WIDM 2021: alle hints en theorieën op een rij

Door Robin Heerkens
WIDM Rocky en Renée

Na elke Wie is de Mol?-aflevering stromen sociale media over van de hints en theorieën. Zo'n info-overload kan nogal chaotisch en overweldigend zijn, maar no worries: wij pikken de allerbeste aanwijzingen eruit!

Superguide heeft dit jaar met een eigen Wie is de Mol? poule en de winnaar gaat naar huis met een toffe WIDM-prijs. Doe je ook mee?

Aflevering 1

Beste positie in de fietsopdracht

Een Mol komt natuurlijk het beste tot zijn recht ergens aan het einde van de fietsopdracht. Dan heb je de meeste invloed op het al dan niet correct doorgeven van de info tijdens je fietstocht en als je helemáál achterin zit - looking at you, Florentijn - kun je vrij makkelijk geld wegspelen bij het invullen van de antwoorden.

Praat Rik zijn mond voorbij?

Rik gaat natuurlijk nooit de Mol verklappen, maar zijn woordkeuze na de eerste opdracht geeft wel te denken. "Mede dankzij jullie heeft de Mol vandaag 1.750 euro de pot kunnen houden", zegt onze Mol-maestro tegen de kandidaten die een dealtje met de Mol sloten voor een - zo bleek later - nep-joker. 'Mede dankzij jullie' en dan later 'heeft de Mol' impliceert dat de Mol in het tweede groepje zit met Renée, Rocky en Marije.

En... Rocky, Renée en Marije wilden geen deal met de Mol, maar pakten uiteindelijk alsnog een echte joker in ruil voor hun gevonden geld. Zat de Mol bij deze drie? En wilde ze de andere twee overtuigen om toch echt voor die joker te gaan waardoor er helemaal niets in de pot belandde?

Napoleon Erik

Vergezochte hints; we love it. Twitteraar Marjolijn geeft ons weer zo'n pareltje waarvan we nu denken 'naaaah, no way', maar... moeten we haar later alsnog gelijk geven?

Florentijn en zijn Molletje

Florentijn zette een afbeelding van het strippersonnage Krtek ('Mol' in het Tsjechisch) in zijn Molboekje. Is dit gewoon research of heeft 'ie zijn evenbeeld in het boekje geknald?

De fiets van Florentijn

Nog een dikke hint in de richting van kunstenaar Florentijn. Volgens het Insta-account Mollenjagers zat er op zijn mountainbike een 'M'. En bij de andere kandidaten... niet?! Puur toeval bestaat niet in de wereld van Wie is de Mol? dus eigenlijk weet je vanaf nu op wie je die felbegeerde app-punten moet zetten!

'De Mol wilde...'

Nog zoiets raars: tijdens de fietsopdracht stond op de bordjes steeds 'in eerste instantie wilde *naam kandidaat* niet de Mol zijn', waarbij die 'niet' ook af en toe een 'wel' was. Bij Lakshmi was die formulering opeens heel anders. Nou ja! Waarom?! Wat een verwarring...

Aflevering 2

Links of rechts?

Joshua was in aflevering twee van WIDM opvallend onhandig. Dat begon al tijdens de eerste opdracht toen hij de linker en rechter portofoon door elkaar haalde. Opvallend genoeg vond de zanger tijdens de tweede opdracht een wel héél toepasselijke hint: “Wat is links en wat is rechts?”. Dat kan bijna geen toeval zijn, toch?

Splinter spreidt zijn kansen

Voorafgaand aan de executie hoorden we Splinter aangeven dat hij zijn kansen nog wilde spreiden. Hij besluit tijdens de test in te zetten op maar liefst zeven kandidaten! Het is eigenlijk een klein wonder dat de Chabot-telg nog in het spel zit… Of hoeft hij misschien nooit naar huis?

Renée geeft het vóórbeeld

De titel van de tweede aflevering van dit seizoen was "Voorbeeld". Aangezien we in het verleden wel vaker hebben gezien dat die titels betrekking hebben op de identiteit van de Mol, willen we deze opvallende theorie ook nog even met jullie delen. In de intro zien we Renée namelijk voor een beeld staan! Vergezocht? Je weet het maar nooit in WIDM!

