Recensie Invincible - deze brute animatieserie zet het superheldengenre op z'n kop

Recensie Invincible

Invincible lijkt het zoveelste superheldenverhaal. De animatieserie van Amazon Prime Video zit echter vol verrassingen en bruut geweld, waardoor hij met kop en schouders boven de rest uitsteekt. 

Iedere maand komt er wel een film of serie over superhelden uit. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Invincible lijkt het zoveelste voorspelbare verhaaltje over een tiener met bijzondere krachten. Vergis je echter niet. De animatieserie van Robert Kirkman, de man achter The Walking Dead, is een frisse wind in een genre dat toe is aan vernieuwing. 

Zoon van een held

Mark Grayson lijkt een normale tiener, maar de 17-jarige knul is de zoon van Omni-Man, de sterkste superheld op aarde. Wanneer Mark ook superkrachten krijgt, wil hij in de voetsporen van zijn vader treden, maar daarvoor moet hij eerst zijn krachten onder controle krijgen. Ondertussen gaat het normale leven door en moet Mark school combineren met het beschermen van de wereld. 

Niks nieuws

Op het eerste gezicht is Invincible niks nieuws onder de zon. Een knul ontdekt dat hij superkrachten heeft en leert met vallen en opstaan een held te worden. Om het hoofdpersoon herkenbaar te houden, heeft hij ook nog eens allerlei alledaagse problemen. De eerste 40 minuten van de eerste aflevering is ook helemaal niet zo bijzonder. Het is een leuke serie, maar niks nieuws. Tot de laatste paar minuten...

Recensie Invincible - deze brute animatieserie zet het superheldengenre op z'n kop

Helemaal blanco

Hoe minder er gezegd wordt over de plotwendingen in de animatieserie hoe beter. Vermijd iedere spoiler. Lees nog niet het stripboek van Robert Kirkman. Google zelfs geen plaatjes van de helden. Begin helemaal blanco aan Invincible. Want als je niet weet wat er gaat gebeuren, valt je mond open aan het einde van de eerste aflevering. Die laatste paar minuten zetten pas echt de toon van de serie.

Bruut en extreem

Vanaf de tweede aflevering gaat Invincible in een tweede versnelling. Wat je al wel mag weten, is dat het een brute en extreem gewelddadige serie is. Ga hem vooral niet kijken met je kleine broertje! Dit is Spider-Man op steroïden. De onderliggende thema's gaan ook een stuk verder dan vragen over goed en fout. 

Recensie Invincible - deze brute animatieserie zet het superheldengenre op z'n kop

Consequenties

Het brute geweld dient ook een doel. In de gemiddelde superheldenfilm worden hele steden vernietigd zonder dat er doden vallen. Dat is vaak het meest onrealistische van de hele film. In Invincible zie je die consequenties wel. Als je met een auto gooit, is de kans groot dat je een onschuldige voorbijganger zal raken. En wat dan? In The Boys kwamen de slachtoffers in actie, maar hoe ga je daarmee om als je een superheld bent?

Superheldenverhaal

Invincible is en blijft een superheldenverhaal. Alles wat je kent van Marvel en DC zit ook in deze serie, de helden zijn ook een duidelijke kopie van de bekende gezichten. Het grootste gedeelte van de tijd kun je genieten van alle vertrouwde elementen. Maar door enkele grote vraagstukken aan te snijden en met verrassende plotwendingen te komen, blijft de serie je aandacht vasthouden en MOET je gewoon weten hoe dit verhaal eindigt. 

Recensie Invincible - deze brute animatieserie zet het superheldengenre op z'n kop

Conclusie

Invincible doet het onmogelijke en weet een voorspelbare superheldenserie volkomen onvoorspelbaar te maken. De volwassen thema's, verrassende plotwendingen en het brute geweld houden je op het puntje van je stoel. Het is de vraag of de rest van het seizoen net zo sterk zal zijn als de eerste drie afleveringen. Uit voorzorg krijgt de animatieserie daarom 'maar' 4 sterren. Als het niveau zo hoog blijft, mag je er gerust nog een extra ster bij optellen. 

Recensie Invincible - deze brute animatieserie zet het superheldengenre op z'n kop