De top 10 van 2018! Dit zijn de beste films van het jaar

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De top 10 van 2018! Dit zijn de beste films van het jaar

De top 10 van 2018! Dit zijn de beste films van het jaar

|
|

Laatste update:

Terwijl heel Nederland druk bezig is met verlanglijstjes, zijn wij op de redactie vooral in de weer met eindejaarslijstjes. Wat waren volgens ons de beste films van 2018? Al onze redacteuren leverden hun favorietenlijstje in en vervolgens gingen we punten tellen. En al zeggen we het zelf, daar is een mooie Top Tien uit naar voren gekomen!

10 – Call Me By Your Name

Soms lijkt het er misschien op dat we hier bij Superguide alleen maar naar Young Adult Series of naar Marvel-films kijken, maar een blik op deze lijst leert dat dit in de praktijk heus niet zo is. Op zijn tijd kunnen we best een arthouse-filmpje waarderen. Zeker als het dan ook nog gaat om een broeierige ontluikende liefde tussen twee knappe mannen in een prachtig Italiaans landschap. Met zoveel moois op het doek is arthouse zo slecht nog niet toch?

9 – Widows

Nadat drie bankovervallers tijdens een kraak om het leven komen en de buit in vlammen opgaat, komt de gangster die ze beroofd hadden verhaal halen bij hun weduwes: alles terugbetalen, anders gaan jullie er ook aan. Hierna zien Viola Davis, Elizabeth Debicki en Michelle Rodriguez, die voor de verandering eens niet dezelfde rol speelt die ze altijd speelt, zich genoodzaakt om overvallers tegen wil en dank te worden Daarbij krijgen ze versterking van rijzende ster Cynthia Erivo als getaway driver. Regisseur Steve McQueen gaat zich soms wel erg te buiten aan mooi-filmerij wat soms afleidt, maar toch blijkt Widows pakkend genoeg voor een top Tien-notering.

8 – The Incredibles 2

We hebben er bijna 14 jaar op moeten wachten, maar deze langverwachte sequel op één van de allerbeste Pixars ooit stelt zeker niet teleur. En gelukkig krijgen we in dit vervolg ook meer te zien van baby Jack-Jack! Deze superkoter is toch wel het leukste lid van de familie Parr, en in het eerste deel bleef hij op het einde na een beetje onbenut. Dat wordt in dit deel helemaal goedgemaakt!

7 – Deadpool 2

En ook dit vervolg op een film die bijna niet te evenaren zo goed was blijkt aan de verwachtingen te voldoen. Goed, de verrassing is er een beetje af, maar Deadpool is nog net zo hilarisch als in zijn debuutfilm van drie jaar terug. En dan kreeg deze vuilbekkende anti-held ook nog eens de wind mee van één van de allerbeste marketingcampagnes die we ooit hebben gezien.

6 – The Florida Project

Voordat de Oscarnominaties bekend werden gemaakt werd dit kleinschalige arthouse-drama als een serieuze kanshebber voor meerdere gouden beeldjes gezien. The Florida Project werd door The Academy echter bruut over het hoofd gezien, alleen Willem DaFoe’s indrukwekkende rol bleek zo goed dat ze niet om een nominatie heen konden.

5 – Avengers: Infinity War

Als er één blockbuster is waar je dit jaar niet omheen kon, dan was het wel Avengers: Infinity War. En met de grootste cliffhanger sinds Empire Strikes Back laat Marvel ons nu een jaar in spanning zitten voordat we in Avengers: Endgame eindelijk zien hoe het afloopt. Zo fanatiek als die fan die er 103 keer naartoe ging zijn we dan misschien niet, maar toch: Is het al bijna 24 april?

4 – Annihilation

Als een film die voor de bioscopen bedoeld was uitkomt op Netflix, dan gaan bij ons tegenwoordig de alarmbellen rinkelen. Dit betekent doorgaans namelijk dat de desbetreffende filmstudio van de film af wilde, omdat deze gewoonweg niet zo goed als verwacht bleek te zijn. Kijk maar naar The Cloverfield Effect, Extinction of Mowgli. Uitzondering op deze regel is de sci-fi thriller Annihilation. Deze werd niet vanwege tegenvallende kwaliteit naar Netflix verbannen, integendeel; de film werd juist met juichend kritieken ontvangen. Deze intelligente science fiction film deed het in de Amerikaanse bioscopen gewoon niet goed, waarna die in Europa straight-to-streaming ging.

3 – Mission: Impossible – Fallout

Net als je denkt dat waaghals Tom Cruise na de vierde en vijfde Mission: Impossible-films wel zijn top heeft bereikt op stuntgebied, doet hij er gewoon nog even een giga-schep bovenop: in zijn zesde optreden als Ethan Hunt haalt hij meer linke fratsen uit dan ooit tevoren. Of zoals Honest Trailers het zegt: “Tom Cruise blijft zijn grenzen verleggen tot hij een keer de pijp uitgaat tijdens het opnemen van deze films”.

2 – A Quiet Place

Voor zijn regiedebuut werkt de vooral van The Office bekende John Krasinski een simpel gegeven uit tot een zenuwslopende thriller. Over de hele wereld kun je in bioscoopzalen waar normaal het popcorngekraak overstemt een speld horen vallen. We kunnen dan ook niet wachten om te zien wat Krasinski voor het vervolg in petto heeft. Oh ja, Sandra Bullock probeert hetzelfde truukje nu trouwens ook op met Netflix met de variant A̶ ̶B̶l̶i̶n̶d̶ ̶P̶l̶a̶c̶e̶ Bird Box.

1 – A Star Is Born

Als je ons begin dit jaar had verteld dat een zoveelste remake van een stokoude Hollywoodtranentrekker met een popster in een hoofdrol en een acteur die voor het eerst regisseert onze favoriete film van het jaar zou zijn, dan hadden we je misschien voor gek verklaard. Maar Bradley Cooper en Lady Gaga hebben het gewoon geflikt. Deze vierde uitvoering van A Star Is Born grijpt je bij de strot met geweldige rollen van beide hoofdrolspelers. Het dramatische einde is een beetje veranderd waardoor het ook voor mensen die met de andere versies bekend zijn toch als een schok komt. En dan is ook de muziek nog uitstekend. A Star Is Born is wat ons betreft dan ook een hele terechte Oscarfavoriet.

Lees verder