Stephen Kings It is een horror classic in boek- en filmvorm! Dit zijn de grootste verschillen tussen de versies

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Stephen Kings It is een horror classic in boek- en filmvorm! Dit zijn de grootste verschillen tussen de versies

It: 6 grote verschillen tussen het boek en de films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Stephen Kings It is een driedubbele klassieker! Het boek is een meesterwerk; de film/miniserie uit de jaren 90 bezorgt ons nog steeds rillingen en de nieuwste films zijn óók niet mals. Toch verschillende films op een paar belangrijke punten van het boek!

Het verhaal van It beslaat een periode van tientallen jaren en haalt met gemak de 1000 pagina’s. De It-films zijn weliswaar aan de lange kant, maar niet lang genoeg om alles uit Stephen Kings bestseller te gebruiken.

Om tijd te besparen zijn er een paar belangrijke punten veranderd, en sommige passages uit het boek zijn ook bijzonder ongeschikt om te verfilmen. Magische reuzenschildpadden? Kinderen die een orgie houden in een riool? Nee, dank u!

1 - De structuur

De It-films zijn redelijk rechttoe-rechtaan, althans op het gebied van tijd. Chapter One vertelt over de strijd tussen de jonge Loser’s Club en It, en Chapter Two pakt de draad ongeveer dertig jaar later weer op. In het boek worden deze twee periodes constant afgewisseld, door middel van flashbacks.

De films plaatsen de gebeurtenissen in (min of meer) chronologische volgorde, en is daardoor misschien wel béter dan het boek. In het boek wordt bijvoorbeeld al snel duidelijk dat één van de leden van de Loser’s Club zelfmoord pleegde, terwijl dit in de film véél schokkender is omdat je ‘m daarvoor alleen als kind zag.

In de boeken houdt Mike een soort archief bij van alle misselijke streken die Pennywise in Derry heeft veroorzaakt (branden, schietpartijen, moorden, enz.), sommigen al heel lang geleden. In de film wordt al heel snel duidelijk wat voor vreselijk monster It is, dus dat is niet echt nodig.

2 - Stoelendans

Bill’s broertje Georgie valt in It vlug ten prooi aan Pennywise de rioolclown. Zijn lichaam wordt echter nooit gevonden en niemand weet wat er precies gebeurd is. In het boek wordt Georgie wél gevonden (minus een arm) en zegt een buurman dat hij het ventje zag rondhangen bij een rioolput. In de films weet Bill niet eens zeker dat zijn broertje dood is, waar Pennywise dankbaar gebruik van maakt met enge spookverschijningen.

In het boek ligt Mike tijdens de allerlaatste confrontatie met It trouwens in het ziekenhuis, omdat hij ernstig verwond is door Pennywise’s onwillige handlanger Henry Bowers. In plaats van Mike zijn de echtgenoten van Beverly (Tom) en Bill (Audra) aanwezig met hen loopt het trouwens niet best af! Tom valt meteen dood neer als hij It ziet, en Audra raakt helemaal in de war. Bill redt zijn vrouw uiteindelijk met de… magie van zijn fiets. Tja, we vonden de film óók heel leuk zonder magische tweewielers.

3 - De magische schildpad

In het boek It is een belangrijke rol weggelegd voor Maturin; een interdimensioneel wezen dat er uitziet als een gigantische schildpad. Echt! Maturin beschouwt It als een soort vervelend broertje en geeft de kids in Derry wijze raad om het monster te verslaan.

Dit soort vreemde wezens spelen vaker een rol in Kings werk, bijvoorbeeld in de Dark Tower-reeks, en vormen een soort cement tussen de verschillende verhalen. Het is begrijpelijk dat deze schildpad in de films niet te zien is: er is beperkte tijd en die kun je beter gebruiken dan ineens met een pratende schildpad te komen. In It zitten echter wel een paar easter eggs voor King-fans, zoals de LEGO-schildpad van Georgie.

