De 9 beste spookhuisfilms aller tijden

Door Redactie
The Conjuring van James Wan 2013

Netflix blies het aloude spookhuisgenre nieuw leven in met The Haunting of Hill House en het semi-vervolg The Haunting of Bly Manor. Wij doken de horrorgeschiedenis in op zoek naar de griezeligste spookhuisfilms!

9. The Amityville Horror (1979)

Een pasgetrouwd stel kan voor een prikkie een fraai huis in het dorpje uit de titel kopen. De nieuwe bewoners weten echter niet dat de vorige bewoners op gruwelijke wijze om het leven zijn gekomen… maar daar komen ze snel genoeg achter! Alle spookhuisclichés komen voorbij in The Amityville Horror, maar het naargeestige seventies-sfeertje tilt deze weinig verrassende griezelfilm net boven het gemiddelde uit. Naar verluidt gebaseerd op ware gebeurtenissen.

De 9 beste spookhuisfilms aller tijden

8. El Orfanato (2007)

Dat de Spanjaarden wel raad weten met het spookhuizengenre, blijkt wel uit deze ranglijst. Niet minder dan één derde van de posities wordt bezet door Spaanse spookhuisfilms (en heus niet alleen omdat het zo lekker allitereert). De eerste is El Orfanato, een prima horrorfilm die zich afspeelt in een creepy weeshuis. Regisseur J.A. Bayona verving ruim tien jaar later de geestverschijningen door bloeddorstige dino's in Jurassic World: Fallen Kingdom.

De 9 beste spookhuisfilms aller tijden

7. Ju-On: The Grudge (2002)

Dankzij titels als Ringu en Dark Water was J-Horror begin deze eeuw een van de belangrijkste exportproducten uit Japan. Ook Ju-On: The Grudge joeg horrorfans over de wereld de stuipen op het lijf. In deze intense spookhuisfilm echoot een bloederige moord nog jaren na in de vorm van een wraakzuchtige geest. In 2004 volgde een prima remake (eveneens van regisseur Takashi Shimizu) en onlangs verscheen ook nog de Netflix-serie Ju-On: Origins.

De 9 beste spookhuisfilms aller tijden

6. Beetlejuice (1989)

In Beetlejuice geeft meesterfantast Tim Burton een originele draai aan het aloude spookhuisgenre. Deze zwarte komedie vertelt het bekende verhaal namelijk vanuit het perspectief van de geesten! Dit onlangs overleden echtpaar huurt de prettig gestoorde ‘bio-exorcist’ Betelgeuse (een geweldige rol van Michael Keaton) in om de nieuwe bewoners uit hun huis te jagen. Maar het overleden koppel ontdekt al snel dat het middel vele malen erger is dan de kwaal!

De 9 beste spookhuisfilms aller tijden

The Undoing op Ziggo: Alles dat je moet weten

5. Poltergeist (1982)

"They’re here", waarschuwt de dochter des huizes terwijl ze in trance naar de sneeuw op het televisiescherm staart. Het is het startschot van een vlotte spookhuisfilm waarin alle remmen losgaan. Subtiel is misschien anders, maar vermakelijk is het zeker! Niemand minder dan Steven Spielberg heeft Poltergeist geproduceerd, hoewel er hardnekkige geruchten rondgaan dat hij ook een groot deel van de regie voor zijn rekening heeft genomen.

De 9 beste spookhuisfilms aller tijden

4. Paranormal Activity 3 (2011)

Horrorstudio Blumhouse scoorde in 2007 een megahit met Paranormal Activity. Deze baanbrekende spookhuisfilm laat zich het best omschrijven als een kruising tussen Poltergeist en The Blair Witch Project. De reeks bereikte een hoogtepunt met Paranormal Activity 3: een sterke spanningsopbouw, perfect getimede schrikeffecten en een schokkend einde maken dit een van die zeldzame horrorvervolgen die zijn voorgangers weet te overtreffen.

De 9 beste spookhuisfilms aller tijden

3. The Devil’s Backbone (2001)

Voordat Guillermo del Toro de wereld veroverde met stijlvolle griezelfilms als Pan’s Labyrinth en The Shape of Water, maakte hij al een onuitwisbare indruk met The Devil’s Backbone. In deze Spaans-Mexicaanse horrorfilm belandt de twaalfjarige Carlos in een afgelegen weeshuis. Daar ontdekt hij dat zijn nieuwe onderkomen wordt geplaagd door de geest van een overleden jongetje. Maar in deze melancholische spookhuisfilm zijn de levenden misschien nog wel gevaarlijker dan de (on)doden…

De 9 beste spookhuisfilms aller tijden

2. The Conjuring (2013)

Giechelende kinderstemmen, krakende kastdeuren, duistere kelders; The Conjuring biedt weinig dat je nog niet kent uit eerdere spookhuisfilms. Maar regisseur James Wan (Saw) weet deze beproefde ingrediënten griezelig effectief naar zijn hand te zetten. Daarbij is The Conjuring gezegend met een uitstekende cast, waaronder Patrick Wilson en Vera Farmiga als het echtpaar dat zich heeft gespecialiseerd in dit soort paranormale perikelen.

Er verscheen een uitstekend vervolg en een aantal spin-offs. Volgend jaar kunnen we ook nog uitkijken naar The Conjuring: The Devil Made Me Do It. Duivels goed!

De 9 beste spookhuisfilms aller tijden

1. The Others (2001)

Nicole Kidman speelt een van de beste rollen uit haar carrière (goed voor een Golden Globe-nominatie) als een overbezorgde moeder die samen met haar kinderen intrekt in een statig landhuis. Maar zoals de titel al suggereert, zijn ze niet de enigen die hier hun onderkomen hebben gevonden…

Deze Spaanse horrorfilm leunt niet op luide schrikeffecten en rondvliegend meubilair, maar op een subtiele spanning die steeds dieper onder je huid kruipt. Voeg daarbij een van de sterkste eindes uit de horrorgeschiedenis en je hebt wat ons betreft de beste spookhuisfilm aller tijden. Universal kondigde onlangs een remake aan van The Others, maar wij zetten liever nog eens het bloedstollende origineel op.

De 9 beste spookhuisfilms aller tijden

Benieuwd wat wij vonden van The Haunting of Bly Manor? Lees dan ook onze uitgebreide recensie van deze griezelige Netflix-serie!