Een lijst met verboden videoclips? Dan mag Madonna niet ontbreken!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Een lijst met verboden videoclips? Dan mag Madonna niet ontbreken!

Taboe! 6 verboden videoclips die we niet mochten zien

|
|

Laatste update:

Tegenwoordig bekijk je videoclips op Youtube, maar vroeger was je overgeleverd aan de grillen van MTV, TMF en The Box. Sommige clips zagen we zelfs helemaal nooit, omdat de muziekzenders weigerden ze te vertonen!

Van sommige clips in dit rijtje worden we inderdaad niet echt vrolijk, maar er staan er ook een paar tussen waarvan we denken ‘écht, jongens?'. Vooral in de jaren 80 was de ‘muziekrevolutie’ van MTV nogal preuts… Sommige video’s zijn inderdaad nogal bizar, maar van anderen is het achteraf bizar dat ze verboden zijn!

Smack My Bitch Up

Prodigy

Fat Of The Land was één van de platen waar we in de jaren 90 halsreikend naar uitkeken. Na singles als Firestarter en Breathe waren de verwachtingen ontzettend hooggespannen. En toen verscheen... Smack My Bitch Up!

In deze clip volgen we een enthousiaste feestvierder die zuipt, snuift, onder invloed iemand aanrijdt, vrouwen betast, de boel onderkotst, vechtpartijen uitlokt en naar bed gaat met een stripper.

Surprise! Het was een vrouw die als een beest tekeerging! Prodigy had het nummer al klaar toen ze besefte dat niemand dit ging draaien op de radio. Daarom lieten ze er een clip bij maken die niemand wilde laten zien!

Echt verboden werd hij trouwens niet: nadat de ergste elementen uit de clip geknipt waren mocht hij ’s avonds laat worden uitgezonden, in de praktijk meestal na middernacht.

Body Language

Queen

Queen’s Body Language toonde een soort badhuis waarin blote mannen en vrouwen lieten zien wat ze in huis hadden. Met name door de glimmende mannelijke onderdelen werd de clip als ‘homo-erotisch’ beoordeeld, en niet door MTV getoond. Body Language heeft zelfs de dubieuze eer van de ‘eerste clip die ooit door MTV verboden werd’. Misschien horen we ooit hele verhaal in de sequel op Bohemian Rhapsody (ja, die komt er misschien echt).

Happiness In Slavery

Nine Inch Nails

Trent Reznor is wel gewend om controversiële clips te maken. De ‘industrial’-held hoor je tegenwoordig op heel veel filmsoundtracks, maar voor Nine Inch Nails liet hij ook de meest absurde clips maken vol geweld, naakt en walgelijke attributen.

De meest bizarre is waarschijnlijk die van Happiness In Slavery; dit is ook de enige die door MTV consequent geweigerd werd. Een man stapt in een soort SM-machine en wordt steeds heftiger aangepakt. Uiteindelijk gaat hij helemaal door een soort gehaktmolen en wordt zijn lichaam gebruikt om een moestuintje te bemesten. 'Ja, dat is allemaal heel interessant', vonden ze bij MTV, 'maar dat gaan we dus mooi even niet doen.'

Deze beruchte clip van Nine Inch Nails is enger en gestoorder dan de meeste horrorfilms!

If I Could Turn Back Time

Cher

Na deze verschrikking vraag je je misschien af wát er nog allemaal gaat komen? Nou, de blote benen van Cher, bijvoorbeeld!

Helemaal verboden werd If I Could Turn Back Time (1989) van Cher niet, maar hij werd alleen maar ’s avonds uitgezonden. Als je kijkt naar Cher’s sexy outfit, dan begrijp je meteen waarom, toch?

Toch?

Justify My Love

Madonna

Madonna had goed gekeken naar de LGBT-community en fetish-scene toen ze de video voor Justify My Love liet maken. De Netflix-serie Pose gaat zelfs over deze plotselinge doorbraak naar de mainstream. Madonna vrijt een beetje met een kerel, terwijl een groepje cross-dressers toekijkt, en vrouwen elkaar bepotelen.

MTV moest er natuurlijk weer niets van hebben, en weigerde de clip te laten zien. Nu is Madonna niet op haar achterhoofd gevallen, en besloot ze Justify My Love daarom maar op videoband uit te brengen. Het nummer bereikte alsnog nummer 2 in de hitnotering, door de vele verkochte exemplaren.

Naar aanleiding van het verbod op Justify My Love vroeg Madonna zich in interviews af waarom gewelddadige films bon ton zijn, maar erotiek in het verdomhoekje zat. De hele situatie droeg veel bij aan het beeld van Madonna als feministisch symbool én gay-icoon. Haar optreden op het Songfestival vorig jaar was wederom erg gewaagd (en vals).

Sex Dwarf

Soft Cell

Iedereen kent Tainted Love van Soft Cell; één van de radiovriendelijkste nummer van het synthpopduo. Het duo maakte muziek over het decadente nachtleven in Londen en ging daar behoorlijk ver in.

Om maar eens een goed voorbeeld te noemen: het nummer Sex Dwarf, waarin Marc Almond de erotische capaciteiten van ‘kleine mensen’ bezingt. Voor de clip verzamelde hij een club sekswerkers die met kettingzagen stonden te zwaaien, en stond hij zijn liedje te zingen in een lederen string, temidden van hopen rauw vlees.

De clip werd geschoten in 1981, en stante pede verboden op de Britse televisie. Op Youtube zijn er alleen maar kopieën te vinden van erbarmelijke kwaliteit. Marc Almond vindt het bijna 40 jaar later nog steeds hilarisch dat Sex Dwarf een soort legendarische status heeft. Dat er alleen hele blurry versies van online staan maken het volgens de zangers nog nét een beetje ordinairder.

Lees verder