Dit zijn de 10 beste muziekvideo's aller tijden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dit zijn de 10 beste muziekvideo's aller tijden

Dit zijn de 10 beste muziekvideo's aller tijden

|
|

Laatste update:

Seks, geweld, horror en veel bloed: een coole clip is een mooi uithangbord voor een nieuwe single. Er zijn een hele hoop bijzondere (maar controversiële) muziekvideo's gemaakt. Wij verzamelen een mooi lijstje van 10 stuks.

1. Met stip

Helemaal bovenaan staat Thriller, de beroemdste clip van Michael Jackson uit 1982 (yep, alweer 36 jaar oud). De muziekvideo met dansende zombies duurt maar liefst veertien minuten en wordt eigenlijk door elk respecterend muziekblad de beste clip ever genoemd. Eigenlijk is het niet echt een clip, maar meer een mini-film. Are you scared yet?

2. Queen of Pop

Ook Madonna kan natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Ook zij heeft veel parels op haar naam staan, maar Vogue (de clip in het zwart-wit) krijgt toch echt een hoop sterren. Het is één van haar grootste hits ooit. De video werd geregisseerd door David Fincher (bekend van onder meer Seven, The Game en Zodiac) en duurt zo'n vijf minuten. Stiekem ook een korte film eigenlijk. 

3. November Rain

In de jaren negentig werd het nummer November Rain (uitgebracht in 1992) van de band Guns N' Roses grijs gedraaid op de radio. De bijbehorende clip (met maar liefst drie gitaarsolo's van leadgitarist Slash in z'n blote bast) was de eerste die maar liefst een biljoen (!!!) keer bekeken werd. Een enorme hit dus, mag ook wel voor dat geld. Kosten van de video: anderhalf miljoen euro. Katsjing!

4. Legendarische rapper

Hij leeft inmiddels niet meer, maar man man wat heeft rapper Tupac Shakur (2Pac) een toffe muziek gemaakt. De clip die door fans al beste ooit wordt beschouwd: California Love, waarin 2Pac met Dr. Dre door de woestijn scheurt. De video kwam in 1995 uit, net nadat 2Pac de gevangenis verliet. Het was zijn comebacksingle die meteen een enorme hit werd. 

5. Take On Me

Voor de nummer vijf maken we een reis naar Noorwegen, waar de beroemde band A-Ha vandaan komt. En wie A-Ha zegt, denkt aan Take On Me. De zwarte-witte strip waarin beelden tot leven komen was een knap staaltje videokunst in 1995. Alles werd indertijd met de hand getekend. 

6. Een keiharde

Op de zesde plek staat een behoorlijk hard nummer, namelijk Firestarter van de Prodigy. Ook dit wordt beschouwd als een goeie (door sommige critici zelfs beestachtig goed) clip. Een nummer met een dwingende dansbeat waarin we zanger Keith Flint als 'twisted' Firestarter zien. De video kwam uit in 1996 en werd toen-ie voor het eerst uitgezonden werd op de BBC beschouwd als een 'duivelse' clip. Kijkers waren in shock.

7. Nog meer Michael

Michael Jackson komt nogmaals voor in de lijst. Niet zo gek ook, want 'hallo' we hebben het hier wel over the King of Pop. Deze keer komen we Beat It (uit 1983) tegen, ook een nummer dat de geschiedenisboeken ingaat als één van de beste van Michael ooit. In Beat It breken verschillende vechtpartijen uit. Nadat de politie heeft ingegrepen, wordt besloten om de clip met acteurs op te nemen.

8. Freedom

Ook George Michael verdient een plek in de lijst. En wel met de clip die hoort bij het numme Freedom. Ook deze clip werd geregisseerd door David Fincher, net als Vogue van Madonna. George weigerde zelf in de video te verschijnen, omdat hij een conflict had met Sony. En daarom werd er een 'blik' topmodellen 'opengetrokken':  zo komen onder meer Naomi Campbell, Linda Evangelista en Christy Turlington voorbij.

9. The Police

Een 'gouwe ouwe' van The Police: Every Breath You Take. Sting schrijft het nummer wanneer hij in scheiding ligt met zijn eerste vrouw, actrice Frances Tomelty. De clip is grotendeels afgekeken van de korte muziekfilm Jammin' The Blues uit 1944 en de videoclip van de Tom Petty-single 'A Woman In Love (It's Not Me). Toch wordt de clip beschouwd als bijzonder goed.

10. Dansende vloer

Last but not least: Jamiroquai met Virtual Insanity (1997). De beroemde clip waarin de vloeren bewegen als Jamiroquai zingt. De muziekvideo sleepte tien nominaties voor de MTV Video Music Awards in de wacht en won er uiteindelijk vier (inclusief beste muziekvideo van het jaar 1997).

Lees verder