Amber Heard en Johnny Depp

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Amber Heard en Johnny Depp
OphefBrandende Vraag

Waarom wordt de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard live uitgezonden?

|
|

Laatste update:

Johnny Depp en Amber Heard maken elkaar voor rotte vis uit in een pittige rechtszaak en de kijker hoeft daar geen seconden van te missen. Maar waarom wordt deze juridische strijd eigenlijk live uitgezonden?

Het korte antwoord: dit is een openbaar proces en de camera’s mogen hier gewoon bij zijn. Dat verschilt wel per staat in Amerika. New York vindt het belangrijk om de privacy van verdachten te beschermen, terwijl Californië de situatie per zaak bekijkt. Het juridische gevecht tussen Johnny Depp en Amber Heard wordt uitgevochten in Virginia en daar hebben ze geen problemen met camera’s in een rechtszaal.

 

Strenge regels

Dit gaat wel gepaard met strenge regels. Rechter Penney Azcarate wil niet dat er een mediacircus van gemaakt wordt. Advocaten mogen daarom geen handtekeningen uitdelen of selfies maken met fans. Als ze dat wel doen, wordt dit gezien als minachting van de rechtbank. En om de privacy van Johnny en Amber te waarborgen, mogen journalisten geen opnames maken wanneer de twee met hun advocaten overleggen.  

Beelden uit de rechtbank

De grote nieuwszenders, zoals NBC en Fox News, maken gretig gebruik van de beelden uit de rechtbank, die worden geleverd door de omroep Court TV. Dit is een soort CNN gespecialiseerd in juridische processen. Naast livestreams vind je op de zender ook analyses, documentaires en kun je oude zaken terugkijken.

 

Bingewatchen

De zender bestaat al een lange tijd en heeft veel bekende zaken behandeld. In de jaren negentig kon je op Court TV het proces tegen O.J. Simpson volgen en de omroep toonde ook de poging van moordenaar Charles Manson om vervroegd vrijgelaten te worden. Dit is trouwens allemaal te bingewatchen op de website. In 2019 kreeg de zender een make-over en met deze controversiële rechtszaak is Court TV weer helemaal terug.

Een half miljoen views

Vanity Fair verdiepte zich in de zender en volgens het vakblad is het aantal kijkers overdag verdubbeld en zijn de streamingcijfers verviervoudigd. Volgens Court TV nemen de kijkers ook wekelijks toe, maar precieze aantallen worden niet gegeven. Op de YouTube-pagina van de omroep zijn de  cijfers wel te checken. Gemiddeld trekken de video’s uit de rechtszaal rond de 25.000 views, maar er zitten ook uitschieters tussen. The Cross-Examination of Amber Heard, die maar liefst negenenhalf uur duurt, heeft op dit moment meer dan 530.000 views.

Wil je meer weten over de rechtszaak? In dit overzicht vertellen wij alles dat je moet weten over Depp v. Heard. Ook leggen wij uit waarom Twan Huys opeens voorbij kwam in de rechtbank.

Lees verder