Trick or treat: 10 vlijmscherpe feitjes over de Halloween-reeks

Door Redactie
Trick or treat: 10 vlijmscherpe feitjes over de Halloween-reeks

Deze week gaat de langverwachte horrorkraker Halloween in première. Wij gingen op zoek naar de mooiste en mafste feitjes over de slasherserie!

Het iconische masker van moordenaar Michael Myers is weinig meer dan een overgespoten masker van Captain Kirk uit de lokale feestwinkel. Star Trek-acteur William Shatner kon er gelukkig wel om lachen: hij is zelfs een keertje met Halloween de deuren langsgegaan vermomd als Michael Myers!

Samuel Loomis, de psychiater van Michael, wordt gespeeld door Donald Pleasence. Hij was echter niet de eerste keus voor de rol. De aanbieding ging in eerste instantie naar de Britse horrorsterren Peter Cushing (Star Wars) en Christopher Lee (Dracula). Zij bedankten voor de eer, omdat ze het loon te laag te vonden. Lee noemde dat later de grootste fout uit zijn carrière.

Trick or treat: 10 vlijmscherpe feitjes over de Halloween-reeks

Hoewel Halloween zich afspeelt in de herfst, is de film opgenomen in de lente. Om toch het najaarsgevoel op te roepen, had de crew tientallen blaadjes bruin geschilderd. Na iedere buitenscène werden deze weer braaf opgeraapt voor hergebruik.

Halloween kostte iets meer dan 300.000 dollar om te maken, maar leverde uiteindelijk bijna 70 miljoen dollar op. Hierdoor was het ruim twintig jaar lang de meest winstgevende onafhankelijke film ooit gemaakt. In 1999 ging The Blair Witch Project met dit record aan de haal.

Ondanks dat hoofdrolspeelster Jamie Lee Curtis wordt gezien als de eerste echte scream queen, heeft ze naar eigen zeggen een hekel aan horrorfilms.

Trick or treat: 10 vlijmscherpe feitjes over de Halloween-reeks

Regisseur John Carpenter moest extra scènes schieten voor de televisieversie van Halloween, omdat de film te kort was voor reclameonderbrekingen. Onder druk van een deadline (en naar eigen zeggen onder invloed van alcohol), besloot hij om een scène toe te voegen waarin wordt onthuld dat Laurie eigenlijk de zus is van de killer. Carpenter kreeg achteraf enorme spijt van deze wending, omdat het de moorden van Michael minder willekeurig en dus minder eng zou maken.

In het eerste deel kijken de oppaskinderen van babysitter Laurie naar The Thing from Another World, een sciencefictionfilm over een onderzoeksbasis op Antarctica die wordt aangevallen door een buitenaards wezen. Vier jaar later zou regisseur John Carpenter een briljante remake maken van deze klassieker.

Halloween III: Season of the Witch is een buitenbeentje in de reeks, omdat Michael Myers helemaal niet voorkomt in dit vervolg. Toch is dit niet helemaal waar. De gemaskerde moordenaar is namelijk even te zien in een scène waar op de achtergrond een televisie aanstaat die de trailer van het eerste deel vertoont.

Trick or treat: 10 vlijmscherpe feitjes over de Halloween-reeks

Tegen de tijd dat Halloween: The Curse of Michael Myers verscheen, had de serie al aardig wat van zijn glans verloren. Toch is het zesde deel niet helemaal verloren moeite geweest: het was namelijk de eerste grote rol van Paul Rudd (Ant-Man)!

Trick or treat: 10 vlijmscherpe feitjes over de Halloween-reeks

In de nieuwste Halloween-film kruipt James Jude Courtney in de overall van Michael Myers. Het moorden is hem niet helemaal vreemd, want hij deelde jarenlang een appartement met een huurmoordenaar van de maffia die net uit de gevangenis kwam. Van zijn roomie kreeg hij tips hoe je mensen het efficiëntst kunt omleggen. Dit professionele advies kwam goed van pas in zijn rol van de meedogenloze moordenaar Michael!