Exit voor Erik

De tweede afvaller in dit seizoen van Wie is de Mol? was Erik. Het is enorm aannemelijk dat Erik tijdens de test niemand minder dan Splinter als hoofdverdachte heeft aangemerkt. Erik was er namelijk heilig van overtuigd dat Splinter hem tijdens de laatste opdracht op een verkeerd bord wees om omver te rijden. En aangezien Erik – die schijnbaar met zijn Molboekje vergroeid was – eruit vloog, is er maar één conclusie mogelijk: Splinter is de Mol niet.

Splinter Chabot WIDM Wie is de Mol? 2021 test

Florentijn kiest voor… geld?

Door Joshua’s gestuntel met de portofoons kreeg Florentijn de uitgelezen kans om een joker te verdienen. Hij koos echter voor het geld! Een behoorlijk aparte keuze, aangezien de meeste kandidaten een moord doen voor jokers. En dat maakt Florentijn natuurlijk enorm verdacht als Mol! In dat geval weet hij namelijk dat er toch geen geld verdiend is in zijn groepje en kan hij zichzelf mooi onverdacht maken door onder het mom van groepsbelang te kiezen voor geld.

Aflevering 3

Moet de Mol noodgedwongen liegen?

We beginnen onze hints en theorieën uit de derde aflevering met een doordenker! Tijdens de eerste opdracht werden de kandidaten gevraagd terug te denken aan hun antwoorden op de test uit de tweede aflevering. Een van de vragen was: “Wie is de Mol?”. Aangezien de Mol het antwoord natuurlijk weet, zou het zomaar kunnen dat hij of zij deze vraag eerlijk beantwoord heeft en daar dus tijdens deze opdracht over moet liegen! Als we deze theorie doorvoeren, wijzen onderstaande antwoorden in de richting van Joshua, Lakshmi en Rocky.

Splinter breekt zijn belofte

In de tweede aflevering beloofde Splinter nog dat hij de groep zou laten denken dat hij Joshua verdenkt. Tijdens de hierboven beschreven eerste opdracht van de derde aflevering blijkt echter dat hij als antwoord op de vraag “Wie is de Mol?” toch een ander antwoord heeft gegeven. Hij vulde in werkelijkheid namelijk de naam van Renée in! Waarom heeft Splinter zijn belofte aan Joshua verbroken? Is hij degene die zoals hierboven beschreven wel móést liegen?

Holy MOLy!

En dan meteen nog maar even een tweede hint die mogelijk in de richting van Splinter wijst. Wanneer de kandidaten het hotel binnengaan, horen we hem “holy MOLy” zeggen. Is dat vergezocht? Nee hoor! Thomas Cammaert werd in zijn seizoen namelijk ook op die uitspraak betrapt. En hij bleek natuurlijk uiteindelijk de Mol te zijn!

De rode draad

De derde aflevering van dit seizoen kreeg de naam “Vanaf hangen" mee. De tweede opdracht in deze aflevering heette “De rode draad”. Tijdens deze opdracht moesten vier kandidaten abseilen. En je raadt het al: zij hingen daarbij aan een rode draad. Zou dat betekenen dat we de Mol tussen Splinter, Joshua, Rocky en Lakshmi moeten zoeken?

Waarom zou je Jokers delen?

Jokers zijn belangrijk én schaars! Het feit dat een kandidaat zijn of haar Jokers deelt, is zodoende behoorlijk verdacht. We kijken naar jou, Marije! Deze kandidate schreeuwde namelijk zo hard mogelijk dat ze haar Jokers ging delen met Lakshmi. Ook Charlotte maakte zich echter verdacht door haar Jokers te delen met Splinter. De enige die verstandig was, was Florentijn… Hoewel uiteindelijk bleek dat zélfs twee Jokers hem niet konden redden.

Marije Knevel WIDM Wie is de Mol? 2021

Aflevering 4

Voor het zeggen

Vóór aflevering vier van start ging, zaten de Mol-experts van TherMOLmeter bovenop Lakshmi en Marije. Als je gisteren gekeken hebt, dan weet je dat Lakshmi het in elk geval niet is!

