Sean Bean 60! De beste sterfgevallen van de Stervende Zwaan

Sean Bean 60! De beste sterfgevallen van de Stervende Zwaan

Sean Bean wordt vandaag 60 jaar! De acteur staat erom bekend dat hij het loodje legt op het scherm. Dit zijn zijn beste sterfgevallen!

Sommige acteurs zijn gespecialiseerd in bepaalde rollen. Dwayne Johnson speelt per definitie een stoere spierbundel, Jack Black een grappige sukkelaar en Samuel L. Jackson een rauwe dude met een grote bek. En Sean Bean… Sean Bean speelt een dude die sterft. Er is geen ontkomen aan! Procentueel sterft Sean Bean het meest van iedereen. Dit zijn een paar dodelijke hoogtepunten van de man.

Goldeneye

Als sterven een kunst is, dan is Sean Bean een soort Rembrandt. In de Bond-film Goldeneye speelt hij de dubbelspion 006 die zijn eigen dood in scène zet om 007 te misleiden. Dit lukt waarschijnlijk alleen maar omdat het om een zwakkere incarnatie van Bond gaat.

Om duidelijk te maken dat Sean Bean aan het einde van Goldeneye écht overleden is, neemt men zijn echte sterfscène bijzonder serieus. Hij valt niet alleen een meter of 80 van een satellietschotelantenneontvanger; dat hele ding vliegt vervolgens óók nog in de hens én dondert midden in zijn smoel. Dat klinkt grof, maar we kunnen niet om de hete brei heendraaien... Het hele ding: er vól op!

Als 006 nu nog niet dood is, dan kunnen we hem net zo goed uitroepen tot Onsterfelijke Keizer Van De Wereld.

Patriot Games

In (iets) mindere mate geldt dit voor IRA-lid Sean Miller. Hij probeert Jack Ryan (Harrison Ford) te vermoorden, omdat die zijn broer uitschakelde, maar dat is natuurlijk altijd een slecht idee! Sean Bean wordt verteerd door wraak en doodt zelfs zijn IRA-kameraden (scheelt Harrison Ford weer werk!)

Hij krijgt zijn verdiende loon als hij wordt gespietst op een anker én de boot waarop hij doodbloedt ook nog even ontploft!

Game Of Thrones

Als de assistent van de koning sterft, wordt Ned Stark benoemd als nieuwe ‘Hand van de Koning’. Hij ontdekt echter dat koningin Cersei’s kinderen helemaal niet van de koning zijn, en dat er ergens nog een échte troonopvolger rondloopt. Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar zó begon Game Of Thrones acht jaar geleden.

Cersei weet genoeg mensen om te kopen om Ned zélf de schuld te geven als koning Robert overlijdt; daarnaast beschuldigt ze hem ervan dat hij de kersverse koning Joffrey wil vermoorden.

Om zijn leven te redden geeft hij toe dat híj de kwade genius is, zodat de jongere Starks in elk geval nog een vader hebben. Koning Joffrey, die per definitie slechte keuzes maakt in Game Of Thrones, gooit de deal helemaal overhoop.

De executie van Ned Stark is het einde van het eerste seizoen Game Of Thrones. Naar aanleiding van zijn dood vliegen de Starks en Lannisters elkaar pas écht in de haren. Inmiddels nadert het verhaal bijna de ontknoping.

The Fellowship Of The Ring

Boromir wil niets liever dan de machtige One Ring gebruiken om Sauron te vernietigen. Als eerste raakt hij ‘in de ban van de ring’! Hij probeert de ring van Frodo af te pakken, en lijkt daarmee erg egoïstisch. Pas in The Two Towers ontdekken we hoe groot de druk op Boromirs schouders is, door de ogen van zijn jongere broer Faramir (David Wenham).

Boromir revancheert zich als Frodo wordt aangevallen door een leger orcs. Hij probeert tijd te winnen door hele volksstammen van de vieze beesten aan stukken te hakken, maar wordt uiteindelijk overmeesterd door de gevaarlijk Uruk-hai. 

Gelukkig kan hij nog net aan Aragorn vertellen wat er met de halflingen gebeurd is.

The Field

De vader van Sean Bean wil dat hij op koeien let, op een bijna waardeloos stukje land. Sean doet dit een tijdje, maar vertrekt eigenlijk liever met een mooie zigeunerin de wijde wereld in. En wie kan hem dat kwalijk nemen? Zijn vader!  Door omstandigheden wordt hij helemaal gek, en drijft hij zijn vee van een klif af…

Alleen… Sean Bean zat daar! Het resultaat is Sean’s dodelijke, absurdistische apotheose. Zien is geloven!

Naast de bizarre beelden van de vliegende boerderijdieren, is de scène hartverscheurend, als Richard Harris de golven tegen probeert te houden die zijn zoon overspoelen...