De 10 beste tv-programma’s van 2022
Het afgelopen jaar verschenen er heel veel mooie programma’s op televisie. De redactie van Veronica Superguide heeft na heel wat uurtjes wikken en wegen een selectie gemaakt van de tien beste tv-programma’s – en we vertellen gelijk waar je ze terug kunt kijken.
Benieuwd naar de andere ‘best of 2022’-rankings van Veronica Superguide?
10. Expeditie Robinson - Videoland
De kijkcijfers van Expeditie Robinson: All Stars (een speciale editie waarin voormalige (halve) finalisten de strijd met elkaar aangingen) vielen begin dit jaar een beetje tegen, voor Robinson-begrippen: naar de finale keken zo’n 600.000 mensen. Maar met meer dan een miljoen kijkers bij de start van het nieuwe seizoen werd die schade ruimschoots ingehaald. BN’ers die moeten zien te overleven op een onbewoond eiland, terwijl ze allerlei naaistreken uit-halen om elkaar sneaky weg te stemmen: what’s not to love? Dat deelnemers zich na een gedwongen verhuizing naar het verliezerseiland kunnen terugknokken, maakt de strijd extra spannend.
9. Wie Is de Mol? - NPO Start
Het nieuwe jaar begon goed voor Molloten: op 1 januari ging het 22ste seizoen van Wie Is De Mol? van start. Aan de populariteit van dit spannende spelprogramma lijkt geen einde te komen: zo’n drie miljoen kijkers per aflevering is geen uitzondering. Theorieën, complotten en mogelijke Molacties worden meteen na de uitzending besproken in MolTalk op NPO3. Ook verzorgde oud-deelnemer Splinter Chabot dit jaar wat nazorg: hij presenteerde de officiële Wie Is De Mol?-podcast én de nieuwe onlineserie Niet de Mol, waarin hij met de afgevallen kandidaat van de week praatte. Het puzzelen en complotdenken kan weer bijna beginnen, want seizoen 23 komt eraan.
8. Married at First Sight - Videoland
Zien hoe twee totaal onbekenden elkaar ontmoeten voor het altaar en elkaar meteen het jawoord geven: het blijft heerlijke televisie. Of er echt een wetenschappelijke basis ten grondslag ligt aan de matches die experts maken, valt te betwijfelen, want lang niet alle koppels blijven bij elkaar tot de dood hen scheidt. In het afgelopen seizoen ging een kandidaat zelfs in zijn eentje op huwelijksreis. Maar de liefde vinden kán wel: Chantal en Nikolai, die in het tweede seizoen trouwden, verwachten binnenkort hun tweede en derde kind – een tweeling. Elke aflevering van Married at First Sight zitten we weer in spanning: gaat dit ’m worden of niet?
7. Kopen zonder kijken België - Videoland
We zijn nog lang niet uitgekeken op de Nederlandse versie, maar we smullen intussen van de Belgische Kopen zonder kijken (bij onze zuiderburen bekend als Blind gekocht). De eisenlijsten zijn zo mogelijk nog langer dan die van de Nederlandse huizenzoekers. Echt gehoord: ‘In de omgeving van Lier zoeken Barteld en Jonas een woning met een tuin van 4000 vierkante meter’. Budget: 450.000 euro. Je leert ook nog eens wat nieuwe plaatsen in België kennen. Ook leuk: de gezinssamenstelling is diverser. Niet alleen stellen, maar ook singles en grote families (een stel met vijf kinderen, jawel) geven hun huizenzoektocht uit handen.
6. Media Inside - NPO Start
Sinds 2021 nemen de bevriende mediamakers Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen wekelijks de laatste nieuwtjes uit de mediawereld door in Media Inside, bijgestaan door twee BN’ers. Dat deden ze dit jaar ook weer naar hartenlust, maar nu live – en dat ging niet altijd goed. Marcel van Roosmalen kon zich de naam van tafelgast Roos Moggré ineens niet meer herinneren, waarna hij de slappe lach kreeg. In de volgende aflevering vroeg hij Hila Noorzai hoe het is bij Op1 – ze werkt bij EenVandaag. Maar juist dat alles een beetje klungelig gaat en niet is gladgestreken, kunnen we wel waarderen aan dit satirische programma.
