Kan Amazon’s Lord Of The Rings-serie van 1 miljard een succes worden?

Kan Amazon’s Lord Of The Rings-serie van 1 miljard een succes worden?

Eén miljard dollar steekt Amazon in een nieuwe serie over Lord Of The Rings! Dat kán toch haast niet goed gaan?

Hoewel we zeker niet anti zijn, en het een gewaagde move vinden van Amazon, worden we toch een beetje zenuwachtig van de plannen… Zoals Boromir al zei:

Alweer hobbits?

Om even met deur in huis te vallen: de laatste The Lord Of The Rings-film stamt uit 2003, en we kennen de gebeurtenissen uit die trilogie van voor naar achteren én weer terug. De laatste The Hobbit-film is zelfs nog geen vier jaar oud! Het is niet alsof ze in die jaren zó verouderd zijn dat ze nu op je lachspieren werken, verre van!

Bij elkaar opgeteld duurt de LOTR-trilogie ongeveer elf uur, als je de extended versions kijkt. Dat is al bijna net zo lang als een televisieseizoen! Wat voegt een serie dan toe? Alles na deze trilogie (17 Oscars!) kan toch alleen maar tegenvallen? Kuch, The Hobbit.

Een LOTR-serie met meerdere seizoenen kan natuurlijk dieper ingaan op de achtergronden van de ‘War Of The Ring’, maar de films waren juist zo goed omdat het de hoogtepunten laat zien uit een boek van ongeveer 1200 pagina’s. Tolkiens zoon Christopher vond dit trouwens erg jammer: hij vond dat het levenswerk van zijn vader ‘gereduceerd werd tot een actiefilm’.

Best of the best

Hij heeft niet helemaal ongelijk, maar de makers wisten barstensgoed wat ze deden. De boeken van Tolkien zijn spannend, maar bevatten ook veel… achtergrondinformatie die alleen voor superfans interessant zijn. Leuk, zo’n recept voor dwergenbier, de nuances van elvengrammatica óf gedichten in verzonnen talen, maar die leveren geen spannende serie of films op. Tijdens de dansscène in The Hobbit begonnen we spontaan bloed op te hoesten.

De The Hobbit-trilogie heeft een paar van dit soort scènes vanwege een ander probleem: het verhaal van Bilbo Baggins en zijn vrolijke club dwergen is eigenlijk véél te kort voor drie films. Als serie zou dit verhaal trouwens wél kunnen werken, mits er zeer losjes omgesprongen wordt met het bronmateriaal. Maar: is het veranderen van bestaande Tolkien-verhalen wel acceptabel voor de vele fans?

Waarschijnlijk niet, dus probeert Amazon volgens de geruchten ‘onbekende verhalen’ te vertellen, met ‘bekende personages’.

We must go deeper!

Er wordt gefluisterd dat Amazon zich ook zal richten op de wat minder bekende boeken over Midden-Aarde, zoals de Silmarillion. Als je een miljard uittrekt voor een serie, dan wil je ook alle mogelijkheden verkennen, toch?

De Silmarillion is eigenlijk het raamwerk voor de wereld waarin Lord Of The Rings en The Hobbit zich afspelen. Het boek vertelt de geschiedenis van zo’n beetje alle volkeren, continenten en legendes uit Midden-Aarde.

Er staan ontzettend veel spannende verhalen, stoere helden en boze schurken in deze boeken, die op zich al geschikt zouden zijn voor een serie. Deze verhalen zijn niet echt bekend bij het grote publiek, dus moeten het waarschijnlijk meer van het ‘LOTR’-stempel hebben.

Yung Aragorn

De sterkste geruchten gaan momenteel over een ‘prequel’-serie op de The Lord Of The Rings-films. De serie, waarvan al vijf seizoen gepland worden, zou gaan over de jongere jaren van... Aragorn!

‘Stapper’ zou hierin veel avonturen beleven en rondhangen met personages als Gandalf, Arwen en Elrond. Of alle acteurs (Viggo Mortensen, Ian McKellen, Liv Tyler en Hugo Weaving) mee willen werken is trouwens nog onduidelijk.

Hoewel zo’n serie erg gaaf zou kunnen zijn, is Aragorn maar één van de helden uit de boeken. Uiteindelijk draait het vooral om de vriendschap tussen de leden van The Fellowship, en die tussen Frodo en Sam in het bijzonder. Wij vinden Aragorn net zo cool als de eerste de beste, maar zou jij er een miljard op zijn succes durven zetten?

De serie zou na een aantal seizoenen eindigen als Aragorn in de herberg The Prancing Pony een stel Hobbits ontmoet, oftewel het begin van The Fellowship Of The Ring.

Amazon heeft een bijzonder moeilijke taak voor zich. We hopen natuurlijk dat de serie ‘de nieuwe Game Of Thrones’ wordt die het bedrijf zo graag wil hebben, maar we hebben er zo onze bedenkingen bij. Toch is het bewonderenswaardig dat ze dit project überhaupt zijn begonnen.

De streamingservice zal héél veel extra abonnees moeten trekken om de serie terug te verdienen (als dat al lukt), maar heeft genoeg geld om een eventueel verlies te nemen. Populairder worden dan Netflix, Hulu, en het aankomende Disney Play mag wat kosten! Men verwacht dat de The Lord Of The Rings-serie eind 2020, begin 2021 te zien is op Amazon.