De allergrootste rellen uit de geschiedenis van VI

De geschiedenis van Voetbal Inside, Veronica Inside, De Oranjezomer, VI Vandaag én Vandaag Inside barst van de controverses. René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee stapten door de jaren heen op héél veel tenen; waaronder die van elkaar!

De allergrootste rellen uit de geschiedenis van VI

8. Johan Derksen lacht om Limburg

Terwijl Limburg afgelopen zomer aan het watertrappelen was, grapte Johan Derksen dat het allemaal wel meeviel in het zuiden van het land. Later moest hij toch toegeven dat hij er een béétje naast zat! Al met al was het geen enorme controverse, maar wel eentje die héél makkelijk te voorkomen was.

De 6 grootste VI-controverses

"Als het nog erger wordt, dan rijd ik er wel even heen. Die Limburgers hebben nu voor het eerst last van hoog water, en ze schreeuwen moord en brand." Valkenburg zag er op dat moment ongeveer zo uit:

7. Johan, Jan en Lillian

In Voetbal Inside spraken Derksen, Van der Gijp en Genee over geruchten over een relatie tussen Omroep Max-baas Jan Slagter en politica Lillian Marijnissen. Johan Derksen werd een beetje mies van deze geruchten. “Jan Slagter is in de 60, en ik heb dochters in de leeftijd van Lillian Marijnissen. Ik zou toch thuis niet op m’n gemakje op de bank zitten als ik wist dat mijn dochter Jan Slagter lag te pijpen.”

Marijnissen schoof later nog wel een keer aan in VI Oranje Blijft Thuis, en daar werden er nog stééds grappen over gemaakt.

6. Johan gaat loco op Angela de Jong

Johan Derksen heeft een soort haat/liefdeverhouding met tv-orakel Angela de Jong. Volgens Johan is Angela overdreven kritisch op John de Mol (zijn werkgever), en schiet hij de miljardair daarom regelmatig te hulp. Tijdens zo'n discussie in Vandaag Inside raakte Johan even helemaal de draad kwijt. Angela moest eigenlijk haar excuses aanbieden omdat ze de in opspraak geraakte Johnny de Mol al bij voorbaat veroordeelde, na beschuldigingen van mishandeling.

Johan beweerde dat Angela de aangifte van een poging tot doodslag uit haar duim had gezogen, terwijl Angela 'flabbergasted' aan tafel zat. "Het is toch gewoon bevestigd dat er aangifte lag van poging tot doodslag?" Even later vroeg Angela om een fragment van Vandaag Inside uit 2022, waarin de consensus aan tafel eigenlijk was dat "Johnny het wel gedaan zal hebben." Johan Derksen heeft wel vaker controversiële uitspraken, maar hier bleken zijn beschuldigingen aan het adres van De Jong eigenlijk op zichzelf van toepassing te zijn. Een zware klap: zelfs de grootste Derksen-fanaten zagen de host keihard door het ijs zakken.

5. Homovoetballers uit de kast

Voetbal heeft de naam een ‘homo-onvriendelijke’ sport te zijn, en als je hoort wat er af en toe op de tribunes geroepen wordt, snap je waarom. Johan Derksen meende dat gay voetballers gewoon uit de kast kunnen komen, maar op die uitspraak kreeg hij veel kritiek. Met de hashtag #SorryJohan protesteerden veel Nederlanders tegen deze uitspraken, omdat ze vonden dat Derksen makkelijk praten had.

4. René wordt Renate

De Vlaamse sportjournaliste Bo van Spilbeeck gaat sinds 2018 door het leven als vrouw. René van der Gijp zette daarom een pruik op, trok een jurk aan en zei dat hij voortaan ‘Renate’ heette.

Johan Derksen lag helemaal in een scheur, terwijl Van der Gijp alleen met een pruik op z’n hoofd zat. Verder werd er niet echt iets negatiefs gezegd over transgender personen, maar het fragment had ook niet echt een clou. Veel mensen dáchten dat Van der Gijp Bo van Spilbeeck aan het afzeiken was, maar René werd al boos bij de gedachte.

3. 'Voetbal is geen sport voor homo’s’

René van der Gijp en Johan Derksen hameren er telkens op dat ze niets tegen homo’s hebben, maar door de jaren heen werden gay voetballers er toch best vaak uitgepikt. In 2013 veroorzaakte Van der Gijp een rel toen hij zei dat er bijna geen homoseksuele voetballers zijn. ‘Als die jongens veertien worden, dan stoppen ze met voetbal en werken ze in het weekend in een kapperszaak.’ Kijkers wisten niet wat ze hoorden.

Achteraf vond Van der Gijp zijn uitspraken ook nogal ongelukkig. Volgens het COC bedoelde Gijp het waarschijnlijk niet kwaad, maar was de uitspraak wél typerend voor de voetbalwereld, waar homo’s zich vaak buitengesloten voelen.

2. De ‘Akwasi-rel’

Na een flauwe grap over rapper/anti-zwarte-piet-activist Akwasi belandden Derksen, Van der Gijp en Genee in een snelkookpan. Derksen werd beschuldigd van racisme en adverteerders begonnen zich terug te trekken van het programma: zelfs het Nederlands elftal boycotte het programma (maar is wel van plan om naar Qatar te vertrekken).

Veronica Inside besloot - vrij onhandig - een soort verzoeningsuitzending te maken, maar daar sloeg de vlam pas echt in de pan. Wilfred Genee leek de kant van Akwasi te kiezen, en toen was de maat voor Van der Gijp en (vooral) Derksen volEen tijd lang leek het erop dat Veronica Inside niet terug zou keren, totdat John de Mol himself Johan Derksen aan zijn snor trok. Het volgende seizoen begon Derksen met… frisse tegenzin.

1. 'Kaarsgate'

De laatste rel uit deze lijst betekende bijna het einde van het trio Derksen, Van der Gijp en Genee. Johan vertelde een anecdote over grensoverschrijdend gedrag waar hij zélf de hoofdrol in vervulde. Tijdens een dronken stapavond werd de (toen nog) voetballer ondergekotst door zijn date, en de dame viel kort daarna in een diepe slaap. Johan zei de vrouw uit 'wraak' gepenetreerd te hebben met een kaars

De tafelgasten hadden geen idee wat ze met dit verhaal moesten, en begonnen maar een beetje dom te lachen. Na de vloedgolf van kritiek zwakte Johan zijn verhaal een beetje af, maar het was niet genoeg. Talpa probeerde mensen gerust te stellen door excuses van Derksen aan te kondigen, maar die verdomde het om 'sorry' te zeggen. Sterker nog: Wilfred, René en Johan stopten helemaal met Vandaag Inside!

Een paar weken later werd de 'comeback' van Vandaag Inside alweer aangekondigd, mogelijk ook omdat VI één van de weinige succesverhalen is op SBS 6. Als de geschiedenis ons iets leert, dan is het dat de volgende 'portie ophef' nóóit ver weg is.

Je ziet Vandaag Inside elke werkdag op SBS6, rond 22.00 uur.