5. De Avondshow met Arjen Lubach - NPO Start
Het was even afwachten wat Arjen Lubach ging doen toen hij in maart 2021 stopte met zijn succesvolle satirische nieuwsprogramma Zondag met Lubach, maar hij kwam dit jaar ijzersterk terug met De Avondshow met Arjen Lubach. Stikstofophef, de WK-reclame van Jumbo, Elon Musk, problemen in het openbaar vervoer: vanachter zijn desk bespreekt hij het allemaal. Een van onze favoriete rubrieken: zoals ‘Tot op de bodem’, waarin hij dingen uitzoekt tot op de bodem – ‘en vaker nog nét daarboven’. Arjen heeft zich het Amerikaanse latenightprogramma-format vakkundig eigen gemaakt.
4. Even tot Hier - NPO Start
Dat Niels van der Laan en Jeroen Woe niet alleen vlijmscherp, maar ook nog razendsnel zijn, bleek recent nog: één dag na het veelbesproken Volkskrant-artikel over de angstcultuur bij De Wereld Draait Door hadden ze het onderwerp al op geniale wijze verwerkt in Even Tot Hier. Ze bezongen de schandalen over Matthijs van Nieuwkerk én Khadija Arib in het lied Achter de schermen, op de melodie van Charles Aznavours La Bohème. Elke week bespreken ze op creatieve, muzikale en grappige wijze het laatste nieuws. Dat doen ze zo goed, dat ze dit jaar de Gouden Televizier Ring wonnen. Ze kregen maar liefst zeventig (!) procent van de stemmen.
3. Het Verhaal van Nederland - NPO Start
Als we Daan Schuurmans als geschiedenisdocent hadden gehad, was de vaderlandse historie vast een stuk beter blijven hangen. Meer dan twee miljoen kijkers schakelden dit jaar in op Het Verhaal van Nederland. In afleveringen van vijftig minuten vertelt Daan boeiend hoe ons land zich heeft ontwikkeld – vanaf de tijd dat de eerste jagers en boeren hier leefden tot Gouden Eeuw, de Tweede Wereldoorlog en nu. Tegelijkertijd worden belangrijke gebeurtenissen overtuigend nagespeeld door acteurs. Daan loopt al pratend door de geschiedenis: hij wandelt door bossen, langs boerderijen en veldslagen terwijl hij historische gebeurtenissen, opvallende feitjes en menselijke verhalen vertelt.
2. B&B vol Liefde - Videoland
Het eerste seizoen leverde geen liefdeskoppels op, maar deze zomer sprong de vonk gelukkig toch een paar keer over in B&B Vol Liefde. In dit razend populaire realityprogramma gaan zes Nederlandse B&B-eigenaren in heel Europa op zoek gaan naar de liefde van hun leven. Uit seizoen twee kwamen maar liefst vier relaties voort. Fenna is inmiddels ingetrokken bij haar Martijn in Portugal, en Harmjan en Astrid stappen binnenkort zelfs in het Oostenrijkse huwelijksbootje. Dit kijkcijferkanon is een tikkie vreemde, maar lekkere combinatie van Ik vertrek en Boer zoekt vrouw, met mooie omgevingen, superongemakkelijke situaties, plaatsvervangende schaamte, irritainment en ontroering.
1. Kamp van Koningsbrugge - NPO Start
Het succes van Kamp van Koningsbrugge kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Het survivalprogramma is gebaseerd op het populaire Belgische Kamp Waes, waarin presentator Tom Waes kandidaten mentale ondersteuning biedt. Dat programma trok in België een miljoenenpubliek en werd ook in Nederland bijzonder goed bekeken. En de koek lijkt nog lang niet op, want naar de finale van het derde seizoen – een special edition, met tien min of meer bekende Nederlanders – keken onlangs maar liefst 1,4 miljoen mensen. Snappen we best: het is lekker om comfortabel vanaf de bank te zien hoe anderen zich in het zweet werken, je te verbazen over het doorzettingsvermogen en de stressbestendigheid van de deelnemers, mee te leven met hun moeilijke momenten en je stiekem af te vragen: hoe zou ik het ervan afbrengen?
Wil je meer weten over deze programma's en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan onze themapagina's voor B&B vol Liefde, Even tot Hier, Kamp van Koningsbrugge, Wie Is de Mol? en Expeditie Robinson.
Wat anderen nu lezen
Dit zijn de beste films van 2023
Ex-soapies: hoe is het nu met deze GTST-acteurs?
De allergrootste rellen uit de geschiedenis van VI
De 9 beste GTST cliffhangers ooit
Dit zijn de beste series van 2023
8 Series om te kijken na Succession
Dit zijn de beste films van juni 2023
Dit zijn de beste series van juni 2023
Top 10 Netflix: de populairste series
De beste series op Netflix (mei 2023)