In de boeken vertelt Maturin de kids hoe ze It kunnen vernietigen: met het ‘ritueel van Chüd’. In de film droomt Mike hoe ze dit moeten doen tijdens een oud indianenritueel. In de films mislukt deze strategie meteen, terwijl het in het boek wél werkt! Het ritueel is trouwens vrij bizar: ze moeten Pennywise in zijn tong bijten en hem daarna aan het lachen maken. Nou, heb je nog meer tips, rare space-turtle?

4 - Pennywise is net even wat anders

It leeft van de angst van kinderen en transformeert daarom vaak in figuren waar mensen het allerbangst voor zijn. In het boek verandert het monster bijvoorbeeld in een mummie, het monster uit de Black Lagoon en een weerwolf, omdat die in jaren 50 erg populair waren. De nieuwste films spelen in de jaren 80, en It heeft zijn vermommingen flink aangepast.

In plaats van filmmonsters gebruikt It de vorm van een slachtoffer van een explosie; clownsattributen; een eng schilderij én die van verschillende overleden familieleden.

In de films lijkt Richie (Bill Hader) sterke romantische gevoelens voor zijn vriend Eddie (James Ransone) te hebben. Pennywise dreigt zelfs ‘zijn geheimpje’ door te vertellen. In de boeken wordt niet gerept over Richies seksualiteit. Pennywise de clown maakt hem daar voornamelijk bang met oogballen. Ook best eng, maar dat Pennywise ieders persoonlijke geheimen weet maakt hem nóg wat verontrustender.

5 - De groepsseks

Ja, waar moeten we beginnen? In het boek van Stephen King vechten de jonge leden van de ‘Loser’s Club’ tegen It in de riolen van Derry. Na de gruwelen staan de neuzen van de kids niet meer dezelfde kant op, en ze dwalen onder de stad op zoek naar een uitgang. In de films wordt dit snel opgelost, maar in het boek biedt een soort seksritueel uitkomst.

"In de volgende scène doen we... WAT!?"

Beverly en de jongens houden een soort gangbang, waarna hun onderlinge band nóg sterker is dan voorheen. Door deze verbondenheid weten ze uiteindelijk de uitgang te vinden. Deze scène vinden we gelukkig in geen enkele filmbewerking van It terug. Stephen King weet zelf ook niet meer dat hij deze bizarre gang van zaken verzonnen had, want toen hij aan It werkte kwam de cocaïne zo’n beetje uit zijn oren.

6 - Happy end?

De inwoners van Derry hebben heel veel moeite om ook maar iets over It te onthouden: zo groot is de invloed van het beest op de stad. In de films houdt dit op zodra It het loodje legt: iedereen onthoudt alles en de Loser’s Club zijn voor altijd de beste vrienden. Het boek doet daar een stuk geheimzinniger over: er wordt gehint dat de vrienden hun strijd tegen het monster weer vergeten en ieder hun eigen weg gaan. Bitterzoet, want naast het verschrikkelijke monster vergeten de vrienden elkáár ook!

In de film pleegt jeugdvriend Stan zelfmoord, omdat hij té bang is om It weer te confronteren. Dat is niet alleen gevaarlijk voor hem, maar hij is vooral bang om een zwakke schakel te zijn in de vriendengroep. Omdat hij vreest dat anderen zullen sterven door zijn zwakte, houdt hij de eer aan zichzelf.

In de film ontvangen alle leden van de Loser’s Club een brief van Stan waarin hij dat uitlegt… In het boek helemaal niet! De reden voor zijn zelfmoord komt niemand ooit te weten. Oh ja, en áls ze het wisten zouden ze het toch weer snel vergeten. Wat treurig!

It

De boeken en de films verschillen dus op een paar belangrijke punten, maar het is duidelijk waarom deze keuzes gemaakt zijn. De films zijn een stuk gestroomlijnder en laten de... raarste onderdelen achterwege. 'Het boek was beter' gaat in het geval van It zeker niet zomaar op! Deze films van 'the master of horror' zijn trouwens nog in de maak. In tegenstelling tot het boek, krijgt de It-filmsreeks waarschijnlijk een derde deel! Dit nieuwe verhaal is dan niet rechtstreeks gebaseerd op de boeken van King, maar duikt nog een stuk verder in het verleden.

Lees verder