‘Vandaag Inside profiteert van gestopte RTL / Talpa fusie’

RTL en Talpa gaan definitief niet fuseren, dat maakten de twee mediagrootmachten bekend gisteren. Volgens Özcan Akyol is dat alleen maar goed nieuws voor de mannen van Vandaag Inside.

Johan Derksen

Vandaag Inside blijft een van de grootste kijkcijferhits van SBS6 en gisteravond scoorden ze weer bijna 1 miljoen kijkers. Özcan Akyol was tafelgast en zorgt standaard voor een extra kijkcijferboost, aldus kijkcijferanalist en oud SBS6-directeur Tina Nijkamp. Het ‘Eus Effect’ noemt ze het op Instagram. Er keken meer dan 100.000 extra kijkers ten opzichte van vorige week.

Hoger salaris

Tina noemt het ‘een opsteker’ voor John de Mol die natuurlijk een kloteweek heeft door de gefaalde fusie van zijn bedrijf met RTL. Tegelijkertijd waarschuwt ze de mediamagnaat dat RTL nog steeds likkebaardend kijkt naar de VI-mannen. Net als Özcan denkt ze dat de onderhandelingspositie van Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee alleen maar sterker wordt.

Moreel kompas

“Ik denk dat het voor dit programma ook helemaal niet goed zou zijn als iemand van RTL ging beslissen wat hier gebeurde”, vertelde Özcan in Vandaag Inside. Die hebben toch een heel ander moreel kompas, laat ik het maar zo zeggen.”

Volgens Özcan is RTL wat politiek correcter en hadden ze de kaarsenrel veel strenger aangepakt. Toen gingen de Vandaag Inside-mannen een paar weken van de buis maar mochten ze weer terugkeren van SBS6.

Naar de NPO gaan

Johan is het ermee eens dat RTL en Talpa als losse bedrijven beter voor hen is. “Wij zouden ook geen onderhandelingspositie hebben als het één bedrijf wordt. Dan zeggen ze: ‘Dit kun je verdienen en anders ga je maar naar de NPO.’ Maar die CAO trekt ons niet zo.”

Vandaag Inside is dagelijks rond 21.30 uur te zien op SBS6.