Soof

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Soof

De top 25 beste Nederlandse romcoms ooit

|
|

Laatste update:

Op het gebied van romantische comedies is Nederland een expert, maar ons kikkerlandje heeft meer te bieden dan voorspelbare liefdesverhalen met Jim Bakkum in de hoofdrol of de zoveelste film van Johan Nijenhuis. Wij hebben daarom de 25 beste Nederlandse romcoms op een rijtje gezet.

25. Voor Elkaar Gemaakt (2017)

Het verhaal van deze film is ongelooflijk vergezocht en toch is het een hele fijne romcom. Felix (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) is een happy single en het idee van een vaste relatie en kinderen geeft hem nachtmerries. Totdat hij na een bizar incident voor altijd onvruchtbaar is. Zijn broer Jelle (Fabian Janse) komt erachter dat een eerdere spermadonatie van Felix bij tv-presentatrice Jip (Loes Haverkort) terecht is gekomen. De ooit zo losbollige single zet alles op alles om de vader van het kind te worden.

24. Zwaar Verliefd! (2018)

Jim Bakkum mag natuurlijk niet ontbreken in een lijst met de beste Nederlandse romcoms ooit en in Zwaar Verliefd! speelt hij de knappe meubelmaker Ruben, die voor een noodgeval belandt bij dierenarts Isa (Barbara Sloesen) Zij is gelijk smoorverliefd op hem, maar is erg onzeker over haar gewicht en om wat meer zelfvertrouwen te krijgen, beult Isa zich af in de sportschool. Dat is natuurlijk nergens voor nodig, want zij is leuk zoals zij is, waardoor Zwaar Verliefd! toch nog een lekkere feelgoodfilm wordt. 

23. Mannenharten (2013)

Laten we eerlijk zijn, de meeste romantische comedies worden gemaakt voor het vrouwelijke publiek. De makers van Mannenharten pakken het daarom helemaal anders aan en leggen de focus op een groepje uiteenlopende kerels. Topacteurs als Jeroen Spitzenbergen, Barry Atsma en Daan Schuurmans spelen mannen die allemaal worstelen met hun liefdesleven. De een twijfelt bijvoorbeeld over zijn toekomstige huwelijk, terwijl de ander juist behoefte heeft aan een vaste relatie. Dat maakt deze romcom verrassend origineel. 

22. All You Need is Love (2018)

Wie aan All You Need is Love denkt, denkt natuurlijk direct aan emotionele herenigingen, liefdesverklaringen en… Robert ten Brink. In deze romantische comedy wordt de plek van Dr. Love ingenomen door Maarten ter Horst (Fedja van Huêt) en hij is helemaal klaar met het programma. Terwijl half Nederland klaarzit voor de kerstspecial vertrekt de uitgebluste presentator naar Schotland. Ondertussen is zijn hulp hard nodig om een aantal verliefde mensen samen te brengen.

21. Weg van Jou (2017)

Onze eigen Katja Herbers is een internationale ster met een bijrol in Westworld en een hoofdrol in de thrillerserie Evil. De kans is daarom klein dat we haar ooit nog in een Nederlandse romcom gaan zien en dat is erg jammer, want wat is ze leuk in Weg van Jou. Katja speelt de Rotterdamse Evi, die naar Terneuzen wordt gestuurd om de bouw van een sluis goed te laten verlopen. Zij is totaal niet op haar plek in Zeeuws-Vlaanderen en wil alweer bijna haar spullen pakken tot ze de stoere schipper Stijn (Maarten Heijmans) ontmoet. 

20. Wat is dan Liefde (2019)

De idealistische advocate Cato (Elise Schaap) gaat aan de slag bij een prestigieus advocatenkantoor en zij wil de boel daar eens flink gaan opschudden. Ze botst direct met collega Gijs (Maarten Heijmans), die zijn zakken vult met ellenlange vechtscheidingen. Zoals verwacht kunnen de twee elkaar niet uitstaan, maar springt de vonk alsnog over en blijken ze elkaar best leuk te vinden. Maarten Heijmans bewijst na Weg van Jou opnieuw hoe leuk hij is als de charmante love interest. 

