Monsterfusie RTL en Talpa gaat niet door: geen goedkeuring van waakhond

RTL Nederland en Talpa mogen niet samensmelten. De mediabedrijven hebben geen toestemming gekregen van de toezichthouder, omdat er een te grote machtspositie zou ontstaan. "Uiteindelijk betaalt de consument daarvan de rekening." 

RTL en Talpa

Even leek het erop dat Hillywood een gigantisch mediabedrijf rijker zou worden. RTL Nederland zou Talpa van John de Mol overnemen, maar dat gaat definitief niet door. De samenvoeging wordt tegengehouden door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), wat concreet betekent dat de bedrijven géén vergunning krijgen voor de overname.

Domper voor John de Mol

Het is een flinke domper voor John de Mol, die al lang zat te azen op de samensmelting. De waakhond steekt er nu een stokje voor, omdat een fusiebedrijf te veel marktmacht heeft. RTL en Talpa hadden voorgesteld om een deel van de advertentie-activiteiten af te stoten, maar ook dat is volgens de toezichthouder niet voldoende.

Te veel macht

Anderhalf jaar geleden werd de fusie tussen RTL en Talpa aangekondigd. De toezichthouder trok toen al aan de bel over de overnameplannen en de te machtige positie in de media. Na een eerste onderzoek concludeerde de waakhond dat een fusie negatieve gevolgen kan hebben voor prijs, kwaliteit en innovatie van hun aanbod. En daar blijft ACM bij: "Uiteindelijk betaalt de consument daarvan de rekening."

Bron: ANP/NOS