7 redenen waarom de Belgische Kopen Zonder Kijken nóg heftiger is dan de Nederlandse

Veronica Superguide-coördinator Rogier van Schijndel smult van Kopen Zonder Kijken. Toen hij de Vlaamse versie - die oorspronkelijk Blind Gekocht heet - ontdekte op Videoland, viel hij van de ene in de andere verbazing: déze versie is zo mogelijk nog leuker, hysterischer én chaotischer - en dit is waarom!

Kopen Zonder Kijken België - Blind Getrouwd
© Play5

1. De opzet

Volgen wij in Nederland in elke aflevering één stel, in Vlaanderen wordt alles door elkaar gehusseld. Zo kan in een aflevering het ene koppel worden voorgesteld en drie minuten later afscheid genomen worden van een ander stel. Maar dat is niet het enige verschil. Wanneer de deelnemers voor het eerst door het nog niet verbouwde huis lopen, loeren makelaar Béa en stylisten Bart of Kelly (vanaf seizoen 4) stiekem mee. Die krijgen vervolgens bakken kritiek, dat het duo pareert met nijdige blikken, rollende ogen en diepe zuchten. Heerlijk ongemakkelijk.

Bart en Béa Kopen Zonder Kijken België
© Videoland

Bart en Béa

2. De makers

Reality-tv is te sturen en daar maken de Belgen gretig gebruik van. Soms op het valse af. Het allereerste huis dat de in seizoen 4 ingevlogen stylist Kelly onder handen mocht nemen, was dat van Ann-Sophie en haar vriend Maxim. En drie keer raden van wie Ann-Sophie een enorme fan is. Juist: Bart. De zenuwinzinking van deelnemer Caroline werd wekenlang uitgevent op sociale media. Chic? Nee. Maar stiekem wél genieten.

3. De kandidaten

Vallen de stellen in Kopen Zonder Kijken vaak in dezelfde categorie, bij onze Zuiderburen is het deelnemersveld een stuk diverser. Niet enkel wereldvreemde twintigers en dertigers met een immense eisenlijst en budget, in Blind Gekocht komen er net zoveel alleenstaande moeders, gezinnen met een enorme kinderschare of stellen die dromen van een ecologische woning voorbij. En juist die afwisseling maakt het extra leuk.

Béa Kopen Zonder Kijken België
© Videoland

4. De eisen

Ook bij onze Zuiderburen worden dromen finaal aan diggelen geslagen. Een boerderij met genoeg plek voor alpaca’s, geiten, cavia’s en eenden voor 450.000 euro? Vergeet het maar. Een huis met drie verdiepingen voor 170.000 euro? Hahaha. Eh, nee. Een charmant huisje in het centrum van Antwerpen met tuin voor 300.000 euro? Nog niet van je lang-zal-ze-leven. In Nederland zijn de kandidaten vaak volledig losgezongen van de werkelijkheid, maar in Vlaanderen kunnen ze er helemaal wat van. Als teleurstelling een gezicht had, dan was het dat van makelaar Béa.

5. De huizen

Het Insta-account @uglybelgianhouses bestaat niet voor niets want jawadde, wat is het gros van het Belgische vastgoed lelijk. En niet een beetje lelijk, maar echt klap-in-je-gezicht-lelijk. Gevels waar in Nederland allang de sloopkogel doorheen was gejaagd, krijgt in België gewoon de handjes op elkaar. En niet alleen de buitenboel, ook binnen is het vaak een orgie van wansmaak. Des te leuker is het als het team daar dan de creatieve bezem door jaagt. Vooral de bezem van Kelly, die niet te beroerd is om een paars hal te combineren met een roze trap. 

Kelly Kopen Zonder Kijken België
© Videoland

Kelly, de Vlaamse versie van Roos

6. De presentator

Wij hebben Martijn Krabbé, Blind Gekocht heeft Jani. Na de vrij degelijke Dina Tersago (seizoen 1 en 2) en Kobe Ilsen (seizoen 3) werd het presentatiestokje in seizoen 4 overgenomen door Jani Kazeltzis (Benelux’ Next Top Model, De Slimste Mens ter Wereld). Verwacht geen grijze muis die zijn presentatieriedel afdraait, de gebotoxte en gladgestreken Jani stuitert al grappend en grollend door het beeld, maar is tegelijkertijd ook niet te beroerd om de soms kribbige deelnemers verbaal op hun plek te zetten.

Jani Kopen Zonder Kijken België
© Play5

Jani Kazeltzis

7. De controverse

Oei oei. Vlaanderen stond op z’n achterste poten toen in de tuin van één van de kandidaten nog tijdens de opnames een te koop-bord werd geschroefd. Officieel om in te trekken bij een ziek familielid, volgens boze tongen om een dikke winst op te strijken. En winst werd er gemaakt: het stel kon 65.000 euro op hun rekening bijschrijven. De pleuris brak pas écht uit toen er met de overwaarde doodleuk een nieuw huis werd gekocht. En hoewel Vlamingen de confrontatie meestal uit de weg gaan, werd Kobe door een nijdige Béa op het stel afgestuurd om verhaal te halen. Absolute top-tv! Maar nóg beter werd het met Caroline. O, o Caroline.

Caroline en haar partner Kopen Zonder Kijken België
© Videoland

Caroline en haar partner

Caroline

Een inloopkoelkast, een eigen studio voor haar zeventienjarige oogappel, vier slaapkamers, drie badkamers, een verwarmd zwembad, kleedkamers, een woonkeuken en vrij uitzicht zonder buren; je kon het zo gek niet bedenken of het stond op de eisenlijst van de 42-jarige Caroline. Met een budget van één miljoen euro kocht Béa een paleis, maar dat bleek geenszins naar de zin van madam. Eén badkamer, geen zwembad en lintbebouwing (!!1!!!!!). Vloekend, tierend, huilend en hyperventilerend beende ze door het nog te verbouwen huis, dreigend dat ze het programma uit zou stappen. Pure hysterie. Heerlijk.

Seizoen 1, 2, 3 en 4 van Blind Gekocht staan als Kopen Zonder Kijken België op Videoland.

Meer Belgische tv: