Hebben Johnny Depp en Amber Heard nog wel een toekomst in Hollywood?

Jack Sparrow/Mera

Op 27 mei komt er een einde aan de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard, dan houden hun advocaten een slotpleidooi en is het aan de zevenkoppige jury om met een oordeel te komen. Maar hebben Johnny en Amber hierna nog wel een toekomst in Hollywood?

Johnny Depp is deze laster rechtszaak tegen Amber Heard begonnen omdat zijn carrière op z’n gat ligt. Volgens de acteur heeft haar opiniestuk over huiselijk geweld ervoor gezorgd dat niemand meer met hem wil werken. Disney dumpte hem als Jack Sparrow, waardoor hij 22,5 miljoen dollar misliep, en Warner Bros. gaf de rol van Fantastic Beasts-schurk Gellert Grindelwald aan Mads Mikkelsen, die er daarna zijn eigen draai aan gaf.  

 

Prinses Mera

Amber Heard pikte die beschuldigingen niet en sloeg terug met haar eigen rechtszaak tegen Johnny. Omdat zijn voormalige advocaat haar een leugenares noemde, werd zij online zwartgemaakt, waardoor haar hoofdrol in Aquaman 2 op losse schroeven kwam te staan. Het was de bedoeling dat de Atlantische prinses Mera een belangrijk onderdeel zou zijn van de superheldenfilm, maar volgens Amber zijn er actiescènes geschrapt en zit haar personage amper nog in de film.

Te laat op de set

Volgens deskundigen is de kans klein dat Johnny Depp de zaak zal winnen. Zijn team moet namelijk bewijzen dat Amber Heard haar opiniestuk heeft geschreven om Depps carrière kapot te maken. En dat is heel moeilijk aan te tonen. Het is duidelijk dat zijn carrière door haar beschuldigingen een flinke klap heeft gekregen, maar was dit ook haar bedoeling? Of was het gewoon een nadelig gevolg van Ambers artikel? Daarnaast heeft zijn voormalige agent Tracey Jacobs verklaard dat Johnny rollen is misgelopen vanwege zijn alcohol- en drugsgebruik. Door zijn verslavingsproblemen verscheen de acteur regelmatig te laat op de set en vergat hij zijn teksten.

 

Johnny op z'n best

Zelfs al is de uitspraak in zijn nadeel, het grote publiek heeft hij wel voor zich gewonnen. Social media staat vol met memes en filmpjes waarin Johnny Depp te zien is op z'n best. Hij pakt de advocaten van Amber Heard aan met gevatte opmerkingen en toonde een hele kwetsbare kant van zichzelf als slachtoffer van huiselijk geweld.

Johnny's volgende rol

De acteur kan ook rekenen op steun van zijn collega’s. Javier Bardem, Penelopé Cruz, Winona Ryder en Eva Mendes hebben allemaal duidelijk gemaakt dat zij gek op hem zijn en het fijn vonden om met hem te werken. Daarnaast heeft Johnny zijn volgende filmrol al binnengesleept. Deze zomer is hij druk bezig met opnames voor een Franse film waarin hij koning Lodewijk XV zal spelen.

 

Geen lieverdje

De rechtszaak heeft wel nadelige gevolgen voor de carrière van Amber Heard. Zij werd gezien als een slachtoffer van huiselijk geweld, maar door de geluidsopnames die door Johnny zijn gedeeld, werd duidelijk dat Amber zelf ook geen lieverdje was. Ze zocht regelmatig de confrontatie op, gaf Johnny klappen en gooide tijdens ruzies flessen naar zijn hoofd, waardoor hij zelfs een stukje van zijn vinger kwijtraakte.

Ook TikTok doet mee

Social media speelt ook in haar geval een grote rol. Terwijl Johnny wordt gezien als een charmante bad boy, wordt zij weggezet als een dramatische aansteller. Toen Amber vertelde dat haar hondje op een bij stapte, was dat voor TikTok een bron van hilariteit en haar gezichtsuitdrukking werd talloze keren belachelijk gemaakt. Ook is er een petitie gestart om haar uit Aquaman 2 te schrappen.

Trollenleger

Volgens Amber heeft Johnny de hulp ingeschakeld van een professioneel trollenleger. Dat houdt in dat een bedrijf talloze nepprofielen creëert en met deze bots hele nare reacties achterlaat op social media. Ze wilde dit ook meenemen in haar aanklacht tegen Johnny, maar de rechter vond dat er te weinig bewijs voor was. Toch lijkt dit geen verzinsel te zijn. Bot Sentinel, een website die nepprofielen in de gaten houdt, heeft tussen de Heard-haters wel degelijk een aantal bots gevonden.

 

 

Hoe nu verder?

De kans dat Johnny Depp de rechtszaak wint is klein, maar door alle vuile was buiten te hangen, heeft hij wel het negatieve imago van drugsverslaafde vrouwenmepper van zich afgeschud. Hij kan weer aan zijn filmcarrière werken en kan rekenen op steun van zijn collega’s. De loopbaan van Amber Heard is moeilijker te redden. Aquaman 2 komt pas in 2023 uit en Warner Bros. kan er nog steeds voor kiezen om haar personage uit de film te schrappen of de scènes opnieuw te filmen met een andere actrice.

Wil je alles weten over de zaak? Wij hebben de belangrijkste details op een rijtje gezet. Ook leggen wij uit waarom de rechtszaak live uitgezonden wordt