Recensie The Boys seizoen 2 - de anti-helden gaan helemaal los in dit supersterke seizoen

The Boys seizoen 2

Na al die brave superhelden is het fijn dat ze nu eens drukker zijn met selfies maken dan met mensen redden. Vraag maar aan de fans van The Boys.

De laatste jaren was er een heuse hausse aan superhelden – en niet alleen bij Marvel. Zowel in films als series doken ze veelvuldig op, dus een slimme jongen die daar nog iets origineels van wist te maken. Dat is echter precies wat de schrijvers van de stripboeken van The Boys flikten door op de proppen te komen met een verhaal waarin de superhelden over het paard getilde diva’s zijn. Aangezien die krachtpatsers het te druk hebben met lucratieve sponsordeals, is het aan het zootje ongeregeld uit de titel om de wereld te redden.

Heel wat vlees- en blikschade

De sterkste en populairste superheld is Homelander (Anthony Starr), die in werkelijkheid een sadistische egoïst is – of een egoïstische sadist. Het is gewoon een ontzettend fout stuk vreten. Niet dat zijn tegenhanger in het kamp van de helden zoveel beter is. Billy Butcher (Karl Urban), de leider van The Boys, is evenmin iemand die je in een donker steegje wil tegenkomen – en dat is geheel wederzijds. Geen wonder dat tussen die twee types er behoorlijk wat vlees- en blikschade wordt veroorzaakt in deze prettig gestoorde serie.

Superheld in zijn blote reet

In het eerste seizoen zorgden die twee al voor een hoop ellende en een hoop lekker foute lol. Dat is in het nieuwe seizoen – en vast ook in het inmiddels aangekondigde derde seizoen – niet veel anders. Het devies was duidelijk de overtreffende trap; ‘onze jongens’ varen doodleuk met een speedboot dwars door een walvis en je wil niet eens weten waar Homelander in zijn blote reet gaat masturberen... De subtekst is ook losgelaten; in plaats van verdekte steken naar het Trumpiaanse Amerika, is er nu geen twijfel meer over wiens malle ideetjes de grond worden ingeboord.

Recensie The Boys seizoen 2 - de anti-helden gaan helemaal los in dit supersterke seizoen

Nieuwe oude bekenden

De acteurs, die inmiddels hun personages helemaal in de vingers hebben zitten, hebben er duidelijk dikke pret mee en dat is best aanstekelijk. Naast de bekende snuitjes duiken ook een paar nieuwe gezichten op. Alhoewel: nieuw. In Alistair Adana, de gladde leider van een sekte-achtig kerkgenootschap, herkennen we Goran Visnjic alias die aardige dokter Luka Kovaç uit ER. En superheld Lamplighter wordt gespeeld door Shawn Ashmore, die eerder soortgenoot Iceman speelde in de X-Men-films.

Conclusie

Een lekkere tegenhanger voor al die nobele Marvel-films, die een zo groot mogelijk publiek willen aanspreken. The Boys heeft daar maling aan en is al bij voorbaat niet geschikt voor tere zieltjes, die er waarschijnlijk gillende nachtmerries van krijgen. De rest kan er echter heerlijk van dromen.

Recensie The Boys seizoen 2 - de anti-helden gaan helemaal los in dit supersterke seizoen