse om kinderen én volwassenen te betoveren met een geweldige vissencast, humor en oogstrelende beelden. Dit best wel diepe onderwateravontuur over clownvis Marlin en de zoektocht naar zijn verdwenen gup Nemo ga je nóóit meer vergeten.

14. Beauty and the Beast

De romantische animatiemusical Beauty and the Beast zit vol iconische nummers, zoals 'Tale as old as Time', en was de eerste animatiefilm óóit die een Oscar-nominatie voor Beste Film kreeg. Niet voor niets natuurlijk. De afwisseling in Beauty and the Beast is groot. We hoppen van het ene naar het andere sterke nummer. En geniale sidekick-characters zoals Lumiere houden de vaart er lekker in. En ook die mix tussen lichtvoetig en heftig, bijna-eng is classic Disney. Kortom: een pareltje dat nog steeds straalt en zijn plek op de beste animatiefilms ooit-lijst dubbel en dwars verdient.

13. Fantastic Mr. Fox

Wes Andersons stop-motion-parel mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met de beste animatiefilms ooit. In het fraai vormgegeven Fantastic Mr. Fox zien we hoe Roald Dahls kinderboek tot leven komt. Het verhaal draait om Mr. Fox, een kippendief die zijn criminele carrière na zorgen van zijn vrouw opzij probeert te zetten. Toch wil hij nog één keer scoren, maar dat moet hij niet flikken bij de drie woedende boeren Boggis, Bunde en Bean. Naast de prachtige beelden maken ook de top-stemmencast (George Clooney, Bill Murray, Meryl Streep) en de haast perfecte muziekkeuze indruk.

12. Soul

Soul gaat over de ziel van muziekleraar Joe Gardner (Jamie Foxx). Hij sterft vóór hij zijn grote muziekdroom kan bereiken en komt terecht in het hiernamaals. Daar moet hij de ongeïnteresseerde ziel 22 (Tina Fey) inspireren, zodat ze gereïncarneerd kan worden. Klinkt vaag; is gaaf!

11. WALL-E

Als we denken aan moderne Disney/Pixar-klassiekers, schieten onze gedachten vrijwel direct in de richting van WALL-E. Deze aandoenlijke toekomst-film over de gelijknamige schoonmaakrobot gaat verder dan de schattige en lieve machines die we ontmoeten. Je kunt het namelijk ook zien als een commentaar op verspilling en overconsumptie van de mensheid. Ook bevat deze Pixar-film één van de meest oprechte liefdesrelaties ever – en daar komt geen mens aan te pas.

10. The Iron Giant

Je ziet regisseur Brad Bird vaker terug in deze lijst (The Incredibles, Ratatouille) en ook hij moest ergens beginnen. Het debuut van deze animatiemeester, The Iron Giant, is ook om door een ringetje te halen en behoort absoluut tot de beste animatiefilms ooit. Vin Diesels diepe, zwoele stemgeluid geven de gigantische robot uit de titel precies wat hij nodig heeft. Een vleugje menselijkheid. Diesels mysterieuze en mogelijk gevaarlijke mega-machine knoopt een vriendschap aan met het jongetje Hogart. Maar de paranoïde officier Kent Mansley wil de torenhoge robot uitroeien. Ondertussen smelten we langzaam weg bij de stijlvolle tekenstijl en ontluikende vriendschap tussen mens en machine.

9. My Neighbor Totoro

Studio Ghibli’s My Neighbor Totoro is één van de meest pure en wonderschone animatiefilms ever. Het verhaal is op zich vrij simpel. We volgen kids Mei en Satsuki die samen met hun vader naar het Japanse platteland verhuizen, terwijl hun moeder in het ziekenhuis ligt. De meisjes ontdekken echter vriendelijke geesten in en rondom hun huis, waaronder de grote grijze kat Totoro. Die nemen hen vervolgens mee op een adembenemende fantasiereis die ze alle ellende even doet vergeten.

8. Spider-Man: Into the Spider-Verse

Een oogstrelend mooie superheldenfilm om van te smullen. In Spider-Man: Into the Spider-Verse volgen we eens niet – zoals bijna altijd – alleen Peter Parker, maar juist de tiener Miles Morales, die door zijn leeftijd veel beter aansluit op de leefwereld van een wat jongere generatie. In deze experimenteel geanimeerde en mogelijk beste Spider-Man-film komen de werelden van verschillende Spideys op spectaculaire wijze samen. De onervaren, onzekere Miles weet in eerste instantie niet wat hij aan moet met zijn nieuwe superkrachten, maar met een zetje van een stel andere Spideys én good old Peter Parker (ja, hij is er toch bij) vindt Miles zijn weg.

