Martien Meiland van Chateau Meiland met baby Claire in zijn armen

Veronica Superguide logo
Martien Meiland van Chateau Meiland met baby Claire in zijn armen

De allerbeste Nederlandse tv-programma’s van dit moment

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Ondanks al die puike buitenlandse series en films én ons vaste shotje Netflix, blijven er nog genoeg goede programma’s van eigen bodem over waar we graag de tv voor aanslingeren. Dit zijn de allerbesten!

Chateau Meiland

Levenspartners Martien en Erica proberen het 12 jaar na hun Ik Vertrek-avontuur wéér te maken in Frankrijk. Dit keer toveren ze een bouwvallig chateau om tot een luxe B&B. SBS6 stuurde een sensatiezoekende cameraploeg mee en zo kunnen we wekelijks genieten van dit hysterische gezin. 

Vooral de chaotische en flamboyante Martien zet het regelmatig op een gillen. Letterlijk. Erica geeft als nuchtere tegenhanger broodnodig tegengas. Hier bovenop komen nog twee lieve dochters, een huisvriendin die geen blad voor de mond neemt én de Fransen-hatende terrorhond Bommel. Een gouden realityshow over een gezin dat er gewoon voor gaat! En er komt gewoon een tweede seizoen.

Mr. Frank Visser doet uitspraak

Rechter Frank Visser verkocht een aantal jaar geleden zijn ziel aan de duivel door over te stappen van de NPO naar SBS6. Nu maakt hij ongeveer hetzelfde programma als De Rijdende Rechter – maar dan nóg beter en veel smeuïger.

Waarom? De buren in Mr. Frank Visser doet uitspraak lijken bozer en gestoorder dan voorheen, er komen heftige en bizarre zaken voorbij (zoals deze krankzinnige zussenruzie) en Mr. Frank gedraagt zich wat ‘losser’. Komt natuurlijk ook door sidekick Viktor Brand, die heel sneaky alle furieuze buren nog eens lekker ophitst.

De Rijdende Rechter

Op NPO 1 vind je gelukkig nog altijd good ol’ De Rijdende Rechter. Frank Visser mag dan wel weg zijn, Fokke en Sukke-schrijver John Reid ontpopte zich tot een waardig opvolger. Wat minder flair misschien, maar zeker een stuk gortdroger dan de SBS6-versie.

Hier geen Viktor Brand die steigerende buurvrouwen from hell opjut. Dat is ook niet nodig. Meester Reid heeft zijn handen vol aan plotwendingen en intriges die zelfs de Game of Thrones-schrijvers niet op papier krijgen. En eigenlijk doen de zaken helemáál niet onder voor die van SBS6. Kijk maar eens naar deze Temptation Island-achtige burenruzie met Whatsapp-porno.

First Dates

Moeten we deze nog uitleggen? Iedereen geniet al zwijmelend van vreemden die langzaam maar zeker verliefd raken en First Dates NL (NPO 3) laat dat ook héél af en toe zien. Helaas voor de deelnemers pakt het gewoonlijk nogal desastreus uit. Totaal geen klik. Eén en al ongemak. Top-tv!

Pauw/Jinek

Deze talkshows op NPO 1 staan als een huis. Of je nu een linkiewinkie of rechtste rakker bent; beide kanten van het politieke spectrum komen voorbij in de praatprogramma’s van Jeroen Pauw en Eva Jinek.

De twee topjournalisten bepalen meer dan eens per week waar we met collega’s over discussiëren bij de koffieautomaat. Pauw en Jinek zijn spraakmakend, uitdagend en evenwichtig. En als het af en toe maar niet wil lukken met een gast, levert dat tenminste nog een heerlijk schurend gesprek op.

Ik Vertrek

Ook weer zo’n NPO-pareltje dat regelmatig voor opschudding zorgt. Geïrriteerde kandidaten die uithalen naar de makers, bijvoorbeeld. Anyway: kijken naar landgenoten die het ergens anders op de wereld proberen te maken, zorgt voor enorm veel leedvermaak. Ook na al die jaren stelt Ik Vertrek (NPO 1) eigenlijk nooit teleur.

Misschien heeft onze fascinatie voor Ik Vertrek juist te maken met die spraakmakende deelnemers. Ze doen iets waar veel Nederlanders van dromen, maar niet durven. En als het dan bij allemaal in de soep loopt, kunnen we zeggen: ‘Zie je nou wel? We blijven lekker hier, schat!’

Wie Is De Mol?

Het begin van elk jaar betekent maar één ding voor een groot deel van Nederland: we mogen weer massaal op zoek naar De Mol! Wie is de Mol? (NPO 1) zorgt als één van de weinige Nederlandse programma’s voor een soort ‘verbinding’ en dat is toch knap in tijden waarin social media regelmatig in brand staan.

We kunnen nu eigenlijk al niet meer wachten op een nieuw seizoen vol BN’ers die elkaar voor de gek houden. Goed nieuws: waarschijnlijk hebben we de eerste nieuwe kandidaten al te pakken! Nu nog een halfjaar afwachten…

Expeditie Robinson

Niets zo irritant als BN’ers die elkaar ophemelen en verafgoden in lollige quizprogramma’s. Expeditie Robinson (RTL 5) is dan ook al jaren een lekker tegengif. Keihard afzien op een onbewoond eiland, zelf voor eten zorgen en je hutjemutje aan elkaar ergeren. De eerste kandidaat voor 2019 is al binnen en we kijken nu al reikhalzend uit naar de nieuwe afleveringen!

De Slimste Mens

Oké, oké, officieel geen Nederlands programma natuurlijk, maar ‘onze’ versie van De Slimste Mens (NPO 2) is zeker geen één-op-één-kopie van de populaire Belgische versie. Chagrijn Maarten van Rossem gooit er als ‘jurylid’ af en toe rake en scherpe uitspraken uit en groeide door dit programma uit tot een icoon.

Lees verder