De beste films van 2022

Elvis
© Warner Bros

Het was niet makkelijk om een selectie te maken van de beste films van het jaar, maar na dagenlange discussies heeft de redactie van Veronica Superguide een besluit kunnen nemen. Dit zijn de 10 beste films van 2022!

Benieuwd naar de andere ‘best of 2022’-rankings van Veronica Superguide?

- Dit zijn de beste tv-programma's van 2022 

- Dit zijn de beste series van 2022

10. Turning Red

De dertienjarige Mei Lee is nu eens een studiebol die wel degelijk vrienden heeft. Oké, dat zijn geen doorsnee-types, maar ze trappen een hoop lol. Door hun Aziatische achtergrond is het een lekker divers stel en door het Pixar-talent krijgt iedereen een fijne eigen smoel. Mei heeft haar vrienden hard nodig als ze verandert in een grote rode panda en dat zorgt voor een leuke dubbele bodem: puber klaagt dat haar lichaam verandert en moeder denkt dat ze iets heel anders bedoelt… Turning Red heeft veel herkenbare dingen voor mensen die tiener zijn (geweest) en omdat die panda superknuffelig is, kunnen ook jongere kids hun lol op.

Te zien op Disney+

9. The Gray Man

Als er iets misgaat tijdens een missie van CIA-agent Gentry (Ryan Gosling) wordt hij doelwit van een koelbloedige huurmoordenaar (Chris Evans). Laat het maar aan de regisserende Russo-broers (Avengers: Endgame) over om daar een vette actiefilm van te maken. Hun enthousiasme is aanstekelijk en de acteurs lijken niet moe te worden van de vele knok- en schietpartijen. Evans, alias Captain America, is nu eens de schurk en heeft daar bijna te veel lol mee om echt bedreigend te zijn. The Gray Man is echter de film van de übercoole Gosling, die hiermee wel eens zijn eigen Mission: Impossible-reeks kan beginnen. Wij zijn er klaar voor!

Te zien op Netflix

8. Downton Abbey: A New Era

Net als de actiereeks Fast & Furious, is kostuumserie Downton Abbey al jaren een hit door vast te houden aan een succesformule. In dit geval is dat een stevige groep acteurs in prachtige kostuums, op schitterende locaties, verhalen met een lach en een traan. De acteurs zijn helemaal vergroeid met hun rollen en hoeven het familiegevoel niet eens meer te spelen. Dit filmcadeautje begint meteen goed met een bruiloft waar iedereen van de partij is. Daarnaast heeft Violet (Maggie Smith) een Franse villa geërfd, zodat Downton Abbey: A New Era ook ruimte heeft voor een nieuw verhaal in een nieuwe omgeving met nieuwe personages.

Te zien op Pathé Thuis, Ziggo

7. Belfast

Met dit drama vertelt regisseur Kenneth Branagh zijn meest persoonlijke verhaal. We volgen een jochie in het door vetes tussen katholieken en protestanten geplaagde Belfast. Het joch woont in een ‘gemengde’ straat en dat geeft gedoe, net als het feit dat zijn vader geen partij wil kiezen. De jonge hoofdrolspeler Jude Hill is de grote ontdekking die Belfast draagt. Zijn grootouders worden gespeeld door Judi Dench en Ciarán Hinds, die allebei een dik verdiende Oscarnominatie kregen. Branagh scoorde zelfs drie keer (voor Beste Film, Regie en Scenario) en kreeg uiteindelijk het beeldje voor zijn gevoelige en meeslepende scenario.

Te zien op Pathé Thuis, Ziggo

6. Girl in the Picture

In het eerste kwartier van deze documentaire word je al geconfronteerd met moord, kindermishandeling en ontvoering. Die gruwelijkheden zijn nog maar het topje van de ijsberg tijdens de zoektocht naar de identiteit van een overleden vrouw. Het blijkt dat de gevaarlijke psychopaat Franklin Delano Floyd haar leven kapot heeft gemaakt. De weinige mensen die haar kenden, komen aan het woord en het is onmogelijk niet geraakt te worden door hun hartverscheurende verhalen. Zo’n tragische geschiedenis leent zich makkelijk voor een sentimentele thriller vol deprimerend drama. In plaats daarvan is Girl in the Picture een mooi eerbetoon aan een liefdevolle vrouw die door een hel ging.

