The Simpsons

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Simpsons

De 9 beste animatieseries ooit

|
|

Laatste update:

Dat animatieseries lang niet altijd voor kinderen zijn, bewijst deze lijst wel! Hieronder vind je zowel luchtige als bloedserieuze animatieseries, over gezinnen, superhelden, kinderen en hier zelfs een dier. Dit zijn de beste animatieseries ooit.

9. Invincible

Heb je een goede reden nodig om je te abonneren op Prime Video? Invincible is die reden! Tiener Mark Grayson beschikt net als zijn vader Omni-Man over superkrachten en is zoals de titel van de serie al verraadt ‘onoverwinnelijk’. Tenminste, dat denkt hij zelf... Voor de jonge kijker is de serie zéker niet geschikt, al is het maar vanwege de extreem bloederige actiescènes. Niet voor niets noemen we de superheld een ‘Spider-Man op steroïden’. Houd je van series á la The Boys? Dan moet Invincible toch zeker ook wel op je kijklijst staan!

Amazon heeft aangekondigd dat er nog minstens twee seizoenen aankomen. Er is nog geen releasedatum voor het volgende seizoen onthuld. Het eerste seizoen van Invincible staat wel nu op Prime Video.

8. South Park

De vier scholieren uit deze satirische animatieserie maken je geheid aan het lachen. In South Park worden verschillende reallife gebeurtenissen op legendarische wijze op de hak genomen, zoals de wapenproblemen in Amerika, de coronacrisis en censuur in China. De onderwerpen zijn bovendien erg herkenbaar, wat de comedy nog sterker maakt. Hoewel de onderwerpen vaak bloedserieus zijn, is de inhoud dat totaal niet! Poep-en-pieshumor incoming!

Er zijn maar liefst 25 seizoenen verschenen en het einde is nog lang niet in zicht. South Park is te zien op de zender Comedy Central.

7. The Simpsons

'D'oh!' The Simpsons is toch wel een klassieker onder de klassiekers. Homer, Marge, Bart, Lisa en baby Maggie nemen in The Simpsons het typische Amerikaanse gezin op de hak. En laat een doorsnee gezin in de VS nu niet bepaald snugger zijn... "Hello operator, give me the number for 911!" De animatie heeft een iconische tekenstijl en brengt de stompzinnigheid van de familie Simpson naar een nóg hoger niveau.

In mei 2022 verscheen het 33ste seizoen van The Simpsons op Fox. Op Disney+ is nu seizoen 1 tot en met 32 te bingen.

6. BoJack Horseman

BoJack Horseman wordt met elk seizoen alleen maar beter. De animatieserie is beslist niet voor een jong publiek: het behandelt zware onderwerpen, zoals depressie en alcoholisme. Het verhaal is heftig en meeslepend, maar ondanks de duisterheid gaat het om een comedy. Het zit vol sterke visuele grappen, puns, woordspelingen en referenties aan de popcultuur. Het kost dan ook weinig moeite om het volgende seizoen op te zetten.

Alle zes seizoenen van BoJack Horseman staan op Netflix. Ook is er een half uur durende kerstspecial te vinden op de streamingdienst die net zo grappig is.

5. Gravity Falls

Gravity Falls is een heerlijke mix van Stephen King-achtige mysteries, mythologie en grappen uit de popcultuur. Hoewel kinderen van de serie zullen genieten, zitten er ook een hoop grappen in die alleen volwassenen begrijpen. Daarnaast is Gravity Falls geweldig geschreven. Het vertelt een hartverscheurend verhaal over hoe moeilijk het is om op te groeien en de band met je broer of zus te onderhouden.

Gravity Falls heeft maar twee seizoenen, maar eindigt wel met een aantal uitstekende afleveringen. Gravity Falls staat nu op Disney+.

4. Arcane

Visueel ziet deze animatieserie, die zich afspeelt in de wereld die de game League of Legends neerzette, er kneitergoed uit, met een tekenstijl waar je 'u' tegen zegt. De personages en de wereld zijn rijkelijk uitgewerkt. Van begin tot eind zit je aan het beeldscherm gekluisterd. Ook zonder voorkennis van League of Legends is de Netflix-serie Arcane goed te volgen. Voor fans zijn er de nodige knipoogjes naar de game in verstopt, maar ze leiden niet veel af van het sterke verhaal.

Het tweede seizoen is al onderweg, maar het is nog niet bekend wanneer. Volgens League of Legends-maker Riot Games in elk geval niet in 2022.

3. Tom & Jerry

Tom en Jerry, wie kent de cartoons van de kat en muis niet? De animatie is sterk vanwege de simpliciteit van het kat-en-muisspel, terwijl het ook diepere lagen bevat. Het gaat over vriendschap, terwijl de vanzelfsprekendheid dat een kat een muis hoort te grijpen op de loer ligt. Het type comedy is bovendien voor alle leeftijden leuk om naar te kijken. Een ware familieklassieker!

De afleveringen van de animatieserie die tussen 1940 en 1986 verschenen, zijn niet te streamen. Wel is de film Tom & Jerry: The Movie op Netflix en HBO Max te zien. Op HBO Max zijn ook afleveringen van The Tom and Jerry Show en de Max Original Tom and Jerry in New York beschikbaar.

 

2. Rick and Morty

Rick and Morty volgt de knotsgekke avonturen van de gestoorde wetenschapper Rick en zijn sullige kleinzoon Morty. De serie is gebaseerd op een aantal korte animatiefilms die Back to the Future op de hak namen. Als je van donkere humor houdt, hoort Rick and Morty zeker op je kijklijst thuis. De grappen zijn bizar, slim en walgelijk tegelijk. Het verhaal is simpelweg zó absurd dat het goed is!

Er zijn maar liefst zeventig nieuwe afleveringen van de animatieserie besteld. De eerste vijf seizoenen staan op Netflix en HBO Max.

1.  Avatar: The Last Airbender

Avatar: The Last Airbender is een meesterwerk. Het verhaal van Aang in Avatar: The Last Airbender is zeer meeslepend, de gevechten zijn stuk voor stuk een genot om naar te kijken en de personages zijn sterk uitgewerkt. Het is een verhaal over herkenbare thema's, zoals vriendschap en goed vs. kwaad. Daarnaast vormt de ijzersterke soundtrack de kers op de taart. Het is dan ook geen verrassing dat ATLA zulke goede recensies krijgt.

Als je uitgekeken bent, kun je lekker doorgaan met het vervolg: The Legend of Korra. Bovendien komt er nog meer Avatar-goodness aan. De makers van Avatar werken voor de Amerikaanse streamingdienst Paramount+ aan meerdere animatiefilms! Avatar: The Last Airbender en The Legend of Korra staan allebei op Netflix.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast-apps.

Lees verder