De 5 raarste, leukste en meest excentrieke rollen van acteerlegende Johnny Depp

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 5 raarste, leukste en meest excentrieke rollen van acteerlegende Johnny Depp

De 5 raarste, leukste en meest excentrieke rollen van acteerlegende Johnny Depp

|
|

Laatste update:

Johnny Depp vermaakt ons al 34 jaar met een roedel excentrieke personages. Nu Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald in de bioscopen draait, is het hoog tijd om een paar van zijn pareltjes op een rij te zetten.

5.Edward Scissorhands

We bijten het spits af met Edward Scissorhands; het startschot van Depps larger than life-werk. De rol, prachtig vormgegeven door meesterregisseur Tim Burton, maakte de weg vrij voor Depps andere iconische personages. Scissorhands liet zien dat de acteur fantastisch tot zijn recht komt als hij excentriekelingen speelt. Verrassend is het niet, leuk is het wel.

4. Willy Wonka

Toen er medio 2003 een nieuwe versie werd aangekondigd van Gene Wilder-film Charlie and the Chocolate Factory, zette filmstudio Warner Bros. op z’n zachtst gezegd kwaad bloed. Liefhebbers van Roald Dahls boek moesten niks hebben van een remake, maar Tim Burton bewees prima uit de voeten te kunnen met het bronmateriaal. Ex abrupto werd de film werd een succes en dat was deels te danken aan Depp. Hij bonjourde het stoffige imago van Wonka zonder pardon het raam uit en kwam met een nog apartere chocolademagnaat op de proppen.

3. Gellart Grindelwald

Fantastic Beasts is (als Harry Potter-spin off) allerminst een herhaling van zetten. En bij een kakelverse franchise hoort een dito bad-guy. Johnny vervult de rol van tovenaarsnazi Grindelwald als geen ander. Gellart is door en door Depp en juist dat maakt het personage zo interessant. Zeg eens eerlijk: niemand zit toch te wachten op een Voldemort-kloon?

2.Raoul Duke

Nog zo’n mooi voorbeeld: Raoul Duke. Hunter S. Thompsons alter ego leek Depp op het lijf geschreven. De acteur vertaalde de coke-snuivende capriolen van Duke moeiteloos naar het witte doek in Fear and Loathing in Las Vegas. Het is overigens Depps enige flamboyante rol die niet geschikt is voor kids. Toch zijn de overeenkomsten met de rest van Depps oeuvre allesbehalve dun gezaaid.

1. Jack Sparrow

Depps beroemdste en lucratiefste personage. Met Captain Jack Sparrow werd de acteur opgenomen in de annalen van de filmgeschiedenis. De Pirates of the Caribbean-franchise is inmiddels goed voor een schamele 1,2 miljard dollar. Daar mag Disney Johnny voor bedanken. Zonder hem waren de films nooit zó groot geworden. Des te opmerkelijker dus dat de mediagigant heeft besloten de films te rebooten en Sjonnie D. te vervangen door een ander.

Dishonorable mention: Mortedecai

Mortedecai is… tja, redelijk abominabel. Toch verdient het hoofdpersonage, de gelijknamige kunsthandelaar, een plekje in deze lijst. Want een bijzondere rol is het zeker. Wellicht voor alle verkeerde redenen. Maar toch.

Lees verder