Dezelfde Instagram-pagina deelt nu een interessante, maar nog niet heel overtuigende stelling. Als je uit de eerste aflevering de eerste letter van Riks openingspraatje neemt, en de tweede voor aflevering 2, dan krijg je vier letters die in de naam van Rocky Hehakaija voorkomen. Aangezien haar achternaam negen letters heeft, zouden die allemaal vertegenwoordigd kunnen worden in een aflevering... Het is... niet onmogelijk, maar áls deze theorie klopt dan nemen we per direct afscheid van dit programma.

Rocky 2

Tegelijkertijd is Rocky wél de eerste kandidaat die we horen praten in deze aflevering, genaamd Voor het Zeggen. Splinter heeft het in deze aflevering óók voor het zeggen: hij mag kiezen welke kandidaten de foto's moeten raden tijdens de tweede opdracht.

Joshua? Joshunee...

Hoewel Joshua extreem teleurgesteld kijkt als er geld wordt opgehaald bij de foto-opdracht, zwemt hij zich in de opdracht erna helemaal scheel! Daarnaast zaten Erik de Zwart én Lakshmi vol op de zanger van Chef'Special, en vlogen ze er allebei uit... Als zij de waarheid spreken kán het Joshua eigenlijk niet zijn!

Charlottes brandende koker

Wie op het einde van de aflevering nog wél even in beeld komt is Charlotte! Terwijl alle kokertjes met geld verzameld lijken te zijn, probeert ze op het laatste moment nog een 'strafkoker' te scoren. Doet ze het bewust? Vertrouwt ze Joshua niet? Het is onbekend, maar we houden Charlotte de komende aflevering weer extra in de gaten!

Kijktips? Luister Bankplakkers!

Aflevering 5

Tot drie tellen

De titel van de vijfde aflevering luidde Tot Drie Tellen. In de tweede opdracht mochten kandidaten bieden op geheime informatie én de kans op een groene vrijstelling. Marije, Rocky en Charlotte boden alledrie €5000,- uit de pot: voor Mol-begrippen een obsceen bedrag.

Dacht de Mol "als twee domoren zoveel bieden, dan valt het niet op als ik meega met dit bedrag"? Of hoefde de Mol alleen maar achterover te leunen terwijl de kandidaten hun eigen pot leegroofden? Het kan allebei, want beide groepjes bestonden uit drie deelnemers!

Saillant is wél dat Renée een trui droeg waarop "5K" léék te staan. Er stond wat anders, maar door Renées jas leek het een extra middelvinger richting de kandidaten... Zou het?

Renée bood zelf 1000 euro op de vrijstelling en info: dat is een aardig bedrag, en meer dan Splinter en Joshua deden. Het zou een slimme manier kunnen zijn om jezelf nét wat minder verdacht te maken.

Aan de andere kant kan de Mol tijdens het spel in de trein meer invloed uitoefenen op het spelverloop, om de winst uit die opdracht zo klein mogelijk te maken. Het zou bijvoorbeeld jammer zijn als de kandidaten vergeten om de timer stop te zetten, zodat het bedrag blijft dalen.

WIDM 2021: alle hints en theorieën op een rij

Oh wacht... Dat is precies wat er gebeurde!

WIDM 2021: alle hints en theorieën op een rij

Charlotte kan niet schilderen

In de eerste opdracht moesten de kandidaten communiceren via schilderijen, en zo boodschappen aan elkaar doorgeven. Dat ging niet al te best, maar Charlotte spande de kroon qua gebrek aan artistiek talent.

WIDM 2021: alle hints en theorieën op een rij

Ze moest een tandarts uitbeelden, en deed er voor de zekerheid nog een tand bij. Die leek eigenlijk vooral op Fido Dido, en Joshua kon zijn lach niet inhouden. Misschien lachte hij te vroeg, want kijk eens hoe Charlotte begint! Dat is duidelijk de letter M!

WIDM 2021: alle hints en theorieën op een rij

Splinter zit daar...