7. Toy Story

De allereerste Toy Story-film zorgde in 1995 voor een ware revolutie en we zouden niet durven om 'm weg te laten bij de beste animatiefilms ooit. Het was namelijk de eerste volledig computergeanimeerde film. Oké, oké, als je ‘m nu terugkijkt ogen die revolutionaire graphics misschien niet meer zo baanbrekend, maar wat overblijft is nog steeds dé verfilming van iedere kinderfantasie. Speelgoed dat tot leven komt. Waanzinnig. Inmiddels kunnen we ons geen leven zonder Woody en Buzz meer voorstellen.

6. Toy Story 4

Niemand had ooit gedacht dat een verhaal over een stel speelgoedpoppen maar liefst vier delen zou krijgen. Maar… here we are. En wat zijn we blij met Toy Story 4. Deze derde sequel stelt diepe existentiële levensvragen. Wat doet speelgoed wanneer het geen kind ‘bedient’? Is er een leven buiten het ‘dienen’ van kids? Als klap op de vuurpijl ontmoeten we Forky, een tot leven gewekte spork die denkt dat hij afval is. Volwassen thema’s, verhaallijnen en oprechte emotie gehuld in de allermooiste animaties van de bovenste Pixar-plank.

5. Snow White and the Seven Dwarfs

De culturele impact van Disneys aller-allereerste animatiefilm Snow White and the Seven Dwarfs (1937!) is tot op de dag van vandaag groot. Hollywood zou voorgoed veranderen nadat dit sprookje verscheen, zo weten we inmiddels. Een betoverende en innemende ervaring, we kunnen niet anders stellen. Sindsdien kregen we talloze sprookjesverfilmingen voorgeschoteld, maar Sneeuwwitje en haar dwergen zullen alleen al vanwege de nostalgische waarde altijd een speciaal plekje in ons hart houden.

4. Paddington 2

Is Paddington 2 een echte animatiefilm? Nou, misschien niet helemaal. Deze ultieme familiefilm combineert live-action met de geanimeerde beer Paddington. Vanwege de uitmuntende klasse van deze lieve, zoete, warme en hilarische topper, nemen we ‘m toch gewoon mee. Deel twee van deze moderne verfilming van beertje Paddington is op alle vlakken beter dan het ook al zo indrukwekkende origineel. De film staat op een zeldzame 100%-score op Rotten Tomatoes. En dat is niet gek wanneer bijna alles klopt. Een haast perfecte cast, Hugh Grant als sublieme slechterik en het schattigste beertje dat je ooit gaat zien. Wat wil je nog meer?

3. The Lion King

Naaaaaaaants ingonyama!’ Al vanaf de opening teleporteert The Lion King je naar een andere wereld. Een wereld die je waarschijnlijk al tig keer bezocht. Maar The Lion King is nu eenmaal een tijdloze klassieker die je keer op keer met hetzelfde magische gevoel bekijkt en echt thuishoort in de lijst met de beste animatiefilms ooit. Hoe vaak kleine Simba ook ‘I just can’t wait to be king’ zingt; die glimlach is nooit ver weg en de cirkel blijft altijd rond.

2. Spirited Away

Het Oscar-winnende Spirited Away is pure meesterklasse van de fenomenale animatiehelden van Studio Ghibli. Hierin belandt de 10-jarige Chihiro per ongeluk in een geestenwereld waar een grote boze heks, Yubaba, ’t voor het zeggen heeft en zonder pardon haar ouders in varkens verandert. Chihiro moet noodgedwongen in het badhuis van de heks werken, maar gelukkig is niet iedereen in deze magische, prachtig vormgegeven wereld kwaadaardig. Zelfs bij de tiende keer kijken ontdek je nieuwe, adembenemende details.

1. Pinocchio

Al vanaf minuut één weet je dat je met Pinocchio iets wonderbaarlijks aan het kijken bent. En dat komt vooral door Jiminy Crickets openingsnummer 'When You Wish Upon A Star'. Nog steeds één van de beste, meest hoopgevende Disney-songs aller tijden. Het verhaal over Geppetto en zijn tot leven gewekte pop ken je door en door, maar staat na al die jaren nog steeds als een huis! De tand des tijds heeft dit meesterwerk heel gelaten. En dan weet je dat het een échte klassieker is.

Lees verder