‘Grensoverschrijdend gedrag Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD'

Door Alie Sierkstra
Matthijs van Nieuwkerk DWDD De Wereld Draait Door

Bij De Wereld Draait Door (DWDD) heerste een ongezonde werksfeer. Het ging bijvoorbeeld om 'extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen' van onder meer Matthijs van Nieuwkerk.

Bij De Wereld Draait Door (DWDD) is sprake geweest van 'structureel grensoverschrijdend gedrag', zo stelt de Volkskrant onder meer op basis van gesprekken met zeventig oud-medewerkers van de talkshow. Ruim vijftig van hen bestempelen het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren als grensoverschrijdend. Het ging dan bijvoorbeeld om 'extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen'. "Het was alsof de duivel in hem kroop", zo herinnert een redacteur zich. Ook bij het enorm succesvolle Chansons!! heeft zich een incident voorgedaan.

Ongezonde werksfeer bij DWDD

De krant stelt dat tientallen medewerkers ziek zijn uitgevallen door de ongezonde werksfeer bij DWDD. Ze kregen 'een burn-out of andere mentale problemen, zoals angst- en paniek­aanvallen'. BNNVARA is meerdere keren gewaarschuwd voor het wangedrag, maar greep nooit in, zo is te lezen. De huidige directie geeft het grensoverschrijdende gedrag toe en vindt dat Matthijs van Nieuwkerk en de andere boosdoeners destijds al aangesproken hadden moeten worden. De omroep roept (oud-)medewerkers van DWDD op hun verhaal te doen bij een extern meldpunt.

'Dat spijt me enorm'

De directie van BNNVARA sprak ook met Matthijs van Nieuwkerk, die erkende over grenzen heen te zijn gegaan. Dat deed hij later ook tegenover de Volkskrant. De oud-DWDD-presentator laat weten spijt te hebben: “Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en prettig gevoel hebben kunnen geven en dat het zelfs collega’s ziek heeft gemaakt, dat spijt me enorm. (…) Nu zitten we met een aantal ongemakkelijke gedane zaken. Die nemen helaas geen keer, maar stemmen wel tot nadenken. Deze spiegel blijft in mijn kamer hangen.” 

Het artikel over Matthijs van Nieuwkerk en de situatie bij De Wereld Draait Door zat er al een hele poos aan te komen. Aan tafel bij Vandaag Inside werd druk gespeculeerd over de inhoud.