Na zijn uitschakeling meldde Joshua dat "Splinter daar zit omdat ik hier sta." Omdat deze uitspraak afkomstig is van een kandidaat, is het geen echte theorie. Voor de zekerheid laten we er toch even de Hogere Mol-Wiskunde op los. Marije, Rocky en Charlotte konden niet afvallen omdat ze een godsvermogen in de tweede opdracht hadden geboden. Splinter en Joshua zaten op dezelfde verdachte, en Joshua heeft de test waarschijnlijk slechter gemaakt. Renée wordt niet genoemd, en dat impliceert dat zij de Mol is! Als Joshua denkt dat het tussen hem en Splinter ging, dan is dat de enige mogelijkheid.

Aflevering 6

Jij blijft hier

De kandidaten mochten in aflevering zes een busreisje maken. Onderweg kwamen ze tien haltes tegen. In (semi-)goed overleg stapte Marije uit bij halte zeven. Bij die halte stond een bord met de tekst: 'Jij blijft hier'. Wat een korte, abstracte formulering! Zeker wanneer je deze tekst vergelijkt met de lappen tekst bij de andere haltes... Zou het soms een verwijzing zijn naar Rik zijn bekende riedeltje? Volgens hem hoeft de Mol immers nooit naar huis...

Lassowerpen gone wrong

Ook deze theorie wijst in de richting van Marije. Zij wist zich namelijk als enige niet te bevrijden tijdens de opdracht in de gevangenis. Om haar sleutel te pakken te krijgen, moest ze een lasso om een paaltje werpen. Hoe hoog, laag, snel of traag Marije echter ook gooide, het lukt haar niet. Wat echter nog opvallender was, is het feit dat de andere kandidaten het véééééél te druk hadden om Marije te helpen... Of was dat soms haar eigen verdienste? Was ze stiekem bezig hen af te leiden om zo te voorkomen dat ze haar zouden helpen?

Aanwijzing in lood

Met het risico compleet in tunnelvisie te vervallen, bespreken we toch ook nog even een derde aanwijzing die mogelijk naar Marije leidt... Tijdens de executie – die even later toch geen executie bleek te zijn – zagen we een schitterend glas-in-lood-kunstwerk. De afgebeelde vrouw die duidelijk in beeld werd genomen had rood haar... Toeval? Of zou de tunnel ons toch echt naar Marije leiden?

De Mol aast op de pot

Oké, nog eentje dan! Op dit moment is Splinter de penningmeester: hij waakt over de pot. Volgens ons doet ie dat best aardig. Er waren in ieder geval nog geen klachten. Toch besloot Marije gisteren dat zij de penningmeester wilde worden! Heeft ze voorkennis over de aankomende opdrachten? Is daar een voordeel te behalen voor de penningmeester? Volgende week weten we meer!

Aflevering 7

Aanwijzing

De titel van de aflevering was 'Aanwijzing', dus kijkers keken enorm scherp naar wijzende vingers en andere ledematen. Splinter leek zichzelf een paar keer aan te wijzen, en hij stond een paar keer bij een pijl op een grote muurschildering... Het zou kunnen dat hij de Mol is, maar dat zou té doorzichtig zijn, toch? Trouwens: Rocky en Charlotte wezen óók naar zichzelf, zij het iets subtieler.

Mooie naam!

In de tweede opdracht waren de kandidaten op een vervallen industrieterrein, waar ze kisten met woorden moesten verschuiven om zinnen te maken. De voornamen van alle kandidaten stonden op een kist, behalve die van... Splinter. En kijk eens met welke kist hij rondliep!

Het zou natuurlijk toeval kunnen zijn: misschien hebben ze Splinters kist niet gevonden tijdens het spel. Of... zat zijn naam er niet tussen omdat hij de Mol is?

Homole?

Charlotte staat in de mijnopdracht onder een wel héél opvallend bordje!

En waarom veegt Charlotte de hele tijd spul op haar gezicht? Een paar weken geleden zat ze onder de verf, en nu had ze steenkool op haar snoet?

In jullie midden?

