• Hollywood
  • Ophef

Waar gaat de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard over?

Johnny Depp en Amber Heard

Johnny Depp en Amber Heard maken elkaar al jaren het leven zuur, maar de rivaliteit staat nu in de felste schijnwerpers door een opzienbarende rechtszaak. Waar gaat deze zaak eigenlijk om? Wij leggen het je uit.

Johnny Depp en Amber Heard trouwden in 2015 en zijn in 2016 van elkaar gescheiden. Tijdens deze vechtscheiding kwamen allerlei schokkende verhalen naar boven. Johnny zou Amber mishandeld hebben en in 2018 werd de acteur ‘Wife beater’ genoemd door een columnist van de Britse krant The Sun. Dat pikte de acteur niet en hij klaagde het tabloid aan wegens laster. Deze zaak heeft Depp verloren omdat er volgens de Britse rechter voldoende aanleiding was om de Hollywoodster ‘vrouwenmepper’ te noemen.

50 miljoen dollar schadevergoeding

De huidige zaak van Johnny Depp tegen Amber Heard is vergelijkbaar. In 2018 schreef de actrice een opiniestuk in The Washington Post, waarin ze vertelde dat zij een slachtoffer is van huiselijk geweld. Ze noemde Johnny Depp niet bij naam, maar het was volgens de acteur duidelijk dat zij hem bedoelde en het artikel schaadde zijn filmcarrière. Om zijn naam te zuiveren, klaagt hij haar aan wegens laster en eist 50 miljoen dollar schadevergoeding.

 

Aquaman 2

Amber Heard sloeg gelijk terug met een ‘countersuit’ van 100 miljoen dollar. Zij vond het onacceptabel dat Johnny’s voormalige advocaat Adam Waldman openlijk twijfelde aan haar verhaal. De man zei dat ze de mishandelingen had verzonnen en dat beschadigde volgens Amber haar carrière. In Aquaman 2 speelt zij love interest Mera en haar rol in de superheldenfilm is na de uitspraken van Waldman flink ingekort.

Waar beschuldigen Amber Heard en Johnny Depp elkaar van?

Tijdens het proces wordt alle vuile was buiten gehangen. De twee beschuldigen elkaar van huiselijk geweld en de vreemdste verhalen komen boven water. Volgens Johnny zou Amber in zijn bed hebben gepoept als grap na een grote ruzie. Zij ontkent dit en geeft hun hondje de schuld. De Yorkshire terriër zou darmproblemen hebben omdat hij als puppy van Johnny’s wiet had gegeten. Dat is onzin volgens de acteur. “I lived with those dogs for many years. That did not come from a dog. It just didn't.”

 

Missend vingertopje

Terwijl de aandacht in het begin uitging naar het bizarre verhaal kwamen al snel schokkende zaken ter sprake. Tijdens hun relatie raakte Johnny Depp gewond aan zijn vinger. Volgens de Pirates of the Caribbean-acteur gooide Amber een wodkafles naar zijn hoofd en hij bezeerde zich aan de scherven. Zij noemt dit onzin en zegt dat hij woedend een plastic telefoon kapotsloeg tegen de muur en daardoor zijn vingertopje kwijtraakte.

Bloed op de muren

Beide verhalen komen niet overeen met het oorspronkelijke verhaal dat de ronde deed. Onder invloed van drugs had Depp zelf in zijn vinger gesneden om daarna met zijn bloed op de muren te schrijven. In de rechtszaal ontkende Johnny deze versie van het verhaal. De acteur had dit smoesje bedacht om Amber te beschermen en zei dat hij nooit zijn vinger eraf zou snijden, want hij is een muzikant en houdt te veel van gitaarspelen.

 

Heftige geluidsopname

Johnny Depp maakte meerdere keren duidelijk dat hij het slachtoffer in de relatie was en mishandeld werd door Amber Heard, die hem sloeg en dreigde zelfmoord te plegen als zij hem zou verlaten. Depps juridische team sloot zijn verklaring daarom af met een geluidsopname waarin dit verhaal deels wordt bevestigd. Op de opname is te horen dat Amber zegt dat niemand zal geloven dat Johnny slachtoffer is van huiselijk geweld. “Tell them, I, Johnny Depp, I'm a victim of domestic abuse and see how many people believe or side with you.”

Viral video

Door de strategie van Johnny Depps juridische team stond Amber Heard 1-0 achter toen zij haar verhaal mocht doen. Daarnaast bleek haar advocaat Ben Rottenborn ook niet heel sterk in zijn schoenen te staan. Tijdens het ondervragen van een arts die Johnny’s vinger behandelde, maakte Rottenborn bezwaar tegen een vraag die hij zelf stelde. Het zorgde voor veel hilariteit in de zaal en de video ging viral.

Gruwelijke verhalen

Ondertussen vertelde Heard enkele gruwelijke verhalen over hoe agressief en paranoïde Johnny was wanneer hij drugs gebruikte. Hij wantrouwde al haar vrienden, beschuldigde haar van vreemdgaan en op zijn dieptepunt randde hij haar aan met een fles. Zij was doodsbang, maar door de geluidsopnames waarin zij zelf naar voren kwam als iemand die net zo agressief en gewelddadig was, werd haar verhaal door veel kijkers thuis in twijfel getrokken.

Wanneer is de uitspraak?

De rechtszaak begon op 11 april en zou vijf weken duren, maar vanwege de volle agenda van de rechter werd een pauze van tien dagen ingelast. De verwachting is dat op 27 mei alle getuigen en experts gehoord zijn, dan wordt ook het slotpleidooi gehouden en is het aan de zevenkoppige jury om uitspraak te doen. Hoelang dat duurt, is moeilijk te zeggen. Zoiets kan binnen een paar dagen afgerond zijn, maar kan ook maanden duren.

Meer over deze rechtszaak