19. Ja, Ik Wil! (2015)

Is er iets wat Elise Schaap niet kan? Ze is steengoed in imitaties, schitterde als één van de populairste personages van Undercover en is perfect als leading lady in een charmante romcom. In Ja, Ik Wil! speelt zij biologe Roos, die ongelooflijk veel pech heeft in de liefde. Alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt de single dertiger keer op keer uitgenodigd voor bruiloften van exen en vrienden. Om niet alleen naar de ceremonies te gaan, neemt ze haar stagiair Daan (Martijn Lakemeier) mee als gast.

18. Phileine Zegt Sorry (2003)

Phileine Zegt Sorry heeft Kim van Kooten én Michiel Huisman in de hoofdrol, maar is alles behalve een standaard romcom. De cynische Phileine (Kim van Kooten) vindt het maar niks dat haar vriendje Max (Michiel Huisman) naar New York vertrekt om acteur te worden. Ze reist hem achterna en ontdekt dat hij in een seksueel getinte toneelstuk speelt. Dat zet hun relatie flink onder druk en haalt het slechtste uit Phileine, die zich op alles en iedereen afreageert met vlijmscherpe opmerkingen en gestoorde acties. 

17. Singel 39 (2019)

Romantische comedies met Lies Visschedijk in de hoofdrol hebben altijd net iets meer inhoud dan de gemiddelde zwijmelfilm en dat geldt ook voor Singel 39. Lies speelt hartchirurg Monique, een succesvolle vrouw die helemaal geen tijd heeft voor een serieuze relatie. Daar komt verandering in wanneer ze een knappe buurman krijgt. Dat klinkt als een voorspelbaar verhaaltje, maar sexy buur Max (Waldemar Torenstra) valt helemaal niet op vrouwen en tussen de twee ontstaat een bijzondere vriendschap. 

16. Costa! (2001)

Costa! kijk je niet voor het diepgaande plot of het bijzondere acteerwerk, dit is echt een film waar je van geniet door de nostalgie. Toptalenten als Daan Schuurmans, Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Anniek Pheifer, Michiel Huisman en de Vlaamse Kürt Rogiers stonden nog aan het begin van hun indrukwekkende carrières en het is leuk om te zien hoe zij zich ontwikkeld hebben. Maar onderschat ook niet de invloed van deze bioscoophit. Door het succes van Costa! kon regisseur Johan Nijenhuis zich ontwikkelen tot de romcomkoning van Nederland en werden Nederlandse films een stuk luchtiger. 

15. Gek van Oranje (2018)

Nederland is een nuchter landje, behalve als het Nederlands elftal speelt, dan neemt de Oranjegekte toe en dat is de achtergrond van deze charmante romcom. In 2010 doet Oranje het heel goed tijdens het WK in Zuid-Afrika en bijna heel Nederland volgt de wedstrijden op de voet. Merel (Hannah Hoekstra) is daarop de uitzondering en als zij de rust opzoekt, ontmoet ze Adam (Nasrdin Char). Terwijl de twee elkaar beter leren kennen, ontdekt Henk (Ton Kas) dat zijn hondje de uitslagen kan voorspellen en krijgt Michael (Martijn Fischer) te horen dat hij vanwege zijn hartproblemen het WK niet mag volgen.

14. De Matchmaker (2018)

Romantische comedies die het net iets anders aanpakken, kunnen we heel erg waarderen en De Matchmaker is zo'n film. Natuurlijk draait het verhaal om het vinden van de liefde, maar dat is dit keer bijzaak. Fotograaf Chris (Benja Bruijning) heeft een filmpje gemaakt over zijn moeder Marja (Ariane Schluter) en wanneer de video viral gaat, krijgt zij allerlei aanbidders achter zich aan. Daar heeft Marja weinig interesse in, maar ze ziet dit wel als een kans om de relatie met haar zoon te verbeteren en roept zijn hulp in bij het vinden van de juiste man. 

