Ranking: de 10 beste afleveringen van The Walking Dead ooit

Door Robin Heerkens
Negan en Daryl in The Walking Dead seizoen 10

We kijken terug op de 10 allerbeste afleveringen uit de geschiedenis van iedereens favoriete zombieshow: The Walking Dead! Van oude klassiekers tot nieuwe pareltjes; ze zitten er allemaal in.

10. No Sanctuary

Seizoen 5, aflevering 1

Carol zette zichzelf in No Sanctuary even op standje Mad Queen en ging he-le-maal los op die enge kannibalen van Terminus. Ze bevrijdde onze helden uit hun benarde situatie en zorgde voor een tranentrekkende reünie tussen Rick, Carl en baby Judith én natuurlijk tussen zichzelf en Daryl. Op en top TWD.

9. Pretty Much Dead Already

Seizoen 2, aflevering 7

Deze aflevering is alleen al het terugkijken waard door Carol. Niet alleen is dit de aflevering waarin haar dochtertje Sophia dood blijkt, óók zien we haar als walker. Hartverscheurend! Dit zien wij als het begin van Carols keerpunt; vanaf toen was ze nóóit meer hetzelfde. Mede hierdoor veranderde ze in de badass killer die ze tegenwoordig is!

8. Killer Within

Seizoen 3, aflevering 4

We zouden The Prison haast vergeten. In de loop der jaren reisde de TWD-crew van hot naar her. Toch is Killer Within wat ons betreft de beste aflevering binnen de muren van deze gevangenis. De emotionele klapper – Lori dood, Judith geboren – zijn we nog steeds niet helemaal te boven. Arme Carl…

7. A Certain Doom

Seizoen 1-, aflevering 16

De finale van seizoen 10B - er komt ook nog een deel 'C' - deed ons sidderen. Het gaf kijkers alles wat ze nodig hebben in een finale. De afrekening met een van de laatst overgebleven bad guys (Beta), de terugkeer van een iconisch personage (Maggie) én Carol en Lydia hadden een hartverscheurend mooi momentje samen. Vanaf dit moment was de Whisperer-war eindelijk over!

6. The Day Will Come When You Won’t Be

Seizoen 7, aflevering 1

Negans dubbele homerun met zijn honkbalknuppel Lucille voelde ook voor ons als een mokerslag. Eén dode. Dat was de deal, toch? Nou – vergeet het maar! The Walking Dead liet de comics links liggen en vermoordde niet één groot personage (Abraham), maar twee! We vergeten Glenns gepopte ogen nooit meer. Ook Ricks hallucinaties richting totale afgang en verbijstering achtervolgen ons nog altijd.

5. Here’s Not Here

Seizoen 6, aflevering 4

Hoe transformeerde Morgan van een doorgedraaide killer (seizoen 3) naar een geduldige pacifist met een vechtstok? Het indrukwekkende Here’s Not Here focust zich alléén op Morgan en zijn mentor Eastman. Die laatste vangt de psychotische Morgan op, brengt hem wijze levenslessen bij en offert zich op voor de verbeterde versie van het personage dat nu meespeelt in Fear The Walking Dead.

4. The Calm Before

Seizoen 9, aflevering 15

Een schokkend bloedbad, meer kunnen we er niet van maken. Wát een einde zeg. The Whisperers bakenen in The Calm Before hun territorium af. En hoe! 10 hoofden op een stok later en de wereld ziet er opeens een stuk grimmiger uit. Deze aflevering deed ons The Governor en Negan voor heel even vergeten – en dat is knap!

3. The Grove

Seizoen 4, aflevering 14

Carol en Tyreese waren samen met baby Judith, Lizzie en Mika op zoek naar de rest van de groep. Onderweg komen ze erachter dat Lizzie hartstikke psycho is en zombies als maatjes ziet. Om dat te bewijzen, vermoordt ze zelfs haar eigen zusje Mika. Carol ziet maar één optie: Lizzie uit de weg ruimen (plus: Tyreese eindelijk de waarheid vertellen over zijn overleden vriendin).“Just look at the flowers!”

2. What Comes After

Seizoen 9, aflevering 5

De dag die je wist dat zou komen. Het grote afscheid van Rick. Hoewel we toen met enige verbazing zaten te kijken (Rick ging namelijk tóch niet dood en krijgt een eigen filmreeks) zien we de aflevering nu toch anders. We kregen door de toffe cameo’s van Shane, Sasha en Hershel lekker lang de tijd om Rick uit te zwaaien. En dat einde? Geniaal! Een time-jump van 6 jaar, Judith die opeens een kleine badass is; een droomstart voor het nieuwe, Rick-loze TWD.

1. Days Gone Bye

Seizoen 1, aflevering 1

Waar het allemaal begon. Een heerlijke trip down memory lane, mocht je van plan zijn om de hele serie te rewatchen. Geen enkele andere serie zet zijn sfeer en wereld in de pilot zó goed neer als The Walking Dead al die jaren geleden deed. Days Gone Bye staat nog altijd als een huis en behoort absoluut tot het beste wat de serie te bieden heeft.