Wie is wie? De grootste griezels uit The Conjuring-universum

Wie is wie? De grootste griezels uit The Conjuring-universum

In de The Conjuring-verhalen strijden Ed en Lorraine Warren tegen de gevaarlijkste geesten uit de hel en omstreken. Dit zijn de belangrijkste creeps!

Valak

Valak is een demoon die bezit neemt van verschillende mensen. Zonder lichaam kan dit bovennatuurlijke monster niet superveel, en daarom wil Valak slachtoffers, verdorie! We zien dit monster in The Nun én in The Conjuring 2.

The Nun vertelt vanaf de middeleeuwen (ongeveer) waar Valak vandaan komt, terwijl The Conjuring draait om de strijd van Ed en Lorraine Warren (Patrick Wilson en Vera Farmiga) tegen deze duivel. Creepy!

Een Roemeense edelman hield zich bezig met allerlei occulte zaakjes, totdat de Katholieke kerk daar een stokje voor stak, en zijn kasteel in een klooster veranderde. Het kwaad was toen al geschied: met zijn rituelen had de edelman een bijzonder krachtig monster uit de hel gelokt.

De geest moordde het klooster uit in The Nun, en de nonnen sloegen de hand aan zichzelf om te voorkomen dat Valak zou ontsnappen. Juist door een onderzoek naar al die dode nonnetjes wist het monster vrij te komen!

Eenmaal vrij blijft Valak mensen terroriseren als non. Daarnaast komt het monster af en toe langs in de vorm van de ‘Crooked Man’. Deze lange, pierige figuur heeft vlijmscherpe ledematen om zijn slachtoffers mee te steken. 

De ‘Crooked Man’ zagen we in The Conjuring 2, maar waar hij/het precies vandaan komt zien we waarschijnlijk later dit jaar, als zijn eigen spin-off in de bioscoop draait. The Nun, waarin het ontstaan van Valak wordt getoond krijgt ook nog een vervolg.

Valak is één van de all-stars in de The Conjuring-films, maar wordt in The Conjuring 2 verslagen door Lorraine Warren, als ze de naam van de demon leert kennen. Zoals de verschillende Conjuring-spin-offs laten zien, zijn we nog lang niet verlost van Valak.  

Annabelle

Deze enge pop werd gemaakt door de ouders van het meisje Annabelle, dat werd aangereden door een auto (Annabelle: Creation). De ouders waren zó verdrietig dat ze een pact sloten met een duivel, die net doet alsof hij Annabelle is. De demon trekt in de pop en wacht geduldig op een lichaam om over te nemen.

De ouders van de echte Annabelle zien zelf ook in dat ze niet zo slim bezig zijn geweest, en houden de bezeten pop achter slot en grendel. Om berouw te tonen beginnen ze óók een opvang voor weeskinderen, want logica werkt in horrorfilms anders dan we gewend zijn.

De demon krijgt uiteindelijk het weesje Janice te pakken, en ze raakt door het monster bezeten. Ze haalt al snel allerlei satanische ongein uit. Ze vindt de pop terug bij de familie Form (Annabelle) en pleegt zelfmoord, zodat de demon terug in de pop kan trekken. 

Wederom wil de geest in de pop een ziel! Hij dreigt de baby van de Forms te vermoorden, maar dan offert Evelyn zich op!  

Annabelle belandt hierna in een winkel(!) en komt viavia in bezit van de paranormaal onderzoekers de Warrens. Ze sluiten de pop op in hun kluis, waar niemand erbij kan. In het aankomende Annabelle Comes Home komt de demonische pop in aanraking met alle bovennatuurlijke zooi die de Warrens in hun kluis hebben liggen… Dat belooft weinig goeds!

De eerste The Conjuring draait om de strijd van de Warrens tegen de geest van een heks die een deal sloot met de duivel. Deze geest staat eigenlijk grotendeels op zichzelf, in tegenstelling tot Valak en Annabelle die elkaar soms zelfs lijken te helpen.

La Llorona

Hetzelfde geldt eigenlijk voor The Curse Of La Llorona. De geest uit de film verdronk haar eigen kinderen toen ze het overspel van haar man ontdekte. In La Llorona haalt de sociaal werkster Anna Tate-Garcia (Linda Cardellini) de kinderen weg bij een hysterische moeder (Patricia Vélasquez). Dit gaat niet helemaal goed, en al snel probeert een geest haar kinderen in het water te duwen!  

In hoeverre we La Llorona nog terug gaan zien in het The Conjuring-universum is nog onbekend. Het werk aan het derde deel van The Conjuring-reeks begint waarschijnlijk dit jaar nog! Zijn de Warrens trouwens ooit in Nederland geweest? Hier hebben we ook genoeg toffe spookverhalen!

Welke griezel vinden jullie het engst?