Met de komst van De IJzersterkste en Sterren Dansen Op Het IJs presenteren we een paar coole schaatsfilms

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Met de komst van De IJzersterkste en Sterren Dansen Op Het IJs presenteren we een paar coole schaatsfilms

De IJzersterkste: 6 schaatsfilms voor bikkels!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Na de start van De IJzersterkste kunnen we nog maar één ding denken: schaatsen aan en gáán! Zolang er nog geen ijs ligt kijken we maar naar deze 6 schaatsfilms voor bikkels!

Deze week ging het schaatsprogramma De IJzersterkste van start. De reacties op de show waarin BN’ers als een soort tumtummetjes over het ijs glijden, waren nogal gemengd, dus het is maar afwachten of de show met Rintje Ritsma en Marianne Timmer overeind blijft of… door het ijs zakt.

Na het gezwieber en gezwabber van de BN’ers op het ijs wordt het tijd voor échte schaatsavonturen. We doken in onze trotse schaats- en filmgeschiedenis om een paar noeste films op te zoeken, maar waren daarmee opvallend snel klaar… Gênant snel, eigenlijk: daarom hebben we ijsdansen er ook maar bij betrokken! Sterren Dansen Op Het IJs keert binnenkort namelijk óók terug op de televisie.

De Hel Van 63

Schaatsen is zo’n beetje de nationale sport van ons land, maar om nou te zeggen dat er veel films over de schaatsrijkunst gemaakt zijn: neen. Hier kijken we verrukt naar schaatsers die kapotgaan op de 10km, maar Nederland is daar tamelijk… uniek in. De bekendste Nederlandse schaatsfilm is De Hel Van 63; over de beestachtige Elfstedentocht van 1963.

De organisatie van de Elfstedentocht wordt opgehitst door de media en een dolblij publiek. De omstandigheden voor de schaatsmarathon zijn eigenlijk veel te zwaar, maar niemand durft de Elfstedentocht af te gelasten. De gedeserteerde soldaat Cas Jansen, de werkloze bouwvakker Chris Zeegers, wiens zwangere(!) vrouw hem wil verlaten omdat hij zo’n loser is en een arme boer proberen hun innerlijke demonen te verslaan door de tocht af te ronden.

Hoewel de film een mooi beeld geeft van de zware omstandigheden in de Elfstedentocht is het verder helaas nogal slappe hap. De film is nu te zien op Videoland.

Hans Brinker

De beroemdste Nederlander is het ventje Hans Brinker, dat het halve land van de ondergang redt door zijn vinger in een dijk te steken. Deze Hans is eigenlijk bedacht in Amerika, door de kinderboekenschrijfster Mary Mapes Dodge. Wat niet iedereen weet is dat het boek van Dodge nog meer avonturen van Brinker bevat!

Het verhaal Hans Brinker, Of De Zilveren Schaatsen is in de VS ook erg bekend. Hierin valt Hans’ vader op zijn hoofd (van een dijk, natuurlijk) en raakt hij dement én wordt hij agressief. Een beroemde dokter wil hem wel opereren, maar die is niet goedkoop. Hans en zijn zusje doen mee aan een schaatswedstrijd om dure zilveren schaatsen te winnen, zodat ze de dokter kunnen betalen. De versie uit 1969 staat helemaal op Youtube!

Ice Castles

Lexie Winston is een talentvolle jonge ijsdanseres, maar ze maakt zich niet populair bij haar concurrentes omdat ze enorm veel aandacht krijgt van trainers en de media. Ze verlaat haar vriendje Nick, maar krijgt ook een bizar ongeluk waardoor ze blind wordt.

Samen met Nick krabbelt ze overeind om tóch weer een succesvol atleet te worden: blind of niet! Ice Castles is een tranentrekkend romantisch drama; zorg wel dat je de versie uit 1978 kijkt. De remake uit 2010 laat het glazuur helemaal van je tanden springen.

Blades Of Glory

Chazz (Will Ferrell) en Jimmy (Jon Hader) zijn dodelijke rivalen in de wereld van het ijsdansen. Totdat ze tijdens de Olympische Spelen verschrikkelijke ruzie maken en voor het leven geschorst worden! Ze leven lang in de anonimiteit, totdat ze ontdekken dat ze nog wel met een partner mogen deelnemen aan officiële toernooien. Uiteindelijk besluiten ze dan maar samen een team te vormen.

De film wist nooit echt door te breken tot het grote publiek; jammer, want Blades Of Glory is een ultiem melige parodie op andere sportfilms. Jon Hader brak tijdens het trainen voor de film écht zijn enkel tijdens het schaatsen.

I, Tonya

Margot Robbie is fenomenaal als de gevallen figuurschaatster Tonya Harding. Afkomstig uit een kansarm gezin en liefdeloos opgevoed, maakt Harding geen beste indruk in het schaatswereldje, ondanks haar talent. Als een concurrent haar uit de Olympische ploeg dreigt te stoten, huurt haar man een paar zware jongens in om een paar ferme klappen op haar knieschijven te geven.

I, Tonya werd overladen met prijzen, vooral door de rol van Allison Janney als Tonya Hardings bikkelharde moeder.

Buitencategorie: Ice Angel

IJshockeyer Matt overlijdt door een ongeluk tijdens een wedstrijd, bijna tegelijkertijd met de getalenteerde figuurschaatster Sara. Matt mag terugkeren op aarde om mee te doen aan de Olympische Spelen, maar moet dat wel doen in het lichaam van de ijsdanseres.

Ondanks het oerdomme, gestoorde verhaal deden bekende schaatsters Tara Lipinski (Olympisch kampioen, wereldkampioen) en Nancy Kerrigan (de topschaatster die het doelwit was van Tonya Harding!) mee!

Lees verder