5 flops van Disney

Veronica Superguide logo
5 flops van Disney

5 enorme flops waarvan Disney hoopt dat we ze zijn vergeten

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Disney heeft ons allemaal betoverd als kind. Wie was er niet dol op Baloo de beer? Wie zat er niet snikkend achter de televisie omdat Bambi’s moeder werd doodgeschoten? En met alle live action van Disney nu verwachten we toch ook vooral veel moois? Nou ja, over de blauwe Will Smith zijn de meningen verdeeld...

Het is niet te ontkennen dat Disney grote successen heeft behaald, en dat in de toekomst nog vele malen zal evenaren. Met Aladdin in de pijpleiding, en Dumbo van Tim Burton… We gaan er allemaal heen. En toch zijn niet alle films van Disney zo’n succes geweest, sterker nog, sommige projecten zijn keihard geflopt. Ken je deze?

John Carter (2012)

Budget: 250 miljoen dollar

Met de regisseur van WALL-E en Finding Nemo zou je toch denken dat je kansen goed liggen. Andrew Stanton ging dit project aan, een sci-fi verhaal van de schrijver Edgar Rice Burroughs. Een trilogie moest het worden, net als de boeken. Maar helaas.

Ondanks een redelijk openingsweekend (Rusland wilde wel kijken naar John Carter) stond de teller van de film op 200 miljoen dollar verlies. Mensen werden niet warm van de He-Man-achtige figuur gemixt met tempels en marsmannetjes. Tsja. 

The Alamo (2004)

Budget: 107 miljoen dollar

Met de tagline ‘Never forget’ werd deze film de wereld in geslingerd. Maar Disney wil nu niets liever dan dat we de film vergeten. The Battle of Alamo was in 1960 nog een film geweest die zes Oscarnominaties ontving, dus aan het verhaal lag het niet.

Een historische slag in Texas was het uitgangspunt van deze film met onder andere Dennis Quad en Billy Bob Thornton. Kritiek: teveel gebabbel, de film mistte focus en was saai. Voorstanders van de film vinden dat de film teveel ‘bad press’ heeft gekregen. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden.

Mars Needs Moms (2011)

Budget: 150 miljoen dollar

Dit op een boek gebaseerde verhaal gaat over een negenjarig jongetje wiens moeder wordt ontvoerd door marswezentjes. De art direction van de film was eh... bijzonder, en maakte dat niet alleen een deel van het team opstapte, maar dat deze film ook wordt gezien als een van de grootste flops ooit.

Kijk zelf maar. De animatie is een soort rare SIMS-achtige stijl, die eh… een beetje creapy is, eigenlijk. Dit in combinatie met de gebrekkige interesse van het publiek om een sci-fi van Disney te gaan bekijken, was de doodsteek. Van de regisseur werd weinig meer vernomen.

The Lone Ranger (2013)

Budget: 215 miljoen dollar

Deze film leverde 260 miljoen dollar op, maar dan waren er nog de marketingkosten á 150 miljoen… Dus nee, Disney trok de Champoepel niet open. Het was al een niet zo handige keuze in 2013: Johnny Depp casten als matig Engels pratende native American.

De keuze voor Depp was logisch voor Disney. Hij had geknald in Pirates of the Caribbean. Maar het publiek leek een beetje moe van Depp in wéér een excentrieke rol zoals Jack Sparrow. Het was domweg een beetje overkill. Ook deze Disney-film flopte.

Around the World in 80 Days (2004)

Budget: 104 miljoen dollar

Losjes gebaseerd op de beroemde roman van Jules Verne en natuurlijk een klassiek verhaal. ER werd een heel blik komische acteurs open getrokken, van Steve Coogan tot Jackie Chan en Luke Wilson. De film werd slecht ontvangen vanwege de vreemde keuzes die het script maakte. 

Zo lijkt het meer te gaan om raar getimede vechtscènes dan om de reis om de wereld. De humor is ook nogal flauw in deze matige familiefilm. Het leverde Disney een verlies van 70 miljoen dollar op. En hoofdpijn, ongetwijfeld. 

Lees verder