De Verborgen Parel: BoJack Horseman

Door Redactie
De Verborgen Parel: BoJack Horseman

Naast de talloze aanraders van vrienden, social media-pagina’s en zelfbenoemd serie-experts, ben ook jij vast weleens het overzicht kwijt: welke serie moet ik nou echt gaan kijken? Dit keer: BoJack Horseman.

BoJack Horseman

BoJack Horseman was de ster van de jaren ’90-sitcom Horsin’ Around (een soort Full House), maar komt tegenwoordig niet echt meer aan de bak. Zijn droom is om ooit in een film te spelen over Secretariat, een bekend racepaard met een tragisch verhaal, maar de vraag is of hij die kans krijgt. Wel wordt er een boek over hem geschreven. Ghostwriter Diane krijgt deze opdracht en leert de duistere kanten van BoJacks leven kennen, dat eigenlijk hartstikke tragisch is. Oh ja, hadden we al gezegd dat het om een animatieserie gaat? Laat je hierdoor niet afschrikken, want na een paar afleveringen BoJack Horseman ben je vergeten dat het getekend is. 

Wij geven je hieronder nog 8 redenen waarom je BoJack Horseman moet gaan kijken.

1. BoJack Horseman is een Netflix Original en hoort daarmee thuis in het rijtje Stranger Things, The Crown, House of Cards en Black Mirror. Grappig feitje: ter promotie van de serie deed BoJack zelf auditie voor een rol in een Netflix Original. 

2. Dit is een goed voorbeeld van de manier waarop ze bij BoJack Horseman gebruikmaken van social media. Op Twitter, Instagram en Facebook is hij actief en komen er regelmatig de meest grappige posts voorbij. Je hoeft niet eens een groot fan van de serie te zijn om er om te kunnen lachen. 

3. Er doet een hele rits bekende (stem)acteurs mee aan BoJack Horseman. Komt-ie: Aaron Paul, Alison Brie, Lisa Kudrow, Daniel Radcliffe, Paul McCartney, Stanley Tucci, Olivia Wilde, Patton Oswalt,  J.K. Simmons, Keegan-Michael Key, Ken Jeong, Jessica Biel en John Krasinski zijn voorbeelden van sterren die meewerkten. 

4. De personages zijn veelal gebaseerd op bepaalde typetjes die we in Hollywood tegenkomen, denk aan de gevallen kindster, de mislukte soapacteur en de eenzame workaholic. Zo zou je BoJack zelf kunnen vergelijken met Bob Saget uit Full House en het personage Sarah Lynn heeft verdacht veel weg van Lindsay Lohan. 

5. De absurde humor in combinatie met de geloofwaardige tragiek van de serie doet denken aan een soort combi tussen Spongebob Squarepants en Californication. Maar eigenlijk is BoJack Horseman uniek. Het is zeker niet de eerste volwassen animatieserie, maar het is weer heel anders dan bijvoorbeeld South Park. 

6. Een voordeel van het feit dat BoJack Horseman geanimeerd is, is de hardheid van het verhaal. Omdat de dieren en mensen in de serie getekend zijn, kun je het goed tot je nemen. Met echte personages zou het veel te tragisch worden. Bij sommige kijkers roept de animatieserie overigens wel zulke heftige gevoelens op dat ze zich na een paar afleveringen 'leeg' voelen. 

7. De afleveringen staan op zichzelf, maar er loopt een duidelijke rode draad door de seizoenen heen. Je wordt beloond door de makers als je de serie blijft volgen en goed oplet. Ook leuk: je kunt afleveringen meerdere keren kijken en dan steeds iets nieuws zien.

8. Na dit verhaal zal het je niet verbazen dat BoJack Horseman een hele hoop goede recensies op zijn naam heeft staan en een aantal awards heeft gewonnen, waaronder de Critics Choice Television Award voor Beste Animatieserie.