Te zien op Netflix

5. Glass Onion: A Knives Out Mystery

Knives Out (2019) was een onverwacht dikke hit, want ‘whodunnits’ leken verleden tijd - niet dus! Voor het tweede moordmysterie is opnieuw een groep bekende acteurs bij elkaar gezet. Deze keer zitten ze op een zonnig eiland met een nog groter huis; dit overtreft het origineel op alle niveaus en heeft ook meer knipogen naar films, vloggers en foute miljardairs. De acteurs leven zich helemaal uit en hun lol is aanstekelijk. De film is een soepele achtbaan die je vast houdt en die je makkelijk nog een keer kunt zien om alle hints onderweg te ontdekken. Niks erover lezen verder en gewoon gaan kijken, zodat alle verrassingen extra goed aankomen.

Te zien op Netflix

4. The Batman (2022)

Anders dan voorgangers Christian Bale en Ben Affleck, zet Robert Pattinson een introvertere Batman neer, met meer zielenpijn dan die andere. De moordreeks op vooraanstaande politici lijkt hem dan ook zwaar te vallen. Op de lichamen vindt hij bizarre raadsels die erop wijzen dat The Riddler (Paul Dano) een bloedig plan aan het uitvoeren is. The Batman is nog meer dan The Dark Knight een detective met film noir-elementen. Alsof de superheld zich heeft verplaatst in de duistere thriller Se7en. Net als die klassieker komt de regen met bakken uit de lucht en is de stad gehuld in duisternis. Dat levert een lekker rauwe en ruige film op.

Te zien op Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo

3. Top Gun: Maverick

Top Gun (1986) was een dikke hit, maar de held is eigenlijk een onuitstaanbare blaaskaak. Hoe kun je daar in 2022 nog een meeslepend vervolg van maken? Dat laat Tom Cruise zien met het fijne spektakel Top Gun: Maverick. Als straaljagerpiloot Maverick is hij wat volwassener geworden, maar niet veel braver. Dat blijkt als hij ingezet wordt om een groep jonge honden klaar te stomen voor een gevaarlijke missie. De vijand is te anoniem om voor dreiging te zorgen, maar dat compenseert Cruise met een rol die laat zien dat hij de enige echte filmster is die we nog hebben. Dat dwingt respect af, net als de duizelingwekkende vliegstunts.

Te zien op Pathé Thuis, Ziggo

2. Elvis

Elvis Lives! Tenminste; in de nieuwe film van Moulin Rouge-regisseur Baz Lurhmann, die ons weer een spetterende show geeft. We volgen het leven van de legendarische zanger Elvis Presley in vrij grote stappen, die de kijker weinig rust gunnen. Dat is een manier om veel informatie erdoorheen te jagen en geeft je - net als Elvis - het gevoel dat je wordt geleefd. De spil van Elvis is zijn manager Tom Parker, en Tom Hanks doet het leuk in die rol, maar echt verrassend is Austin Butler in de zware titelrol. Uiteraard zit de film bomvol muziek, dus als je nog geen Elvis-fan was aan het begin, dan ben je het zeker bij de aftiteling.

Te zien op Pathé Thuis, HBO Max

1. Everything Everywhere All at Once

Evelyn Wang (Michelle Yeoh) zit op persoonlijk en professioneel vlak aan de grond, totdat een alternatieve versie van haar man opduikt en vertelt dat ze een ramp moet voorkomen. Terwijl Marvel in Spider-Man: No Way Home en Doctor Strange in the Multiverse of Madness best geinige dingen deed met het concept van een multiversum, gaat Everything Everywhere All at Once daar compleet overheen, met actie, humor en drama. Naast knotsgekke zaken, zoals een vuistgevecht met dildo’s en een wereld waarin mensen knakworsten hebben als vingers, heeft de film ook een aandoenlijke kant die niemand onberoerd zal laten.

Te zien op Pathé Thuis, Prime Video