Renée is een onopvallende kandidaat: ze doet allemaal wel een beetje mee, maar het lijkt alsof ze het ook allemaal niet snapt. Rik deed tijdens de executie een opvallende uitspraak. "...met in jullie midden een Mol..." Wie zat er op dat moment pontificaal in het midden? Juist: Renée! We gaan nog eens extra op haar letten, maar deze hint zou té simpel zijn, of niet?

Wie is de Mol?-playbackshow

Tijdens de hilarische 'silent disco'-opdracht moesten de kandidaten nummers uitbeelden. Erg grappig, maar ze hadden strikte orders: playbacken is uit den boze. Toch zagen we in elk geval Marije, Charlotte én Renée hun mond meebewegen met de tekst.

Soms is de muziek natuurlijk sterker dan jij, maar van Marije weten we inmiddels dat zíj niet de Mol is

Aflevering 8 

Puzzelen met Splinter en Renée

De eerste opdracht van de achtste aflevering stond in het teken van puzzelen. Of nou ja, beter gezegd: puzzelen met hordes! De oplossing moest namelijk doorgegeven worden tussen de verschillende kandidaten, waarvan er twee in zweefvliegtuigjes in de lucht hingen! Met andere woorden: het kon op allerlei plekken misgaan… En dat gebeurde natuurlijk ook! Gelukkig kunnen we met slim deduceren precies achterhalen welke kandidaten er zelfs achter de schermen nog gemold hebben. Dat blijken Splinter en Renée te zijn geweest. En we weten allemaal wie van die twee nog in het spel is!

In een klap

We blijven nog even bij die eerste opdracht. De titel van de aflevering was namelijk “In een klap”. En dat doet natuurlijk meteen denken aan het spreekwoord: “twee vliegen in één klap slaan”. Het zou kunnen dat de makers hiermee verwijzen naar de twee deelnemers die in het zweefvliegtuig zaten… In dat geval zetten wij onze punten in op Charlotte, die vertoonde gisteren namelijk nog een behoorlijke molstreek!

2000 euro uit de pot

We vonden vooral Charlotte enorm verdacht tijdens de derde opdracht. Daarbij moesten de kandidaten aan een soort Rad van Fortuin draaien, waarmee ze prijzen konden winnen. Zelf konden ze echter niet zien wat ze gedraaid hadden: daarvoor moesten ze vertrouwen op het advies van een medekandidaat. Op een gegeven moment mocht Charlotte draaien. Zij kon zich voor advies wenden tot Splinter. Alhoewel Splinter Charlotte duidelijk niet te veel wilde vertellen, leek zij compleet blind voor werkelijk alle hints! Het eindresultaat was bedroevend: 2000 euro uit de pot… Alhoewel ze daar als Mol natuurlijk alleen maar om kan lachen...

Aflevering 9

Renée en haar 'andere leven'

Tijdens het laatste gesprekje met Rick, net voor de finale-test, geeft Renée aan dat ze al drie weken in een ander leven zit. Bedoelt ze dat WIDM - het spel - een ander leven is of doelt ze stiekem op haar rol als... Mol?

Rocky bij de fietsopdracht

Rocky gedroeg zich nogal verdacht bij de fietsopdracht. Ze is letterlijk de meest atletische kandidaat van de hele groep en 1 kilometer rennen voor 100 euro liet ze aan Charlotte over? Nah, dat is gewoon een Molactie. En deze hint hieronder maakt haar alleen nog maar verdachter: 

Stoere Renée

Renée wilde tijdens de fietsopdracht per se iets stoers doen en dat is natuurlijk haar goed recht. De andere twee gaven haar vol de ruimte om een paar keer een soort survival-parocurtje te pakken waarmee geld verdiend kon worden. Bij de ene baan bleef ze echter met haar handschoenen aan de haak hangen en het duurde en het duurde. De groep besloot de opdracht over te slaan (weg geld). Daarna deed ze nog een poging bij een andere touwladder, maar ook dit lukte niet. Zat ze lekker tijd te rekken?

Deze lijst wordt elke week geüpdatet! Meer weten over de kandidaten? Wij namen een schaamteloze duik in hun privélevens.

Wie is de Mol? is elke zaterdag om 20:30 uur te zien op NPO 1.