De 5 meest onverwachte comebacks in films en series

Robert Downey jr.
© Brunopress

Ach, Hollywood: tegenover ieder succesverhaal staat een treurig geval van iemand die van z’n voetstuk lazert. Daar staan wel glorieuze comebacks tegenover: kijk maar naar de onverwachte triomfen van deze oude helden.

1. Winona Ryder

Het kon niet op voor Winona Ryder in de beginjaren van haar leven als actrice: ze maakte met Edward Scissorhands, Bram Stoker’s Dracula en Heathers de ene na de andere topper en Johnny Depp was zó verzot op haar, dat hij ‘Winona Forever’ op zijn arm liet tatoeëren. Maar toen kwam dat incident waarbij ze met zakken vol gestolen spullen werd betrapt in een warenhuis. Ze bleek depressief, verslaafd aan pillen en haar carrière raakte in het slop. Gelukkig waren daar de gebroeders Duffer, die haar uit jeugdsentiment een voorname rol gaven in hun serie Stranger Things. Nu heeft ze aan mooie projecten geen gebrek meer.

Winona Ryder
© Netflix

2. Michael Keaton

De allereerste film-Batman was een veelgevraagde acteur in de jaren tachtig en negentig en leek alles te kunnen: van dolle comedy in Beetle Juice tot stijlvolle misdaad in Jackie Brown. Het is niet dat Michael Keaton door een aanwijsbare gebeurtenis van de radar verdween, want hij heeft altijd stug doorgewerkt, maar de acteur verdween gewoon een beetje uit zicht. Met Birdman, een satire waarbij zijn ervaring als Batman goed van pas kwam, was hij opeens weer terug, compleet met Oscarnominatie. Sindsdien heeft hij onder meer Spotlight en Dumbo gemaakt en binnenkort flappert hij ook weer in het rond als Batman in Batgirl en The Flash.

Michael Keaton
© Brunopress

3. Matthew McConaughey

Met zijn knappe kop, Texaanse boerencharme en indrukwekkende acteertalent kon het alle kanten op met Matthew McConaughey toen hij in de filmbiz aan de slag ging in de nineties. Hij koos voor degelijk drama. A Time to Kill, Contact en Amistad gaven zijn cv glans, maar op de een of andere manier was hij tien jaar later die kwezel geworden die altijd in zijn blote bast rondliep in matige romcoms. Nu nemen mensen hem weer serieus als acteur en die omslag kwam met de dubbele dosis van Magic Mike (nog steeds half bloot, maar dan met inhoud) en zijn Oscarfilm Dallas Buyers Club. Tel daar The Wolf of Wall Street en Interstellar bij op en je hebt een all round filmster.

Matthew McConaughey
© Brunopress

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

4. Keanu Reeves

Keanu Reeves heeft altijd een goede neus voor actiefilms gehad: kijk maar naar zijn oudjes Point Break, Speed en The Matrix. Toen de trilogie rond die laatste ten einde was, ging hij het wat rustiger aan doen met de kung fu kicks en achtervolgingen. Niet dat zijn populariteit daarmee afgelopen was, maar in andere genres sprong hij er niet uit. Het contrast werd extra benadrukt toen hij op 50-jarige leeftijd op de proppen kwam met John Wick en hij een tweede filmjeugd begon. De fut is nog steeds niet op: hij is op dit moment druk met deel vier én vijf.

Keanu Reeves
© Brunopress

5. Robert Downey jr.

Drugs, arrestaties, gevangenisstraf… Er leek lange tijd geen einde te komen aan de ellende waar Robert Downey jr. in verzeild raakte. Hij zou niet de eerste zijn waarbij dit treurige verhaal eindigde in een te vroege dood, maar hij kreeg zijn leven terug op de rit – en hoe! Marvel nam best een risico toen ze hem de rol van Tony Stark gaven in Iron Man, maar dat betaalde zich dubbel en dwars uit. Hij was perfect in de rol en legde zo mede de basis van de MCU, waar inmiddels vele miljarden dollars mee verdiend zijn. Zijn beloning, naast royale salarissen voor de Iron Man- en Avengers-films, was een blakende nieuw hoofdstuk van zijn carrière.

Robert Downey jr.
© Brunopress