De 10 beste series van 2022

Door Klaas Kaptijn
Oogappels S4
© Mark de Blok

Het afgelopen jaar was weer een topjaar voor liefhebbers van kwaliteitsseries. De redactie van Veronica Superguide heeft na heel wat uurtjes wikken en wegen een selectie gemaakt van de tien beste series van 2022 – en we vertellen gelijk waar je ze terug kunt kijken.

Benieuwd naar de andere ‘best of 2022’-rankings van Veronica Superguide?

Dit zijn de beste tv-programma's van 2022 

- Dit zijn de beste films van 2022

10. The Gilded Age S1 - HBO Max

Als een serie in de markt wordt gezet als de grote opvolger van Downton Abbey, geeft dat nogal wat druk en verwachtingen. Die heeft The Gilded Age, ook van bedenker Julian Fellows, aardig weten te trotseren. Hij draait om een uitslaand society-conflict in het New York van rond 1882, waar families met oud en nieuw geld flink botsen. Een jonge vrouw die er net vanaf het platteland heen is verhuisd, moet partij kiezen. Het stramien van het betere Britse historisch drama blijkt ook prima te werken in de VS.

 

 

9. After Life S3 - Netflix

In de voorgaande seizoenen van After Life ging het komiek Ricky Gervais prima af om zijn bijtende humor te combineren met een overtuigend verhaal over rouw. Het derde seizoen sluit deze aandoenlijke serie af in stijl. De doodongelukkige Tony die Gervais speelt heeft gaandeweg geleerd dat het leven nog betekenis kan hebben, zelfs na de dood van degene van wie je het allermeeste hield. Seizoen drie bekroont deze mooie les met een slot dat sentimenteel zou zijn als het niet zo grappig was.

8. The Sandman S1 - Netflix

Als je de synopsis leest van deze serie, denk je: dit kan nooit wat worden. Maar het verhaal over de verpersoonlijking van alle dromen, die jaren gevangen is geweest door een tovenaar, is bedacht door Neil Gaiman en hij weet wel raad met fantasy, hoe exotisch ook. Zijn boek leek onverfilmbaar maar deze Netflix-serie bewijst dat het toch kan, en hoe: de sfeer en manier waarop de wereld van bovennatuurlijke geweldenaren is vormgegeven, is sensationeel.

7. Het Jaar van Fortuyn S1 - NPO Plus

Drama rond Nederlandse geschiedenis die velen van ons zich nog kunnen heugen, had een goed jaar met 2022: naast Rampvlucht hoort ook Het Jaar van Fortuyn tot de toppers. In vijf afleveringen neemt deze fantastisch geacteerde serie ons mee in de opkomst van grensverleggend politicus Pim Fortuyn, die tot een schokkend einde kwam toen hij werd vermoord. Vooral zijn botsingen met PvdA-lijsttrekker Ad Melkert zorgen voor vuurwerk. Het is duidelijk dat de makers goed gekeken hebben naar Amerikaanse voorbeelden Vice en The Big Short.

6. Oogappels S4 - NPO Plus

Deze Nederlandse serie vormt een mooi paar met de serie die een plekje hoger staat in de lijst: Euphoria laat zien waar tieners mee bezig zijn zonder hun ouders erbij en Oogappels legt de focus juist op papa en mama, die zonder uitzondering veel te stellen hebben met hun kroost. En andersom natuurlijk; laten we eerlijk zijn. Het vierde seizoen houdt het niveau van de voorgaande delen uitstekend vast en biedt weer veel herkenbare situaties voor gezinnen die zich in dezelfde levensfase bevinden als de personages van deze klapper.

5. Euphoria S2 - HBO Max

Het roerige tienerleven vol hormonen, drugs, twijfels, gedoe op school en ellende met familie: er zijn al een heleboel series over gemaakt. Euphoria onderscheidt zich van de rest met zijn kunstzinnige, expliciete aanpak en het tweede seizoen volgde meer dan ooit die lijn. Personages die in het eerste seizoen niet heel diep gingen, kregen meer aandacht, maar ook de favorieten kregen weer veel te verduren. De duistere en intense sfeer had een verslavend effect op iedereen die na seizoen één geïntrigeerd was.

4. Rampvlucht S1 - NPO Plus

De grootste vliegtuigramp op Nederlands grondgebied ooit vormt de basis van deze zorgvuldig gedocumenteerde dramaserie. In oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig neer op een torenflat in de Amsterdamse Bijlmer, waarbij in totaal 43 doden vielen. Rampvlucht laat zonder poespas zien hoe hard bewoners hebben gevochten om de waarheid boven tafel te krijgen over wat er in het vliegtuig zat en hoe twee vasthoudende journalisten uiteindelijk een parlementaire enquête wisten te forceren.

3. Stranger Things S4 - Netflix

Na een licht dipje in het vorige seizoen komt de populairste Netflix Original van allemaal in blakende vorm terug. Met de walgelijk expliciete schurkenstreken van nieuwe booswicht Vecna biedt Stranger Things meer horror dan ooit en verpakte dat in een huiveringwekkend verhaal waarin de vrienden terug moeten naar de monsterlijke gespiegelde versie van hun thuisstadje Hawkins. Intussen probeert Eleven uit alle macht haar krachten terug te krijgen, want dat is hard nodig.

2. House of the Dragon S1 - HBO Max

Het had weinig gescheeld of House of the Dragon was verkozen tot beste serie van het jaar: net als de nummer één een prequel van één van de grootste seriehits van de laatste jaren. Met Game of Thrones als voorganger heeft House of the Dragon een enorme schaduw om onder vandaan te stappen, maar dat is gelukt. De serie maakt grote sprongen door de geschiedenis van de familie Targaryen maar als hij stopt bij een cruciaal moment, wordt dat tot in de fijnste nuances verkend.

1. Better Call Saul S6 - Netflix

Nu Better Call Saul definitief is afgerond, mogen we stellen dat hij fier overeind blijft naast zijn legendarische voorganger Breaking Bad. In beide series volg je een man die met de beste bedoelingen nieuw terrein verkent vol criminele valkuilen en uiteindelijk ten onder gaat aan de keiharde, verraderlijke onderwereld en zijn eigen fouten en gebreken. Maar naarmate Better Call Saul vorderde, kreeg hij steeds meer zijn eigen karakter en dynamiek. Het laatste seizoen rondt het verhaal af op een manier die perfect past bij alles wat vooraf ging en geeft ondanks dat een sprankje hoop. Beter kan eigenlijk niet.