 

13. Love in a Bottle (2021)

Nóg een film die het even helemaal anders doet! Love in a Bottle werd gemaakt tijdens de lockdown en vertelt daardoor een heel herkenbaar verhaal over een moderne liefde. Lucky (Hannah Hoekstra) en Miles (James Krishna Floyd) hebben contact via Facetime en wat begon als een onschuldige flirt wordt steeds serieuzer. Langzaam worden ze verliefd op elkaar, maar zij woont in Amsterdam en hij in Londen, waardoor het de vraag is of hun relatie eigenlijk wel een toekomst heeft. 

12. Tulipani (2017)

Tulipani speelt zich af in Italië en het meerendeel van de cast is Italiaans, maar toch mag deze romantische film van regisseur Mike van Diem niet ontbreken in de top 25 beste Nederlandse romcoms ooit. Na de watersnoodramp van 1953 vertrekt de Zeeuwse boer Gauke (Gijs Naber) uit Nederland en fietst hij naar Italië, daar belandt hij in een klein dorpje. Gauke wordt met open armen ontvangen en heeft een grote impact op het leven van de dorpelingen. 

11. De Surprise (2015)

Nadat regisseur Mike van Diem in 1998 een Oscar won voor de klassieker Karakter bleef het een hele lange tijd stil rond hem. In 2015 verraste hij iedereen met de inktzwarte romantische comedy De Surprise. Jeroen van Koningsbrugge speelt multimiljonair Jacob, een man die alles heeft, maar diepongelukkig is en een einde aan zijn leven wil maken. Een speciaal bedrijf is bereid hem te doden en dat vindt Jacob een geweldig plan, totdat hij verliefd wordt op Anne (Georgina Verbaan) en alsnog wil blijven leven. 

10. Brasserie Valentijn

Op Valentijnsdag is het drukker dan ooit in het restaurant van Valentijn (Georgina Verbaan) en haar broer Angelo (Roeland Fernhout). De meest uiteenlopende gasten komen voorbij en terwijl het ene koppel liefde hoopt te vinden, doet het andere stel juist een poging om een relatie te redden. Op deze manier worden er allerlei grappige, droevige en herkenbare verhalen verteld, waardoor deze remake van het Vlaamse Brasserie Romantiek voor ieder wat wils heeft. 

9. Het Verlangen (2017)

Het gaat niet zo goed met uitgeverij Goudemondt en de broers Marc (Gijs Naber) en Boudewijn (Alex Klaasen) hebben een bestseller nodig. Ze komen met het riskante idee om te doen alsof de mooie Brigitte (Chantal Janzen) het literaire meesterwerk van de suffe Herman (Peter Bolhuis) heeft geschreven. Het plannetje slaagt en de roman wordt een hit, maar dan krijgt Herman spijt. Het Verlangen is een fijne klucht met een hilarische Chantal Janzen als dom blondje. 

8. Aanmodderfakker (2014)

De meeste romantische comedies gaan over succesvolle mannen en vrouwen, die zijn in Aanmodderfakker nergens te vinden en dat is heel verfrissend. Eeuwige student Thijs (Gijs Naber) is 32 jaar oud, maar gedraagt zich nog altijd als een onverantwoordelijke puber. Pas wanneer hij een ambitieuze tiener ontmoet, begint Thijs na te denken over zijn eigen leven en beseft de nietsnut dat het misschien toch tijd is om volwassen te worden. 

7. Doris (2018)

Tjitske Reidinga is met haar gortdroge opmerkingen de smaakmaker van Gooische Vrouwen en in Doris, gebaseerd op de gelijknamige tv-serie, krijgt zij ruim baan om los te gaan met cynische one-liners. Wanneer Doris uit het niets wordt verlaten door haar man staat ze er helemaal alleen voor en wordt ze geconfronteerd met haar teleurstellende leven. Gelukkig kan ze altijd rekenen op haar beste vriend Tim (Guy Clemens), maar wanneer zij gevoelens voor hem krijgt, wordt haar leven nog een stukje ingewikkelder. 

6. Gooische Vrouwen (2011)

Will Koopman heeft heel veel mooie films en series gemaakt, maar haar bekendste titel is toch wel Gooische Vrouwen. De komische dramaserie over vier vriendinnen uit Het Gooi was een hit op tv en de gelijknamige bioscoopfilm is een van de best bezochte Nederlandse films ooit. In de romcom willen de vrouwen hun problemen ontvluchten en ze besluiten naar Parijs te gaan om een cursus te volgen. Daar lijken ze eindelijk een beetje tot rust te komen, maar hoe lang zal dat duren?

5. De Belofte van Pisa (2019)

De Belofte van Pisa is meer een romantische dramafilm, met hier en daar een grappige scène, dan een romcom. Toch verdient de film een plekje in deze lijst, al is het maar vanwege een uitstekende Shahine El-Hamus in de hoofdrol. Hij speelt de getalenteerde trompettist Samir, die de kans krijgt om te studeren aan het conservatorium. De tiener is de enige Marokkaan op de school en voelt zich erg eenzaam, maar dan wordt hij verliefd op de populaire Annelies (Olivia Lonsdale) en verandert zijn leven voor altijd. 

4. Hartenstraat (2014)

Actrice Sanne Vogel nam plaats in de regiestoel voor deze sprankelende liefdesbrief aan de romantische comedy en zij heeft zich duidelijk laten inspireren door de Amerikaanse tegenhangers. Hartenstraat zit vol met clichés die we kennen uit Hollywoodfilms, maar dan op z'n Nederlands en daardoor alsnog verfrissend. De alleenstaande vader Daan (Marwan Kenzari) leert op een datingsite een hele leuke vrouw kennen, hij weet alleen niet dat deze online liefde eigenlijk zijn vervelende buurvrouw Katje (Bracha van Doesburgh) is. 

3. Meskina (2021)

Meskina is op het eerste gezicht een standaard romantische comedy over een dertiger met een waardeloos liefdesleven en na de voorspelbare tegenslagen heeft ze opeens de keus uit twee knappe mannen. Toch weet regisseuse en schrijfster Daria Bukvić er een hele eigen draai aan te geven door te spelen met de verwachtingen. Hoofdpersoon Leyla (Maryam Hassouni) beseft dat ze eerst van zichzelf moet houden om echt gelukkig te zijn en dat zie je niet vaak genoeg in romcoms.

2. Soof (2013)

Voor het fenomeen Soof begon het allemaal met de columns van Sylvia Witteman. De herkenbare ervaringen vormden de basis van deze heerlijke romantische comedy over uitgebluste keukenprinses Soof (Lies Visschedijk), die helemaal opbloeit wanneer ze verleid wordt door de knappe choreograaf Jim (Dan Karaty). Dit zet wel haar huwelijk met Kasper (Fedja van Huêt) onder druk en zij moet een belangrijk besluit maken over haar toekomst. Na deze topper volgde nog een sprankelende sequel en een hele fijne serie. Het derde deel draait nu in de bioscoop.

1. Alles is Liefde (2007)

Alles is Liefde is het Nederlandse antwoord op Love Actually en is bijna net zo leuk als de Britse kerstklassieker. Tijdens de feestdagen worden verschillende mensen gevolgd en ze worstelen allemaal met de liefde. Dat klinkt nu misschien als een cliché, omdat zo veel Nederlandse romcoms deze formule toepassen, maar Alles Is Liefde was de eerste en is nog steeds de beste. Alles klopt namelijk aan de film. De cast bestaat uit topacteurs, de grappen zijn leuk en het verhaal wordt nooit té zoetsappig. 

Heb je na deze lijst met romantische comedies toch behoefte aan iets anders? Check dan onze top 25 beste actiefilms of ons overzicht met de 25 beste horrorfilms.

Lees verder